Kosmický rok 2018: Česká republika má velký potenciál ve vesmírném byznysu

Česká republika je už desátým rokem členem Evropské kosmické agentury a díky agentuře CzechInvest podporuje v inkubačním programu ESA BIC Prague startupy, které hledají využití kosmických technologií na Zemi, nebo chtějí své technologie do vesmíru vynést. Co všechno pro ně inkubátor dělá, jaké podmínky musejí podnikatelé splnit, a jak jim v tom pomáhá například IBM, vysvětluje Tereza Kubicová, ředitelka Odboru MSP a interních projektů CzechInvest.

Co ESA BIC dělá a jaký má vztah k organizaci CzechInvest?

Tereza Kubicová, CzechInvest

CzechInvest je operátorem podnikatelského inkubátoru ESA BIC Prague. Jde o program podpořený Evropskou kosmickou agenturou (ESA), která má takovýchto inkubačních center (Business Incubation Centre) po Evropě už devatenáct. ESA BIC Prague má pořadové číslo třináct a v Praze funguje od roku 2016. V současné chvíli zde podporujeme deset firem. Podle pravidel ESA můžeme podporovat takové firmy, které aplikují kosmické technologie na Zemi, ale od letošního roku nově i firmy, které chtějí své technologie vynést do vesmíru. Zní to sice velmi vznosně, až neuchopitelně, ale vesmírné technologie využíváme všichni denně –teflon, navigace, akuvrtačka, družice pro předpovědi počasí – to vše jsou příklady kosmické technologie.

Pro použití ve vesmíru se vyvíjejí věci za velké peníze a ESA stejně jako NASA a další agentury chtějí, aby se používaly i v běžném životě. Pouze ESA má přitom jako jediná podobnou síť byznysových inkubačních center. Finanční podpora start-upů přitom není vysoká, z celkového rozpočtu ESA v hodnotě 5,8 miliardy EUR na ní jde jen desetina procenta, návratnost je ovšem vysoká. Z každého eura, které Evropané vloží svými daněmi do kosmického výzkumu, se jim vrátí dalších pět až osm eur. A u podpory vesmírných start-upů je tato návratnost až padesátinásobná. Důvody, proč se ESA rozhodla jít tímto směrem, jsou proto zřejmé.

V Praze inkubujeme třeba startup Festka, který vyrábí speciální kola z navíjených karbonových vláken, jenž má, myslím, velkou budoucnost. Dále super citlivý rentgen skenující umělecká díla pomocí technologie, která létá nad našimi hlavami v detektorech na ISS. Nebo navigaci pro motorkáře, která během 2 až 3 let přejde z GPS na evropský systém Galileo, takže zpřesní lokalizaci podle přijímaného signálu. Také inkubujeme software pro digitalizaci leteckých dat, herní simulátor s přesahem do průmyslového designu nebo firmu využívající družicová data, aby optimalizovala zemědělství v rozvojových zemích.

Jak tyto firmy podporujete?

Podpora, kterou od nás firmy mají možnost dostat, je až dvouletá inkubace, finanční podpora 50 tisíc eur, snížené nájemné v Paláci Adria, resp. v Prague Startup Centre a balíček mentoringu a know-how ať již ve specifických technických věcech nebo soft skills typu business development či marketing. V Paláci Adria sedí také celý tým ESA BIC Prague, který se startupům věnuje na denní bázi a dle jejich specifických potřeb. Někomu pomáháme i se zakládáním firmy, jiný po nás chce napojit na odborníky, kteří mu pomohou dovyvinout produkt, starším firmám pak radíme třeba s expanzí na zahraniční trhy, kde se nám velmi vyplácí i zázemí CzechInvestu v jiných zemích.

Podmínkou pro vstup do inkubátoru je jasně prokazatelné napojení na vesmírný program a unikátnost alespoň na evropské úrovni. Firmy musí se svým byznys plánem projít výběrovým řízením a prezentovat ho před hodnotící komisí. Ve výběrové komisi zasedá mimo jiné i člověk z ESA, který dbá na přidanou hodnotu produktu. Zaměřujeme se ale také na vyhledávání – scouting a podporu firem, které se u nás ještě přímo neinkubují, ale jsou pro nás potenciálně zajímavé do budoucna. Snažíme se proto dělat vzdělávací činnost, pořádáme třeba různé technologické soutěže, hackathony, technické workshopy a podobné akce. Zde potřebujeme na řadu věcí partnery a jedním z nich je právě IBM. Jsme s nimi ve fázi rané spolupráce.

Máme už za sebou první společný hackathon na téma City and climate, kde jsme využívali cloudových služeb IBM. Pro nás šlo především o práci s komunitou a zapojení mladých lidí do tématu pozorování Země, IBM si zase chtěla vyzkoušet, zda je na takto velkou soutěž technicky připravena. Vše mělo velký úspěch, jak nápady a produkty, které ze soutěže vzešly, tak samotná spolupráce. Na základě této pozitivní zkušenosti dnes spolupráci s IBM hodně rozšiřujeme. Plánujeme na podzim hackathon na blockchain, který by měl být úplně první podobnou soutěží ve střední Evropě. Byl už posvěcený jak našimi partnery, například od Ministerstva dopravy a z ESA, tak z centrály IBM, dnes (rozhovor byl natáčen 16. 5. 2018) zde byla jejich viceprezidentka. Jsou samozřejmě už teď zvědavi, jak vše dopadne. Cílí totiž nejen na české subjekty, ale i na okolní státy.

S IBM plánujeme letos i spolupráci na dalších kosmických akcích, kterých bude nepočítaně. Vzhledem k několika kulatým vesmírným výročím s českou stopou jsme se totiž i s dalšími partnery, pod záštitou Ministerstva dopravy, domluvili, že letošek vyhlásíme jako Czech Space Year 2018.

Proč jde letos pro CzechInvest ESA BIC o kosmický rok?

Je tomu tak z více důvodů, ale kulatá výročí byla prvotním impulsem. Před čtyřiceti lety jsme vypustili naši první družici Magion, do vesmíru letěl jako první evropský kosmonaut Vladimír Remek, a od roku 2008 je to přesně deset let, co jsme se stali 28. členem ESA. Od té doby také můžeme čerpat z výhod, které ESA nabízí.

Jednou z nich je právě možnost založení inkubátoru ESA BIC. Snahy o jeho založení zde mimochodem byly už od roku 2009, avšak povedlo se to až v roce 2016. Co se týče výročí Czech Space Year, dohodli jsme se se všemi důležitými hráči, ať už z komerčního či veřejného sektoru na tom, že uděláme sérii akcí, které budou vrcholit letos 12-16. listopadu, kdy máme právě ono desáté výročí členství v ESA. Celý týden proběhne pod hlavičkou Czech Space Week s velkou mezinárodní účastí. Součástí týdne budou jak akce zaměřené na odbornou veřejnost a firmy, tak akce pro studenty či rodiny s dětmi. Jeden až dva dny budou spoluorganizované právě s IBM a Ministerstvem dopravy.

Chtěli bychom však cílit i jinam a pozvat k nám ty nejúspěšnější startupy z oněch osmnácti evropských inkubačních center, které jsou i našimi partnery. Zejména ty, které jsou zaměřeny na blockchain, aby měly možnost dostat se do konfrontace přímo s IBM za účelem navázání spolupráce a účasti na dalších projektech.

Které další služby v prostředí IBM Cloud mohou vaše firmy využívat?

IBM jako náš strategický/významný technologický partner např. pro účastníky našich hackathonů poskytuje GPU servery v rámci služeb IBM Cloud za zvýhodněných podmínek. Ostatně tak naše partnerství s IBM také začalo. Další možnosti se dále objevují a v současné chvíli je hlavní společnou cestou blockchain. Vnímáme obrovský komerční potenciál blockchain aplikací a platforem a chceme v České republice podporovat nápady a řešení založené na této technologii (s ohledem na naši působnost především v kosmických aktivitách v dopravě), v jehož vývoji doposud IBM dospělo nejdál.

Exit mobile version