Datový kolaps ohrožuje až třetinu českých firem

To alespoň tvrdí analýza společnosti Outsourcing Solution, pouze 18 procent firem místních firem je podle ní schopno obnovit kritická data během několika hodin. Hlavním problémem je fakt, že se objem ukládaných dat každoročně zvyšuje o 20 procent, ale řada menších společností je přesvědčena, že si nemůže dovolit vůči tomu adekvátně rychle inovovat technologické vybavení.
Každá třetí malá a střední firma (35 %) podnikající v Česku nemá kontrolu nad firemními daty. V případě havárie nejsou tyto firmy schopny informace včas a řádně obnovit. „Třetina firem není schopna data obnovit do 24 hodin od výpadku. To už představuje vážné ohrožení provozu a reputace společnosti. Navíc jen necelých 10 procent firem má vypracovaný a odzkoušený plán obnovy,“ hodnotí závěry analýzy Jiří Jakeš, ředitel technologické společnosti Outsourcing Solution.

Jaké
procento firem cloudové služby využívá

e-mailové
služby

58 %

provoz
účetních a IS systémů

25
%

provoz
kancelářských aplikací

 

17
%

záloha
dat (mimo sídlo firmy)

13
%

Analýza se zaměřovala na způsob nakládání s daty ve 200 malých a středně velkých firmách (50–300 zaměstnanců) působících v různých sektorech.

Za neslavným skóre stojí nejen liknavost firem, ale také závratné tempo růstu objemu ukládaných dat. V malých a středních firmách se množství dat každoročně zvýší o 18 procent. „Tento nárůst se ročně zvyšuje o zhruba 2 procentní body, takže příští rok to bude již 20 procent,“ dodává Jakeš.

Firmy nezvládají data správně ukládat a hlavně nemají vyzkoušeno, jak rychle obnovu ve skutečnosti zvládnou. Ve více než polovině firem si nikdy neověřili, jak rychle zvládnou data zprovoznit. V případě havárie jsou pak velmi zaskočeni délkou výpadku, která je obvykle dvojnásobná oproti tomu, co firma předpokládá.

Zatímco běžná firma si může dovolit i několikahodinovou nedostupnost dat, některé firmy musí mít v případě havárie zajištěnu okamžitou obnovu dat – například banky, elektrárny či internetové obchody. „Průměrná česká firma si vystačí s dobou obnovy v řádu hodin. Současné technologie umějí tohoto času obnovy spolehlivě dosáhnout a jsou navíc cenově dostupné,“ říká Lukáš Gallina ze společnosti George Engineering zabývající se vývojem cloudových aplikací.

v SMB začíná převládat ukládání dat hromadně na Internet

Příval digitálních informací prodražuje nákup úložného prostoru, a proto se začínají prosazovat jiné než klasické způsoby zálohování (pevné disky uložené v sídle firmy). Po počáteční nedůvěře firmy ukládají data přes internet do virtuálních on-line úložišť (takzvaná cloudová úložiště).

Jak
rychle jsou firmy schopny data obnovit

 (%
firem schopných obnovy v časovém limitu)
zdroj: Outsourcing Solution

okamžitě

0,5
%

do minuty

2
%

desítky
minut

7
%

několik hodin

18
%

jeden den (24
hodin)

23
%

několik
dní

35
%

déle
než týden

10
%

nemáme
představu

4,5
%

„Nakupovat stále nové pevné disky a další zálohovací technologie by bylo příliš nákladné, proto si potřebný prostor zákazník pronajímá u poskytovatele cloudových služeb, který se o provoz stará,“ vysvětluje Jakeš.

Ve firemním sektoru se z cloudových služeb prosazuje nejen ukládání a zálohování dat, ale také využívání elektronické pošty a provoz účetních a podnikových systémů.

Meziroční nárůst poptávky o cloudové služby má být okolo 50 procent. Firmy zejména oslovuje flexibilita řešení a pružná cena, která se odvíjí od množství ukládaných dat či využívaných služeb. Firmy nemusí kupovat nový hardware ani sledovat nejnovější technologické trendy.

Exit mobile version