ECM a řízení životního cyklu dokumentů od Konica Minolta

Konica Minolta je společnost dnes známá zejména díky barevným laserovým tiskárnám, případně jako MFZ (multifunkční zařízení) se skenerem. Když vezmeme možnost funkce MFZ jako tiskárny, kopírky, nebo skenování do počítače, jak se tento výstup může dále zhodnotit v podnikovém IS? Ptali jsme se Lukáše Dziadka, produktového manažera Konica Minolta ECM – řešení pro správu podnikového obsahu.
Nabízí Konica Minolta něco navíc, než „jen“ tisk, skenování a kopírování?

Ano, řešení ECM (enterprise content management) od naší společnosti Konica Minolta zastřešuje celý životní cyklus dokumentu, od jeho vytvoření, digitalizaci, až po důvěryhodnou archivaci v elektronické podobě, případně skartaci.

Lukáš Dziadek | Konica Minolta

Jde o čistě firemní řešení společnosti Konica Minolta, nebo je postavené na nějakém standardním softwaru?

Konica Minolta využívá standardní platformu Microsoft SharePoint, nad kterou dále vytváří nadstavby podle požadavků zákazníků. Díky tomu jsme schopni se přímo napojit na standardní produkty, jakými jsou Word nebo Excel z kancelářského balíku Microsoft Office.

Pro jakou velikost firem je vaše řešení vhodné?

Na našem trhu umíme pokrýt požadavky zákazníků od malých firem až po velké společnosti. Vždy samozřejmě záleží na potřebách, pro menší firmy existují levnější varianty, ať už jde o samotný základ platformy SharePoint, nebo naše vlastní nadstavbové řešení dokoniCase, které je vyvíjeno kolegy z brněnské centrály Konica Minolta. Větší řešení jsme schopni doplnit i o nástroje BPM (business process management) pro zpracování firemních obchodních procesů jako je platforma K2 Blackpearl od společnosti SourceCode.

Mohl byste jmenovat pár podnikových informačních systémů, s nimiž vaše ECM řešení už spolupracuje?

Každá firma, která „jede“ na platformě Microsoftu, zpravidla využívá její Active Directory (AD), jenž spravuje uživatele. Výhodou našeho systému je, že z AD převezmeme přihlašovací údaje uživatelů, takže odpadají jejich starosti se zapamatováním dalšího hesla. Dále se integrujeme do podnikových ERP systémů typu SAP, nebo do jiných, proprietárních systémů, podle potřeb zákazníka. V neposlední řadě díky silnému zázemí v tiskových řešeních Konica Minolta se umíme vhodně propojit i na naše zařízení MFZ a dostat dokumenty do úložiště přímo z nich prostřednictvím zabudovaného dotykového panelu.

Lze nějak jednoduše, blokově, popsat průběh implementace vašeho DMS/ECM řešení?

Samozřejmě vždy záleží na velikosti projektu. Nejprve se musí provést analýza, zjistit co přesně zákazník chce. V Konica Minolta mu navrhneme řešení, které pak ještě můžeme upravit tak, aby mu 100% vyhovovalo. Po odsouhlasení jej nasadíme přímo v prostředí daného zákazníka. Při implementaci provádíme i parametrizaci systému. Následně poskytujeme servisní podporu, pokud ji zákazník požaduje, případně další rozvoj dodaného řešení a jsme schopni se vypořádat i se změnovým řízením v případě potřeby.

Jak dlouho taková implementace vašeho ECM řešení trvá?

Samozřejmě záleží na velikosti firmy a rozsahu nasazení. Obecně se dá říci, že implementace ECM Konica Minolta trvá řádově týdny až měsíce.

Je nějak ECM od vás vázán na stroje Konica Minolta, nebo jste schopni tento systém nabídnout i jako samostatné řešení v konkurenčním prostředí?

Jsme samozřejmě schopni náš DMS nabídnout i jako samostatné řešení, pokud však má zákazník naše MFZ, může využít synergického efektu.

Prodáváte vaše produkty přímo koncovým zákazníkům, nebo prostřednictvím obchodních partnerů? Na koho se má obrátit případný zákazník o vaše tisková řešení?

Konica Minolta prodává svá řešení jak přímo, tak přes partnery. V případě zájmu je nejlepší navštívit naše webové stránky, kde je uvedeno telefonní číslo na naši zákaznickou linku, odkud zákazníka správně nasměrují podle toho, co konkrétně potřebuje.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version