CzechInvest hledá firmy do inkubátorů ESA BIC

Czech Space Year sice koncem letošního roku končí, aktivity agentury CzechInvest, který vyvrcholil týdnem Czech Space Week rozhodně nekončí. Jak budou pokračovat naše kosmické aktivity, které mají i komerční využití, jsme se dozvěděli od Terezy Kubicové, ředitelky Odboru malých a středních podniků a interních projektů agentury CzechInvest.

Letošní rok 2018 byl ve znamení Czech Space Year, který de facto skončil jedním hektickým týdnem Czech Space Week. Co bylo účelem této dosti medializované akce a jaký byl výsledek?

Tereza Kubicová, CzechInvest

Czech Space Year i jeho vrchol Czech Space Week měl za cíl hned několik věcí – v prvé řadě nám šlo o popularizaci kosmických aktivit, tedy o to, aby se o kosmických aktivitách dozvědělo co nejvíce lidí. Další cílovou skupinou byla česká kosmická komunita, které jsme chtěli ukázat potenciál pro spolupráci a možnost navázání nových kontaktů. V praxi to tedy znamená, že jsme formou veletrhu a B2B meetingů propojili zavedené české firmy s našimi start-upy. V neposlední řadě jsme chtěli prezentovat představitelům státní správy, jaký potenciál kosmické aktivity mají a že se rozhodně vyplatí je podporovat, případně přemýšlet o navýšení příspěvku do Evropské kosmické agentury. Myslím, že akce byla úspěšná a tímto směrem bychom se určitě rádi ubírali i nadále.

Když něco končí, zároveň i další začíná. Jak bude pokračovat CzechInvest ve spolupráci s ESA nadále?

CzechInvest bude nadále provozovat inkubátor ESA BIC Prague a jeho pobočku v Brně. Určitě se nebráníme ani případnému rozšíření do dalších krajů. Máme určitě i další plány, které rozvíjíme společně s Ministerstvem dopravy, které je garantem kosmických aktivit v České republice.

Česká republika už dlouhou dobu spolupracuje s ESA. Na jednu stranu to něco stojí, na druhou stranu přináší. Jaká je podpora naší účasti na kosmickém výzkumu ze strany státu a co to přináší nám? Na tiskové konferenci sdělil představitel ESA, že jedno euro vynaložené do kosmického programu se vrátí šestkrát.

Toto by bylo téma, o kterém bychom mohli mluvit hodně dlouho. Ve zkratce, do ESA odvádí Česká republika asi 40 milionů EUR, které jsou pak různě rozdělovány a je z nich financovaný kosmický výzkum, konkrétní projekty a řada dalších aktivit. Je zde obrovský potenciál pro české firmy a myslíme si, že by se ho dalo využít určitě více než doposud. Právě na tom bychom s Ministerstvem dopravy moc rádi spolupracovali. To, že se jedno euro vrátí šestkrát určitě není přehnané tvrzení. Pro zajímavost – u financování start-upů se v tomto sektoru v oblasti návratnosti mluví až o padesátinásobku.

Vaše akce nefinancuje jen stát, ale i řada firem. Které z nich jsou v podpoře nejaktivnější? Existuje také nějaká reciprocita v přínosech i v tomto případě?

Přesně tak, letos poprvé se nám, opět především díky velké pomoci Ministerstva dopravy, podařilo získat soukromé zdroje. Generálním partnerem byla firma OHB a hlavními partnery pak Thales Alenia Space, Honeywell, SAB Aerospace a IBM. Czech Space Week přilákal opravdu velká jména. Co se týká spolupráce, určitě jsme zatím nejvíce spolupracovali se společností IBM, se kterou děláme řadu hackathonů a jiných akcí. Teď nicméně velmi intenzivně rozjíždíme spolupráci se SAB Aerospace a věřím, že i s ostatními partnery budeme ve spolupráci pokračovat.

Exit mobile version