Kdo nabízí pokročilé služby cloudu a jak?

Služby IBM Cloud Private a umělou inteligenci IBM Watson prezentovala Velká modrá na „revivalu“ partnerských konferencí distributora Tech Data. Dříve produktově zaměřené „nalejvárny“ Tech Data Forum, tentokrát vystřídal na služby orientovaný seminář Tech Data Product Day Software and Cloud, který se konal začátkem dubna 2019 v novém konferenčním centru Cubex v Praze na Pankráci.

Petr Leština, IBM Cloud Leader pro Českou a Slovenskou republiku, uvedl cloudovou nabídku IBM představením platformy umělé inteligence IBM Watson, která je určena pro větší organizace kategorie enterprise. Jde o kognitivní systém se schopností konzistentně komunikovat a chovat se tak, jako by šlo o komunikaci s člověkem, a to díky téměř tajnému vývoji i v češtině. Kognitivní výpočetní systém aplikuje principy umělé inteligence do IT:
• Učení se
• Konverzace
• Zpracování hlasu a jeho syntéza (řeč)
• Zpracování vizuálních vjemů
• Uvažování a dedukce

Ukázka práce IBM Watson na příkladech

Petr Leština

Platforma Watson se skládá z velkého balíku softwarových řešení a jeho fungování například na rozpoznání číslice ukázal Petr Leština, IBM, na příkladu rukou ledabyle napsané sedmičky. Jde skutečně o sedmičku, nebo o jedničku? Zpracování probíhá ve třech krocích – vstupní vrstva, neuronová síť, výstupní vrstva, s následnou interpretací výsledku. Výstupem statistického zpracování na tomto příkladu bylo, že obrázek číslice reprezentoval z 89 % sedmičku a z 11 % jedničku, takže Watson interpretoval jako výsledek (správně) sedmičku. (Kdyby šlo o zápis pořízený francouzskou notací, nebylo by co řešit, v ní je sedmička přeškrtnutá.) Další ukázkou bylo rozpoznání člověka na příkladu Ginni (Virginia Marie) Rometty, generální ředitelky IBM. Watson ukázal, že jde z 84 % o osobu, z 66 % o ženu a ženského (66 %) pohlaví. Ach, ta genderová korektnost a snad tucet přiznatelných pohlaví včetně hermafroditů. Watson odhadl věk na 50-53 let; fotka ukazovala Ginni Rometty, buď mladší, nebo po retuši – dnes má o cca 10 let více… No prostě se zase Watson „neseknul“!

IBM Watson se po technické stránce
IBM Watson se skládá ze softwaru a hardwaru. Softwarem použitým pro Watsona jsou IBM DeepQA, Apache UIMA framework (Unstructured Information Management Architecture), vývojovými nástroji jsou Java, C++, Prologu, operačním systémem SUSE Linxu Enterprise Server 11 a distribuci výpočtů provádí Apache Hadoop. Hardwarovým srdcem jsou procesory IBM Power 750 s 16 TB RAM a 3,5 GHz osmijádrovými procesory Power7, které zpracovávají celkem 2 880 výpočetních vláken. Celkový výpočetní výkon je 80 TeraFLOPs.

Kde všude je IBM Watson
Samozřejmě je součástí nabídky IBM Cloudu jako služba. Watson je dodáván formou cloudových služeb, tj. komponent přístupných prostřednictvím volání API (aplikačních programových rozhraní). Watson Services umožňují v obecné rovině vytvoření aplikací, které konverzují s uživateli formou chatu, hlasu a jsou přístupné na široké škále koncových zařízení. Základem Watson Assistenta jsou Intenty, Entity a Dialog. Vývoj probíhá na webovém prohlížeči, provoz je rovněž v cloudu jako nativní cloudová aplikace.

IBM Cloud
IBM Cloud je otevřená cloudová platforma pro vývoj, provoz a správu aplikací všech typů (web, mobile, big data, chytrá zařízení atd.), založená na otevřených standardech. Poskytuje služby IaaS, PaaS a umožňuje provoz SaaS. IBM Cloud je implementací veřejného cloudu, IBM Cloud Private je implementací privátního cloudu.
IBM provozuje svůj cloud v 50 samoobslužných a škálovatelných datacentrech, z toho 15 v EU, s možností dedikovaného připojení, podporuje platformy x86 a IBM Power a fyzické i virtuální servery (u virtuálních garantuje výkon, tj. že jej nedegraduje overhead (něco jako fair user policy u sdílené konektivity internetu od našich „populárních“ operátorů). Podpora pro IBM Cloud je 24×7.
IBM Cloud Private je dodáván organizacím jako on-premise jako u nich nainstalovaný softwarový produkt. Poskytuje služby IaaS a PaaS a je primárně provozním prostředím pro cloudově nativní aplikace. Poskytuje Kubernetes a aplikační kontejnery („orchestrační“ platforma pro správu), doprovodné služby (DevOps a hybrid integration), IBM Middleware, Data and Analytics Services (připravené balíčky pro aplikační vývoj – middleware, aplikační runtimy, messaging, databáze a analytiku) a Cloud Foundry (vývoj a nasazování aplikací).

IBM a Red Hat
Petr Leština nakonec seznámil s důvody a průběhem akvizice společnosti Red Hat – IBM se hodlá stát jedničkou mezi poskytovateli hybridního cloudu. Jak by IBM nestačilo, že je jedničkou ve spoustě jiných technologií. Akorát že to dneska už jen málokdo ví, Velkou modrou prakticky není vidět, protože nemá po prodeji IBM Notes do HCL jediný klientský produkt.

Kdo technologie (nejen) IBM dodá?
Dodavateli veškerých technologií IBM jsou certifikovaní partneři IBM, kteří je odebírají od kvalifikovaných (definice) distributorů IBM. Jelikož společnost Tech Data koupila Avnet, dnes jim a potažmo koncovým zákazníkům dodává i technologie IBM, tedy i celý balík IBM Watson.

Změna orientace TD z poskytovatele produktů na přidanou hodnotu

Petr Pavlíček

Na Tech Data Product Day Software and Cloud prezentoval Petr Pavlíček, obchodní a marketingový ředitel TD, historický vývoj až do současného stavu. Od lokálního severoamerického distributora tiskáren vyrostla společně s rozmachem PC, expandovala do Evropy, dnes má obrat 37,2 miliardy dolarů, kde Evropa se sedmi tisíci lidmi přispívá 20 miliardami. Česká republika je součástí regionu střední a východní Evropy (který je z velké části zásobován včetně Německa ze skladu v Boru u Tachova). Společnost Tech Data vyrostla z distributora IT produktů devatenácti akvizicemi, rozšířením portfolia a jeho diverzifikací včetně mobilů, softwaru pro design, profesionální audio-video a spotřební elektroniku. Martin Madár, Tech Data Director Software Eastern Europe uvedl, že TD investuje do cloudu, analytiky a IoT, bezpečnosti a řízení životního cyklu softwaru a cloudových služeb. Tech Data se mění z poskytovatele produktů na poskytovatele přidané hodnoty ve specifických řešeních na míru zákazníků a vytváření intelektuálního vlastnictví. Cloud mění vžité představy a otevírá prostor inovacím. Stírá se podle něj i rozdíl mezi výrobcem, partnerem a distributorem, protože každý v tomto řetězci může pomoci každému.

Dalšími partnery konference Tech Data Product Day Software and Cloud byly společnosti Adobe, Microsoft, Palo Alto Networks, Cisco, Oracle, Veritas, VMware a HP.

Exit mobile version