Dvacet let pracovních stanic Dell s novinkou Canvas

Pracovní stanice Dell Precision slaví 20 let na trhu s novými modely, novými procesory Intel Xeon ze serverového světa a s vizuální digitalizační plochou Dell Canvas. Na podrobnosti jsme se ptali Petra Zajíčka z Dell EMC.

Můžete přiblížit historii pracovních stanic Dell?

Petr Zajíček, Dell EMC

Historie našich pracovních stanic, které se jmenují Dell Precision, je velice dlouhá, do tohoto segmentu jsme vstoupili už v roce 1997. Kdo si tuto dobu pamatuje, může si vzpomenout, kdo v ní byl hráčem na tomto poli, a které firmy se pracovními stanicemi zabývaly, a ještě vůbec zabývají. Dell tehdy přinesl svoji první, která byla na tento druh aplikací certifikována. Po letech jsme zde stále, v letošním roce slavíme dvacetiletí, stali jsme se v této oblasti celosvětovou jedničkou a máme pro pracovní stanice mnoho inovativních produktů. Uživatelů, kteří používají kvalitní počítače s takto vysokým výkonem, je v mnoha oborech velké množství.

Kam jste se tedy po těch dvaceti letech v oblasti pracovních stanic posunuli?

Po první desktopové verzi jsme přišli s první mobilní verzí, také certifikovanou na aplikace pro pracovní stanice. Jako první jsme přinesli pro uživatele, kteří požadovali možnost virtualizovaného grafického přístupu, řešení do racku.

Když uvážím, co se událo za poslední dva roky, pak musím zmínit, jak velmi intenzivně investujeme do průmyslové virtuální reality. Za poslední dva roky máme na trhu dvě generace pracovních stanic, všechny jsou pro toto prostředí certifikovány.

V letošním roce, právě teď v říjnu, také uvádíme zcela novou generaci desktopových pracovních stanic, založených na procesorech Intel Xeon. Jsou postaveny na této zcela nové architektuře, která je převzata ze serverové. Díky tomu poskytne uživatelům stolních pracovních stanic skutečně výkonový skok vpřed. Disponují nejvyšším výkonem, jaký lze vůbec ze stolního počítače dostat a jsou jako pracovní stanice certifikovány.

Vedle toho máme také velmi zajímavou nabídku mobilních pracovních stanic. Rád bych zmínil nejtenčí model s názvem Dell XPS Precision. Jako technickou zajímavost jsme přinesli i něco pro lidi z oblasti kreativity.

Máte k pracovním stanicím něco, co by bylo opravdu výjimečného, inovativního?

Právě to jsem nakousl. Jde o speciální příslušenství, pracovní plochu Dell Canvas pro kreativce. Je určena pro animaci, střih videa, multimédia apod. Jsem velice rád, že je k dispozici i pro český trh. Dell Canvas si můžeme představit jako velký, sedmadvacetipalcový dotykový panel. Základní myšlenkou bylo dát lidem ze segmentu kreativity, aplikací typu Autocadu, Corelu, multimédií, videa, možnost pracovat trochu jiným způsobem, než jaký zde byl znám dřív, tj. myší na podložce nebo digitálním perem na digitalizační podložce a výsledek se přenášel na monitor. Místo toho jsme vrátili tvorbu pod ruku kreativce, animátora. Představte si scénář, že někdo pracuje s Corelem, připojí si k pracovní stanici Dell Canvas přes rozhraní USB, a maluje místo na papír nebo digitalizační podložku na dotykový panel. Animaci, kterou vytváří, přímo vidí na připojeném monitoru. Dell Canvas je velký, 27“ panel, který dokáže pracovat s perem, má citlivost snímání až 2 048 úrovní tlaku. Pro celodenní práci má matnou dotykovou plochu, aby neunavovala oči. Zájemců o Dell Canvas je mnoho. Cílíme s ním na oblast školství, grafických programů, prostě všude tam, kde jde o aplikace pro ilustrace a animaci.

Jaké jsou parametry a dostupnost?

Nové stolní pracovní stanice Dell Precision přicházejí na celém světě i v České republice právě teď, v říjnu 2017. Dell Precision s nejvyšším výkonem bude možno osadit až dvěma CPU Intel Xeon, každý s 28 jádry, tj. dohromady až 56 procesorových jader. Má možnost pracovat s operační pamětí až 3 TB RAM a deset pozic pro disky. Odvětví průmyslové virtuální reality bylo odstartováno a mnoha firmám které se jí zabývají, například při přípravě výroby, výkresech a animacích, to přináší velké úspory v předvýrobní fázi.

Je zde však jedna věc, kterou na budou muset uživatelé pamatovat, a sice že s novou generací procesorů Intel Xeon s tolika jádry přichází také změna licenční politiky pro Windows 10, která přichází s edicí Windows for Workstation. Pro pracovní stanice, kde budou mít uživatelé více než čtyřjádrový procesor, už budou platit za licenci operačního systému podle počtu jader. Do čtyř jader tedy bude licence za Windows 10 beze změny, za více než čtyři jádra budou za licenci platit více.

Exit mobile version