EK zveřejnila srovnání digitální agendy členských států: ČR cenou za broadband Evropu teprve dohání

Ze srovnávacího přehledu vyplývají několik zajímavých věcí. Většina evropanů disponuje základními digitálními sítěmi přístupem k digitální službám, Achillovou patou se ovšem ukazuje stav evropského telekomunikačního a širšího digitálního trhu, díky které Evropané za okolním světem zaostávají. Česká republika si nevede úplně nejhůře, co se týče například ceny a kvality broadbandového připojení, dosahuje cenového i kvalitativního srovnání se zbytkem EU, ještě počátkem roku ale si ale uživatelé v Česku připláceli, důvodem byl hlavně předražený mobilní telekomunikační trh.

Vývoj ceny za připojení k vysokorychlostnímu Internetu v ČR a zbytku EU.

Výše uvedené závěry můžeme nalézt v každoročním srovnávacím přehledu Digitální agendy (Digital Agenda Scoreboard), který dnes Komise zveřejnila.

Stav evropského broadbandu není úplně nejhorší

Stav evropského broadbandu se postupně zlepšuje, alespoň nějaký přístup k rychlému Internetu má dnes většina evropské populace, k dokonalému stavu je ale zatím daleko, chybí zejména masová dostupnost linek s konektivitou nad 100Mbps, limity má také Internet na venkově.

„Jsem ráda, že základní přístup k internetu je k dispozici nyní prakticky všude v EU, avšak nemůžeme se spokojit se včerejším stavem věcí. Z údajů vyplývá, že v tomto roce představovaly největší problém chybějící investice do velmi rychlých sítí a přetrvávající absence skutečného jednotného telekomunikačního trhu. Nastalý problém je zjevný a budeme na něj reagovat balíčkem o jednotném telekomunikačním trhu,“ prohlásila Neelie Kroesová.

Hlavní závěry Digitální agendy

Zakopaný pes

Současný stav a další cíle agendy

Jako problémový se ukazuje přístup Evropanů (faktický i cenový) k připojení rychlostí vyšší než 100 Mbps, tím nyní disponuje pouze 2 % domácností. Na štíru jsou Evropané také s počítačovými znalostmi, 50 % občanů EU má nulové či chabé počítačové vědomosti a schopnosti.

Podobně jako v uplynulém roce se nezlepšil ani objem či úroveň uživatelských znalostí informačních a komunikačních technologií (IKT). S potížemi při najímání odborníků na informační technologie nebo při úsilí o tento nábor se potýká 40 % společností a stávající počet volných pracovních míst pro specialisty v oblasti informačních a komunikačních technologií má dle předpokladů do roku 2015 vzrůst na 900 000. Na vyplnění této mezery na trhu se zaměří opatření nedávno zahájené Velké koalice pro digitální pracovní místa.

Další zajímavé závěry

Plány unie jak učinit ovečky více digitální a další souvislosti

Nejbližším pánem Evropské komise je, jak jinak, vytvořit regulační rámec. Finálním cílem pak vytvoření podnikatelského prostředí, které podpoří hospodářskou soutěž a investice na trzích s digitálními technologiemi v rámci celé sjednocené Evropy.

Srovnávací přehled Digitální agendy v roce 2013 hodnotil pokrok, jehož bylo dosaženo na úrovni EU a členských států při plnění tohoto cíle, měřeno na základě 78 opatření Digitální agendy na straně Komise a 23 opatření na straně členských států. Zpráva vychází z údajů za rok 2012.

K dosažení cílů Digitální agendy udělala Komise v loňském a letošním roce zatím následující kroky:

V reakci na žádost Evropské rady o vytvoření jednotného telekomunikačního trhu by měla Komise během tohoto roku přijmout návrhy konkrétních opatření, která by měla řešit problémy potvrzené v údajích z dnešního dne.

Exit mobile version