M Computers odborníkem a styčným důstojníkem v ČR pro Intel

Společnost M Computers dodává servery a storage jak a-brandů typu Lenovo nebo IBM, tak vlastní výroby, zejména pro HPC (high performance computing). Nedávno se stali prvním certifikovaným partnerem Nvidia a dlouhou dobu byli na našem trhu jediným certifikovaným partnerem společnosti Intel v oblasti HPC. Na otázky, jak se situace okolo Intelu vyvíjí, odpovídal Lukáš Vach, největší specialista na technologie Intel v současné době u nás.

M Computers je firmou, která dodává především technologie společnosti Intel. Jaké je vaše, ale i její postavení na současném trhu?

Firma M Computers se zabývá především oblastí HPC (náročné výpočty, tj. high performance computing). Jde zejména o servery dodávané do výpočetních clusterů. Zákazníci se rekrutují zejména z akademické sféry a univerzit. Řešíme s nimi, jak optimalizovat serverové řešení podle potřeb zákazníka.

Náš vztah se společností Intel je takový, že jsme se stali jejím prvním partnerem pro oblast HPC. To s sebou nese i status preferovaného partnera v tomto druhu byznysu.

Z produkce Intelu, který už nabízí širší škálu serverových komponent a produktů i pro HPC, dodáváme systémy postavené na nových procesorech Xeon generace Skylake, i s akcelerátory Xeon Phi, a také montované servery Intel platformy. Ty se dodávají v konfiguracích Data Center Blocks, kdy Intel servery zákazníkovi poskládá přesně na míru včetně všech technologií, které vyvíjí a vyrábí. Nechybějí ani Intel SSD včetně nejnovějších disků NVMe (Non-Volatile Memory Express) a už nabíhá i technologie Intel Optane. Co se týče konektivity, jsme partnerem Intelu i na technologii Omni-path, což je technologie rychlého propojení serverů (fabric) s extrémně nízkou dobou odezvy (latencí).

Jaké výhody má vaše vpravdě unikátní partnerství s Intelem pro vaše zákazníky?

Jednak máme možnost přímé komunikace s Intelem ohledně nově přicházejících technologií a vyzkoušet si je ještě před samotným spuštěním, jednak je můžeme testovat i se zákazníky přímo v laboratořích a datacentrech Intelu. Kromě toho dostáváme od Intelu demonstrační vzorky pro testování v České republice.

Jak můžete využívat se zákazníky laboratoře Intel?

Pokud potřebujeme testovat nějakou novou technologii nebo produkt, které ještě nejsou v danou chvíli v Evropě, máme přístup do datacentra v Nižném Novgorodu, kde nám je odborníci od Intelu připraví, abychom na nich mohli nasimulovat testy pro prostředí zákazníka. Do této lokality máme vzdálený přístup a zákazník si zde může otestovat, zda bude toto řešení vyhovující jeho potřebám.

Hovořil jste o dodávkách do akademické sféry. Mohl byste některé zmínit?
Například jde o FÚ ČSAV a některé vysoké školy, například ČVUT, Univerzita Karlova, Masarykova univerzita nebo VUT v Brně, Západočeská univerzita v Plzni apod. Díky těmto referencím nás oslovují zákazníci nejen z akademické sféry, ale i komerční. Vždy je nejlepší nadefinovat řešení na míru, jaké mají potřeby. Snažíme se však s nimi udržovat neustálý kontakt, zejména v déletrvajících tendrech, kdy může v jejich průběhu dojít k technologickým skokům. Když například běží projekt rok, neměl by finální výpis výběrového řízení znít na technologie, které už jsou v té době technologicky překonány. Dbáme na to, aby zákazník dostal to nejnovější, co je v dané době na trhu k dispozici, a ne to, co bylo v některé z minulých technologických generací. Jen samotné procesory Intel Xeon například mezi roky 2016 a 2017 zdvojnásobily svůj výkon v benchmarku Linpack.

Intel v poslední době změnil personální a marketingovou strategii a tyto aktivity koncentroval do méně lokalit. Jak se tento stav odráží na český trh a na M Computers?

Pro M Computers se tím nic nemění, takže ani pro české zákazníky. Oblasti serverových produktů a zejména HPC se to České republiky nedotklo. Máme status preferovaného partnera pro HPC a na straně Intelu stejné personální obsazení, jaké bylo před těmito změnami v České republice, které pokrývá jak naše potřeby, tak potřeby našich zákazníků.

M Computers má sídlo v Brně, tento rozhovor probíhá ve vašich prostorách v Praze. Znamená to nějak rozšíření vaší geografické působnosti?

Brněnská centrála měla vždy na starosti celou Českou republiku, ale do Prahy je to přece jen 200 kilometrů, navíc po D1. Chceme zákazníky obsloužit dobře, v Praze je navíc také vysoká koncentrace potenciálních zákazníků a v případě rychlých výjezdů jsme schopni tyto situace vyřešit podstatně rychleji.

Exit mobile version