Geopolitická rizika jsou pro CIO příležitostí

Výzvy v oblasti řízení IT a technologií související s mezinárodní politikou podle analytiků Gartneru znamenají, že by CIO zejména v nadnárodních organizacích měli uchopit téma digitální geopolitiky.

Podle průzkumu společnosti Gartner, považuje 41 % správních rad geopolitické mocenské změny a otřesy za jedno z největších rizik s možným dopadem na výsledky podniků. Analytici Gartneru předpovídají, že do roku 2026 70 % nadnárodních podniků přehodnotí své působení v jednotlivých zemích, s cílem snížit svou geopolitickou zranitelnost.
„Digitální geopolitika je nyní jedním z nejrušivějších trendů, kterým musí CIO čelit. Mnoho informačních ředitelů se potýká s dopady obchodních konfliktů, nebo legislativy jedné země, která ovlivňuje jejich globální působení, případně omezeními, které byly uvaleny vládami na pořizování a používání digitálních technologií,“ říká Brian Prentice, VP analytik společnosti Gartner. „Musí se s touto novou realitou smířit a připravit se na její dopady.“
Geopolitika zkoumá zeměpisné aspekty mocenských poměrů v mezinárodních vztazích. Soupeření mezi národy se projevuje v mnoha oblastech, včetně ekonomické, vojenské a společenské. Vzhledem k rostoucímu významu IT technologií v každé z těchto sfér, se digitální geopolitika stává samostatným faktorem mocenského vlivu.
Podle analytiků Gartneru musí CIO hrát klíčovou roli při vyhodnocování podnikových rizik a, v případě potřeby, odpovídajícím způsobem přebudovat digitální systémy. Musí brát v potaz následující čtyři různé aspekty digitální geopolitiky.

Ochrana digitální svrchovanosti
Digitální suverenita bude hlavním zdrojem složitých a rozšiřujících se povinností především nadnárodních podniků v oblasti dodržování právních předpisů. Bude se tak dít především prostřednictvím legislativních a regulačních pravomocí států, jako jsou předpisy o ochraně osobních údajů (např. GDPR). Pravomoci států v digitální sféře budou nicméně stále častěji extrateritoriální povahy, tedy budou překračovat rámec vnitrostátních předpisů. Společnosti, které jednají s občany určitého státu, budou nuceny dodržovat jeho zákony, a to bez ohledu na to, kde společnost sídlí nebo kde daní občané bydlí.
CIO se musí aktivně podílet na zajištění toho, aby provozní IT modely a postupy společnosti odrážely aktuální platné zákony a předpisy. Jejich úkolem je znát právní prostředí a vysvětlovat ostatním vedoucím pracovníkům, jak specifické uspořádání IT podporuje dodržování souladu s předpisy napříč podnikem.

Rozvoj lokálního technologického průmyslu
Hi-tech firmy se těší velkému zájmu politiků na celém světě vzhledem ke své velikosti, rychlému růstu, strategickému významu, potenciálu generovat příjem z daní a pracovní příležitosti či absenci nároků na specifické národní zdroje.
Vlády mnoha států investují do rozvoje domácího technologického sektoru. Například Spojené státy se snaží řešit relativní nerovnováhu v globální výrobě čipů novou legislativou CHIPS for America (Creating Helpful Incentives to Produce Semiconductors for America). Australská vládní strategie Digital Economy Strategy 2030 pak zahrnuje budování dynamického a rozvíjejícího se technologického sektoru jako jeden z hlavních pilířů rozvoje digitální ekonomie.
Úsilí států o rozvinutí domácího technologického průmyslu nabízí CIO a IT lídrům příležitost k aktivní spolupráci s vládami. Musí vyhledávat konkrétní iniciativy v zemích, které nejlépe skloubí lokální expertizu a vládní podporu inovací.

Nezbytná vojenská síla
Rostoucí digitalizace národních vojenských a bezpečnostních operací omezí dostupnost některých technologií v určitých zemích. Podniky i jejich CIO jsou ovlivněni nově vznikající sférou kybernetického válčení, stejně jako digitalizací stávajících vojenských a bezpečnostních technologií.
CIO již nemohou počítat se samozřejmou dostupností podnikem používaných technologií v žádné zemi, v níž působí. Mohou se dostat do situací, kdy jim bude omezen výběr dodavatelů, nebo nařízen dodavatel konkrétní. Aby minimalizovali narušení běžného provozu firmy, CIO musí zřídit orgán (např. CoE – Center of Excellence) pro dodavatelská a technologická rizika, který bude pověřený pravidelným vyhodnocováním, nakolik jsou klíčoví dodavatelé vystavěni měnícím se vládním omezením.

Přímá kontrola nad kyberprostorem
Soupeření jednotlivých států o kontrolu nad kyberprostorem bude mít dopad i na činnost podniků. Jak se IT proplétá všemi aspekty společnosti, tak se státy snaží zajistit, aby jejich vlastní technologie odrážely a podporovaly jejich základní hodnoty a chránily jejich občany. Vlády tak stále častěji dochází k závěru, že potřebují zabezpečenou národní digitální infrastrukturu.
Vládní snahy o kontrolu nad správou kyberprostoru jsou mimo vliv CIO, ale budou mít zásadní dopad na schopnost podniků působit na mezinárodní úrovni. Uspořádáním každoroční informační schůzky o aktuálním stavu kyberprostoru mohou IT lídři informovat nejvyšší vedení organizace, jaké má (či bude mít) toto mezinárodní soupeření o kontrolu nad kyberprostorem dopady na provoz podniku.

Exit mobile version