Hnacím motorem Microsoftu byl v uplynulém čtvrtletí cloud

Microsoft nedávno zveřejnil své finanční výsledky za uplynulé čtvrtletí, které byly lepší, než se očekávalo. I když příjmy z prodaných licencí Windows a Office v meziročním srovnání poklesly, o celkový růst se postaraly cloudové služby jako Office 365 a Azure.

Celkové příjmy Microsoftu za uplynulé čtvrtletí, které skončilo 31. března, činily 21,7 miliard dolarů, což je o 6 procentních bodů více, než v tom samém období minulého roku. Analytici na Wall Street přitom předpovídali, že Microsoft vykáže příjmy ve výši „pouhých“ 21,1 miliard dolarů a investoři tak na zprávy Microsoftu reagovali pozitivně – hodnota akcií firmy se po zveřejnění finančních výsledků zvýšila o tři procenta. Podle Microsoftu by výsledky mohly být výrazně lepší, pokud by americký dolar nebyl tak silný. Vysoká hodnota dolaru vůči ostatním světovým měnám postihuje dlouhodobě všechny americké vývozce.

I když na celkové finanční výsledky Microsoftu měl negativní vliv slabý trh s počítači, kvůli kterému poklesl počet prodaných licencí operačního systému Windows a kancelářského balíku Office, šéf firmy Satya Nadella ve svém proslovu vypíchl „úžasný růst u cloudových služeb.“ Příjmy z prodeje „komerčního cloudu“ se v uplynulém čtvrtletí v meziročním srovnání více než zdvojnásobily a dobře si vedly i online služby jako Bing a Xbox Live.

Příjmy ze spotřebitelského segmentu a prodeje zařízení, který zahrnuje Office 365 Consumer, Xbox, Surface a telefony Lumia, se meziročně zvýšily o osm procentních bodů na devět miliard dolarů. Příjmy ze Surface vzrostly v meziročním srovnání o 44 procentních bodů na 713 milionů dolarů, příjmy z vyhledávání a reklamy vzrostly o jedenadvacet procentních bodů a počet uživatelů Xbox Live se zvýšil téměř o třetinu.

O pět procentních bodů pak vzrostly i příjmy z komerčního sektoru (software a služby prodávané firmám). Za růstem stojí především zájem o Office 365, Azure a Dynamics CRM, jelikož příjmy z prodeje licencí Windows a Office firmám výrazně poklesly.

I když Satya Nadella tak může být rád, že příjmy z oblasti cloudu rostou podle plánů, je třeba podotknout, že většina příjmů amerického gigantu je stále navázána na to, jak se bude dařit trhu s počítači. A této závislosti se Microsoft podle analytiků musí co nejdříve zbavit. To si Satya Nadella samozřejmě uvědomuje a snaží se tak výrazně proměnit fungování Microsoftu od té doby, co převzal otěže firmy po bývalém šéfovi Stevovi Ballmerovi. Jednou z největších změn pod vedením Nadelly bylo zpřístupnění bezplatných aplikací Office pro konkurenční mobilní platformy jako Android a iOS a nový šéf Microsoftu také oznámil změnu byznysového modelu u Windows – nové Windows 10 budou pro uživatele Windows 7 a Windows 8.1 v prvním roce dostupné jako upgrade zcela zdarma. Díky tomu by na nový OS měly poměrně rychle přejít desítky či stovky milionů uživatelů.

Otázkou však je, jaký dopad bude mít nová strategie na příjmy Microsoftu. Představitelé amerického gigantu by se na toto téma měli vyjádřit již na zítřejší konferenci s investory.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version