Klíčové podnikové technologie pro rok 2015

Mobilní platby, hybridní cloud a virtuální realita. Máte pocit, že prognózy a různé přehledy klíčových technologií bývají vždy několik let stejné, opisované málem přes kopírák? Dion Hinchcliffe na webu ZDNet soudí, že je to omyl a podnikové IT prošlo za poslední rok ve skutečnosti významnými změnami. A letos tomu prý bude nejinak.
Čemu se vyplatí věnovat hlavní pozornost letos? Vesměs nejde o nové pojmy a trendy, ale příslušné technologie se dostávají do fáze, kdy je vhodné je nasadit. Část z nich označuje Hinchcliffe jako inkrementální, což má znamenat optimalizaci stávajících procesů, další jako disruptivní; ty jednak vytvářejí zcela nové procesy a trhy, ale mají také sílu ničit stávající modely. Nasazení jednotlivých technologií Hinchcliffe rozděluje na strategické a taktické, v tom se ale trochu těžko vyznat (co znamená, že Internet věcí je strategickým a 3D tisk taktickým nástrojem?).

Máme-li Hinchcliffeovi věřit, specialisté v podnikovém IT mají tedy letos sledovat především následující trendy.

Apple proráží cestu

Virtuální realita konečně uspěje

Nejvyšší čas na 3D tisk

Hinchcliffe do svého přehledu řadí i technologie, které by sem v rozporu s jeho úmyslem zřejmě mohly patřit kdykoliv a asi není nutné je zdůrazňovat zrovna letos. Takto částečně skeptický bych na rozdíl od něj byl např. k big data/vědě o datech, biometrii, sociálnímu podnikání, sdílené ekonomice, machine-to-machine komunikaci, internetu věcí, digitálnímu vzdělávání, strojovému učení či umělé inteligenci. Každopádně, podobným prognózám a analýzám stačí určitý stupeň úspěšnosti, nikdo se netrefí úplně ve všem – maximálně můžeme při velkém štěstí najít někoho, kdo se vždy mýlí (jak praví Parkinsonovy zákony).

Mohlo by vás zajímat

Exit mobile version