Jim Totton: síla Linuxu je hlavně v mission critical systémech

Během evropského turné se nám v Praze podařilo odchytit Jima Tottona, viceprezidenta společnosti Red Hat. Nedalo nám to, a trochu jsme jej vyzpovídali. Zajímalo nás, co si myslí o open source projektech, současnosti a budoucnosti Linuxu v podnikovém a průmyslovém prostředí a jaký je vlastně vztah Red Hatu k dalším společnostem, které staví svůj byznys z větší či menší části na open source software.

Co si myslíte o současném stavu penetrace Linuxu v podnikovém prostředí?

Jim Totton (Foto: ITbiz.cz)

To je dobrá otázka, je potřeba ji ale rozložit do několika odpovědí. V květnu jsme oslavili desetileté výročí Red Hat Enterprise Linuxu na trhu, to svědčí o jisté životaschopnosti. Dnes máme podle IDC zastoupení na linuxovém trhu okolo 63 procent. Ptal jste se ovšem na globální penetraci Linuxu, ten zažívá postupný nárůst v určitém specifickém segmentu serverového trhu a poměrně rychle roste i celý tento trh, což je opět velmi příznivý signál pro budoucnost tohoto operačního systému. Samotný Red Hat několik let za sebou pravidelně zdvojnásobuje své příjmy.

Z globálního pohledu nemá Linux zatím nijak zázračnou penetraci, tedy alespoň pokud se budeme bavit o globálním objemu mezi operačními systémy. Potěšující ale je, že rychle roste jeho využití tam, kde je nutné robustní řešení schopné ustát extrémní zátěž. Linux dnes začíná dominovat ve všech mission critical systémech na úkor proprietárních řešení, abych uvedl nějaké příklady, tak se můžete podívat třeba na bankovní systémy, systémy burz, horké linky, medicínské systémy a v poslední době také vládní systémy.
Abych to shrnul, zastoupení Linuxu na trhu roste, ale nijak závratně. Kde se mu ale daří extrémně dobře, jsou prostředí s vysokou zátěží.

Jaký je vztah Red Hatu ke konkurenci jako je SUSE a Oracle?

Trh je komplexní ekosystém, a tak se na nás a Oracle nelze dívat jen jako na konkurenci. Oracle je náš dlouhodobý partner v řadě podnikových aplikací a to včetně 12g databáze. Vyvíjejí a na svých řešeních propagují vlastní linuxovou distribuci jménem Oracle Enterprise Linux, který mimochodem vychází z našeho kódu. Oracle má na linuxovém trhu zastoupení 8,2 procenta oproti 63 procentům RHEL (opět se musím odkázat na aktuální data IDC), není tedy důvod se kvůli tomu nějak znepokojovat a důležitější je pro nás partnerství s Oraclem než nějaké soupeření.

Pokud je řeč o SUSE Linuxu, ten má dnes tržní podíl okolo 22, nebo 23 procent, z tohoto pohledu se pro nás opravdu jedná o konkurenta a myslíme si, že je dobré mít za zády někoho, kdo vás svojí přítomností nutí neusínat na vavřínech. My se ale na opravdovou konkurenci snažíme dívat trochu jinak. Podle IDC budou v nejbližších pěti až deseti letech na serverových systémech v datových centrech dominovat dva druhy operačních systémů, a to Windows a Linux. Určitě plánujeme zůstat jedničkou na linuxovém trhu a z této pozice podporovat všemi prostředky to, aby měl v tomto boji Linux před Windows navrch.

Jaký je postoj společnosti ke komunitním open source projektům?

Vaše otázka je dobrou příležitostí vysvětlit, jak vlastně jako společnost fungujeme. Co se týče open source software, není to rozhodně tak, že bychom z něho pouze brali. Před deseti lety jsme učinili závazek, že budeme tahounem v inovacích open source softwaru a myslím, že se nám to zatím daří naplňovat.

Například Fedora Project, který je komunitní reakce na náš RHEL je doslova prošpikována inženýry z Red Hatu. Ti do tohoto bezplatného systému pro koncové uživatele postupně přinášejí know-how z našeho podnikového řešení. Zdaleka ale nejde pouze o samotnou Fedoru. Dalším projektem, který Red Hat zaštiťuje, je třeba Jboss, nebo z aktuální horkých témat společně s Apache Software Foundation podporujeme projekt Deltacloud, což je vrstva sjednoceného rozhraní pro různá cloudová prostředí.

Máme poměrně propracovaný a závazný systém hodnot, kterým se odlišujeme od konkurence, neděláme proprietární kód a nemusíme tak řešit třeba forky (odnože), jako jiní hráči. Abych ale shrnul naši open source strategii, jde o to, že současný kód vyvíjený pouze dobrovolníky z komunity nemá takovou kvalitu, aby mohl bez úprav běžet na mission critical systémech, což jej zbytečně trochu diskvalifikuje. Naším dlouhodobým závazkem a úkolem je toto napravit. Heslo, které vystihuje přístup Red Hatu k open source by tedy mohlo znít: „Nahradit a inovovat“.

Kde jsou podle vás největší výzvy a hrozby pro Linux v podnikovém prostředí?

Jak se někdy říká v managementu: „neexistují hrozby, pouze nové příležitosti,“ ale vážně, znovu musím zopakovat, že naší hlavní misí je posilování pozice Linuxu na mission critical systémech. Hlavní příležitost vidím asi v postupné migraci serverové architektury na nové, nebo staronové technologie (v hardware například ústup RISC ve prospěch x86), kde se Linux díky své dnešní připravenosti a nesporné úspoře nákladů může velice dobře prosazovat.

Obrovskou příležitostí je také nástup cloudových technologií a virtualizace. Tady bych rád zmínil náš projekt RHEV, nebo chcete-li Red Hat Enterprise Virtualization, což je plnohodnotné virtualizační prostředí pro management virtuálních serverů a desktopů, které je postaveno nad hypervisorem KVM. Po technologické stránce jev RHEV naprosto konkurenceschopné vůči VMware vSphere a doufám, že jej čeká skvělá budoucnost.

Kde vidíte svojí pozici na trhu virtualizačních a cloudových technologií řekněme v roce 2015?

Pokud se podíváme nejprve na virtualizaci samotnou, za posledních 6 až 8 let jednoznačně dominoval tomuto trhu VMware se svým proprietárním softwarem, což vedle určitého komfortu znamená pro uživatele hlavně sérii omezení a licenčních poplatků. Pokud se podíváme na virtualizaci v Linuxu, dlouhou dobu zde byl jeden problém. Na jedné straně zde byl velmi kvalitní hypervisor KVM, na druhé straně ale scházely kvalitní snadno upravovatelné nástroje pro management. Právě tato situace nepřímo hnala balíku technologií od VMware vítr do plachet. Dnes je alespoň po technologické stránce situace úplně odlišná. Máme tady plnohodnotnou alternativu napříč celou vertikálou navázaných technologií a je pouze na IT manažerech, aby si alternativu, která je nebude ani svazovat ani odčerpávat zbytečné prostředky, prosadili.

Co se týče cloudu, zde je trochu problém v tom, že pojem zahrnuje příliš velkou škálu technologií, přístupů a úrovní. Já si dovolím pominout ostatní aspekty a zaměřím se právě na ty technologie. Většina komerčně distribuovaných technologií, které jsou svázány s cloudem, se zabývá jedinou věcí, a tou je správa cloudového prostředí, to znamená koordinace virtualizovaných prostředí, rozmísťování virtuálních obrazů fyzických vrstev a komunikace mezi nimi atd.

Náš úkol v této džungli vidíme hlavně v přemostění prostředí privátních cloudů a cloudových datacenter univerzálními nástroji pro jeho správu. Hovoříme v této souvislosti o tzv. Open Hybrid Cloudu, což je sada standardizovaných nástrojů pro návrh a organizaci chodu cloudových prostředí. Druhou naší snahou je tvorba univerzálních nástrojů pro vývoj v cloudu, tedy jakéhosi univerzálního API. Smyslem obou iniciativ je odstranění bariér pro vstup či vystoupení, zajištění neutrality a odstranění nečestné diskriminace v cloudových prostředích, a právě pro tu otevřenost si myslíme, že se tato řešení budou více a více prosazovat. Red Hat je také nedílnou součástí Open stacku.

Děkuji za rozhovor.

Exit mobile version