Methanol na Internetu: skokan měsíce a nárůst bezejmenných eshopů s alkoholem

Prohibice a metylalkoholová kauza přilákala k obrazovkám monitorů více české populace, než leckterý přímý přenos fotbalu. Jaký je dopad na internetové nakupování alkoholu? Metylalkoholová otrava, jež dosud zabila 23 lidí, přičemž další leží v nemocnicích, zamíchala i online světem, zjistilo se totiž, že velmi často lidé nakupovali závadný alkohol právě elektronicky. Co nás čeká v nejbližších dnech?

Slovo PROHIBICE před pátkem 14. září vyhledávalo tak málo lidí, že to statistika nezaznamenala. Po vyhlášení v ČR došlo k nárůstu na 12 855 počtu hledání za den. (Zdroj: Seznam.cz)

Ve větší míře se objevují případy, kdy otravu způsobil alkohol pořízený přes Internet. Hygienici potvrdili první případ otravy metanolem i v Jihočeském kraji, pacient leží v nemocnici v Písku. Otrávil se zřejmě alkoholem z láhve, kterou koupil právě přes síť sítí.

Dle slov Davida Bauckmanna, technického ředitele SEO agentury Effectix.com si provozovatelé eshopů s kauzou metylalkoholových otrav poradili každý po svém.

Chování e-shopů a jeho dopad

Slovo ALKOHOL lidi zajímalo i před kauzou, kdy dosahovalo minimální hodnoty 1699 počtu hledání za den. Raketový nárůst se dostal na hodnotu 8381.

*„Někteří nabídku alkoholu plně na svém eshopu zrušili, což je poškozuje v oblasti SEO, jiní uvedli pouze upozornění, že alkohol neprodávají, ale v nabídce jej ponechali a nelze jej objednat.

Existují i případy eshopů, jenž kauzu na první pohled neřeší a alkohol je možné si u nich objednat bez problému,“* tvrdí Bauckmann s tím, že otázkou zůstává, zda by zásilku skutečně ty poslední zmíněné doručily. Také je nejasné téma doručování zásilek ze zahraničních eshopů. Stále více Čechů nakupuje podle statistiky Effectixu ze zahraničí elektroniku a oblečení a nyní může přijít masivní nákup alkoholu.

Krátkodobě se dá očekávat u eshopů vysoký nárůst poptávky a pokud se někdo rozhodne prodávat i přes jasný zákaz, může na tom značně vydělat. „Je to ale klasický případ černého trhu v podání moderních technologií. Spíše však očekávám vznik nových eshopů v zahraničí s těžko dohledatelným vlastníkem a jasným cílením na český trh. Zde vidím zatím mezeru s možnou dohrou u soudu,“ myslí si Bauckmann.

U specializovaných eshopů s alkoholem respektujících zákon dochází k velkým problémům a dočasnému utlumení jejich aktivit. Pro některé to znamená možný krach, ostatní se budou věnovat jiným aktivitám, jež je budou v tomto období živit.

Vzhledem k anonymitě sítě sítí a jasné poptávce spotřebitelů velké eshopy, které živí zejména jiné zboží, alkohol stáhnou z nabídky, ale naopak dojde k vysokému nárůstu malých bezejmenných eshopů. Poptávka je vysoká, možnost ji uspokojit celkem reálná, postižitelnost těžká – nepochybně živná půda pro černý trh.

Nejvhodnější pro SEO je alkohol „vystavit“ online
„Z pohledu SEO je nejvhodnější ponechat alkohol v eshopu, ale znemožnit jeho objednání. Je to v principu stejný případ, jako člověk viděl v obchodě láhve s alkoholem, ale u kasy by vám je odmítli prodat.“ uvažuje v souvislosti se situací v barech a obchodech Bauckmann. Alkohol nad 20 % nesmí být nejen v prodeji, ale ani na „očích“.

Popularita ve vyhledávání

Nejvíce vyhledávají slovo „metylalkohol“ lidé z Moravskoslezského kraje, následuje Jižní Morava a Praha. (Zdroj: Google Trends)

V posledních dnech je vidět dramatický nárůst vyhledávání slov „prohibice“, „metylalkohol“ a „alkohol“ a to jak na Seznamu, tak na Googlu. Je vidět že lidé vyhledávají aktuální informace a nejen to. Narostl i počet hledání konkrétních značek, například vyhledávání výrazu „becherovka“ zaznamenalo nárůst o více jak 400 %. Návštěvníky zajímá výroba alkoholických nápojů v karlovarském závodě, která zastavila výrobu populárního bylinného likéru a uvažuje o produkci „slabší“ varianty. Na výrazu „metylalkohol“ dokonce ukazuje největší počet hledání z regionu Severní Moravy. Výraz „alkohol“ pak lidé vyhledávají nejvíce na Vysočině.

Policie varovala například před českou vodkou s etiketou likérky Drak, jež použili podvodníci na lahev s obsahem metanolu, kterou nabízí několik internetových i kamenných obchodů.

AKOHOL nejvíce vyhledávají lidé z Vysočiny, následuje Zlínský a Olomoucký kraj. Z měst to je Ostrava, poté Brno a Praha. (Zdroj: Google Trends)

Internetové obchody se ale brání a říkají, že jejich alkohol je v pořádku. Zákaz prodeje českého alkoholu platí i na Slovensku. Tamní ministryně zdravotnictví Zuzana Zvolenská varovala na Slovensku před nákupem alkoholu přes Internet z českých stránek.

Právě takovým způsobem si ho koupil muž z Prešova, který ho rozléval na oslavě svých padesátin, a v nemocnici stále leží čtyři jeho hosté. Zvolenská vyzvala všechny, kteří si ho už objednali z Čech, aby ho odnesli na policejní stanice, kde bude podrobený rozboru. Evropská komise (EK) navrhla České republice, aby přijala plošný zákaz vývozu tvrdého alkoholu do všech zemí EU a dalších států. Pokud tak neučiní česká vláda, je komise připravena přijmout potřebná opatření.

Exit mobile version