IT v roce 2019: Cloud a spory o blockchain

Dále má k hlavním trendům patřit serverless computing, IoT a změny cloudových služeb, to vše samozřejmě v kombinaci s bezpečností. A s jakými technologiemi bude naopak spojena deziluze? Na konci roku se jako vždy objevuje řada shrnutí i prognóz pro rok následující. Co tedy můžeme očekávat v IT?
Cloud a SaaS
Forrester Research se ve své prognóze speciálně zabývá cloudem. V roce 2019 samozřejmě dojde k dalšímu růstu trhu, celosvětově zhruba o 20 % na 200 miliard dolarů. Forrester uvádí, že zvyšovat svůj podíl budou především největší dodavatelé (Alibaba, Amazon, Google, IBM, Microsoft a Oracle), kteří doplňují poskytované služby a rozšíří také regiony, v nichž je nabízejí. Naopak se nezdá, že by nějaký další hráč měl dostatek prostředků, aby mohl této šestici konkurovat.

V oblasti SaaS bude hlavním trendem postupující integrace, což se projevilo např. už tím, že SalesForce koupil firmy MuleSoft a WorkDay. Zákazníci se zejména u nabídky cloudu v podobě PaaS budou muset stále více rozhodovat, nakolik je konkrétní řešení poutá k příslušnému dodavateli a nakolik je neutrální/snadno přenositelné. Nebo ještě obecněji: zákazníci se budou stále více rozhodovat mezi různými strategiemi pro cloud (PaaS vs. IaaS apod.), teprve v dalším kroku mezi jednotlivými dodavateli.

Názory na blockchain se různí

S tím, že reálné využití blockchianu v běžných podnicích bude malé, souhlasí i prognóza Kaspersky Lab. Technologii vyvolá rozčarování. Blockchain bude víceméně omezen na kryptoměny, ty se však nezotaví – a to ani z hlediska kurzů, tak ani co se týče zájmu používat je pro platby.

V této souvislosti je zajímavé, že projekty v oblasti blockchainu připravuje i česká vláda, respektive státní správa, jiné by zase měly probíhat na úrovni EU. (Zde lze v úvahách pokračovat: proč by zrovna státní správa měla budovat decentralizovaný systém? Nepřichází zájem vlád trochu s křížkem po funuse? Jiná doporučení ale uvádějí, že blockchain má smysl nikoliv v prostředí rovnocenných partnerů, ale tam, kde jde o prostředí řízené – potom ten, kdo prostředí řídí, může zavedením technologie ušetřit. Nasazení ve státní správě proto podle těchto názorů dává naopak smysl velmi dobrý.)

Prognóza Kaspersky Lab praví doslova:
Mnohé firmy a průmyslová odvětví totiž došly k závěru, že blockchain má daleko užší rozsah aplikovatelnosti, než se původně zdálo. Většina pokusů využít ho v dalších oblastech nedopadla podle očekávání. Možnosti spolehlivé práce s blockchainem mimo kryptoměny se dlouhodobě zkoumají, ale o jejich úspěšnosti důkazy spíše scházejí. Rok 2019 se tak snadno může stát bodem zlomu, kdy se lidé přestanou dále snažit blockchain rozvíjet a přizpůsobovat. …

V roce 2017 velké množství obchodníků a dodavatelů oznámilo, že budou přijímat platby kryptoměnami. Provize a poplatky pomalé převody, vysoké zaváděcí náklady a malé množství zákazníků způsobily, že o ně postupně obchodníci ztratili zájem. Pro firmy a organizace v následujícím roce nemá smysl s virtuálními měnami pracovat. Nedojde k návratu závratného směnného kurzu z roku 2017.

Mimochodem, výše zmiňovaná prognóza Forrester Research hovoří o blockchainu také jako o technologii, jejíž význam oproti skutečnému stavu věcí je nejvíce přeceňován. Naopak ovšem analýza dat z LinkedIn má ukazovat, že blockchain patří k nejrychleji rostoucí kategorii z hlediska poptávky po odbornících a nejrychleji zde vznikají nová místa (i když jde o růst z malých čísel). Co se týče profesí z oboru IT, nepřekvapivě se v žebříčku rostoucí poptávky na LinkedIn dále umístila umělá inteligence/strojové učení, data science, ať už jde o vývojáře či šéfy projektů a další manažery; rychle se zvyšuje také poptávka po obchodnících prodávajících cloudové aplikace (SaaS).

Opačný názor na blockchain a jeho perspektivy prezentuje prognóza Cisco: „Blockchain bude pronikat do oblastí jako řízení dodavatelského řetězce, sítě, digitální identita nebo devizové obchody. Je pravděpodobné, že všichni významní poskytovatelé cloudových služeb do konce roku 2019 nasadí blockchain komerčně a tato technologie se v příštích několika letech stane důležitým prvkem většiny nabízených řešení s umělou inteligencí i internetu věcí.“
Blockchain jako služba v rámci nabídky cloudu se již objevoval letos.

K vývoji bezpečnosti v příštím roce viz také:
V roce 2019 vzroste množství útoků zero day. Útočníci totiž zautomatizují objevování exploitů pomocí fuzzingu.

Jak se shoduje několik dalších prognóz, k dalším významným bezpečnostním trendům bude patřit snaha zajistit potřebnou úroveň zabezpečení i mimo samotnou firmu, tedy napříč dodavatelskými řetězci.

První část tématu IT v roce 2019: kontejnery, umělá inteligence

Exit mobile version