Jaký podnikový systém zvolit – účetní nebo komplexní?

„A jak je to s účetnictvím? Chceme zachovat naše stávající řešení. Takhle nám to vyhovuje.“ Toto je jeden z nejčastějších dotazů při prezentaci komplexního informačního systému. Z pravidla to samozřejmě možné je. Spousta z nás pracuje s tím, co mu vyhovuje a na co je zvyklý.
ALE po nasazení výrobního modulu do firmy dojde k tomu, že majitel zjistí, že nemá k dispozici očekávaných výstup z výroby, protože nemá data pod jednou střechou a přenášet data z účetního programu do výrobního a naopak není zase tak přijatelné jako na začátku, před implementací.

Pojďme se na to podívat z jiné strany

Ano, pro podnik je nejdůležitější vést nejdříve účetnictví. Není vhodné mít jakékoliv polovičaté řešení. Proto je často rozhodnuto o nákupu čistě účetního programu. Většina ať už větších nebo menších firem ale dříve či později dojde k tomu, že potřebují vyřešit procesy ve výrobě, plánovat na denní bázi, mít celkově lepší přehled o zakázkách. Tyto procesy však nejsou obsaženy v ekonomickém softwaru nebo nejsou řešeny odpovídajícím a vyhovujícím způsobem. Stojí tak před dilematem jak dál.

Dostáváme se tak k jednomu z důvodů, proč vybrat evidenci účetnictví od společnosti, která nabízí širokou škálu podnikových řešení – komplexní informační systém. Je zde záruka toho, že kdykoliv v budoucnu bude možné systém rozšířit na základě aktuálních potřeb podniku. Firma nebude muset řešit přenos účetních dat do nového systému, pokud se rozhodne pořídit zcela nové a komplexní řešení nebo jak bylo zmíněno výše, jednat o možnosti propojení externího účetnictví s novým řešením.

„Našim zákazníkům vždy doporučujeme implementaci komplexního řešení. Snažíme se jim vysvětlit výhody a přínosy komplexnosti řešení. Málokdo si však dokáže uvědomit, že cena programování propojení účetního systému s ERP systémem může být daleko náročnější, zdlouhavější a mnohdy i dražší než kdyby si pořídili účetní modul od poskytovatele ERP řešení.“ říká jednatel společnosti Control spol. s r. o. (www.control.cz) Výhodou podnikového systému Dialog 3000S je jeho komplexnost a také modularita. Díky těmto vlastnostem se systém přizpůsobí potřebám podniku a také nabízí pozvolné pokrytí veškerých podnikových činností.

Variabilita zvoleného řešení

Celopodnikový systém by měl být co nejflexibilnější. Je důležité, aby se systém přizpůsobil požadavkům zákazníka. Není bezpodmínečně nutné začít implemetaci účetní částí a poté nasazovat ostatní potřebná řešení. Společnost Control řešila právě takovýto proces ve firmě z Nynice na Plzeňsku. Menší firma Přesné obráběníPrecision Machining se rozhodla nejprve pokrýt výrobní část podniku, která je „pálila“ nejvíce. S odstupem času po zaběhnutí systému přišlo rozhodnutí mít všechna data pod jednou střechou a byl implementován tzv. Finanční komplex spolu se Mzdami. Majitel společnosti pan Tomáš Tůma je tak zdárným příkladem toho, jaké přednosti má komplexnost podnikového řešení.

„Zavedení IS je pro každou společnost obrovský milník v jejím rozvoji, znamená nejenom perné období implementace IS, ale i kompletní změnu postupů, které byly do té doby používány. Po zavedení IS se otevřou zcela nové možnosti řešení problémů, je možné jít mnohem hlouběji při zjišťování příčin a jejich náprava může být mnohem trvalejší. Je třeba si uvědomit, že zavedení IS je jako manželství na dlouhou dobu. Je potřeba k němu přistoupit s nasazením, pokorou a vědomím budoucích kompromisů, pak může být IS mocnou zbraní proti konkurenci a zároveň oporou pro zákazníky.“
Tomáš Tůma, Přesné obrábění – Precision Machining, s. r. o.

Ing. Kateřina Huráková
obchodní asistent
Control spol. s r. o.

Exit mobile version