Mezery v ochraně dat a SLA

Schopnost dostát podmínkám servisních smluv, zvýšit spolehlivost záloh a přesunout ochranu dat do cloudu deklaruje až třetina firem. Ukázal to aktuální Veeam Data Protection Report 2021, který již třetím rokem po sobě realizovala společnost Veeam Software. Na pohled východoevropských a českých organizací na oblast modernizace IT a bezpečnosti dat jsme se zeptali Martina Štětky, regionálního ředitel CEE ve společnosti Veeam Software.

Iniciativy spojené s modernizací IT a digitální transformací jsou patrné už nějakou dobu, tyto snahy nyní akceleruje pandemie. Jak byste zhodnotil aktivity zaměřené na modernizaci IT u českých podniků?

Martin Štětka, Veeam
Martin Štětka, Veeam

Rychlosti, s jakou podniky rychle zavádějí moderní služby, aby uspokojily stále náročnější zákazníky, často zastaralé systémy nestačí. IT manažeři v českých podnicích navíc chtějí okamžité výsledky při řešení potřeb ochrany kritických dat. Vidíme snahu o zlepšení schopnosti dostát podmínkám servisních smluv, které deklaruje až 30 % podniků, snahu zvýšit spolehlivost záloh (třetina firem) a přesunout ochranu dat do cloudu (29 %).

Na druhou stranu se ale ukazuje, že vedle silné akcelerace aktivit spojených s digitální transformací vlivem pandemie, kterou vidíme u více než poloviny východoevropských firem (53 %), je téměř třetina (32 %) těch, u kterých došlo vlivem pandemie naopak k útlumu těchto snah. Důvody jsou zpravidla úsilí vůbec byznys udržet nebo závislost na starších systémech či nedostatečné znalosti IT pracovníků, ale i nedostatečná procesní příprava nebo neschopnost změnit firemní kulturu. Zřetelná je tedy jakási „digitální propast“ mezi těmi, kteří měli plán a zrychlili jej, oproti těm, kteří byli méně nebo nebyli vůbec připraveni a zpomalili.

Zastavme se ale u té bariéry nedostatečných znalostí nebo dovedností IT pracovníků. Letos tuto překážku zmiňuje 40 % východoevropských podniků včetně těch českých, oproti loňským 26 %. Kde se vzal tak výrazný nárůst vybízí k zamyšlení.

Co považujete za aktuálně největší problémy z pohledu bezpečnosti podnikových dat a jejich dostupnosti?

O tom, že data jsou srdcem podniku a klíčem k úspěchu už dnes nemusíme diskutovat. Není tedy překvapením, že samotná jejich ochrana je pro IT týmy důležitá – obecně vzato bezpečnost je u českých podniků dlouhodobě na prvním místě v žebříčku priorit. Potvrzují to i naše zjištění – i přesto, že „mezeru v ochraně“ mezi tím, jak často jsou zálohována data a kolik dat si mohou dovolit ztratit vinou výpadku přiznávají dvě ze tří firem ve východní Evropě (68 %), je to o 8 % měně, než uvádí globální průměr (76 %). Zodpovědnější jsou české podniky i co týče „mezery dostupnosti“ mezi tím, jak rychle zvládnou obnovit aplikace, a jak rychle by je potřebovali obnovovat. I tuto mezeru nám přiznávají dvě třetiny východoevropských podniků (68 %), což je výrazně méně oproti globálnímu průměru ve výši 80 %.

Zabezpečení dat před kyberhrozbami hraje významnou roli i ve snahách o digitální transformaci, kdy ji více než čtvrtina východoevropských firem včetně těch českých (28 %) uvádí jako jednu z největších výzev pro příštích 12 měsíců.

V poslední době pozorujeme stále se zvyšující počty bezpečnostních incidentů. Můžete nějak popsat důsledky výpadků či ztrát dat u českých podniků?

V dlouhodobém horizontu uvádí 48 % východoevropských organizací, včetně těch českých, ztrátu důvěry zákazníků, nebo obavu z ní, spolu s obavou o poškození značky (47 %) jako největší potenciální rizika při výpadku nebo ztrátě dat.  Co je však zajímavé, tak vedle těchto dvou obav se nově objevuje i obava ze ztráty důvěry zaměstnanců, kterou vyjadřuje až třetina firem (31 %). Jsme tedy svědky změny postojů zaměstnavatelů, která pravděpodobně souvisí s vývojem trhu práce a celkově ekonomicko-sociální situací.

Obavy firem jsou oprávněné, protože jak ukázal náš průzkum, tak více než třetina (38 %) všech zálohovaných dat východoevropských organizací nemusí být obnovitelná. Ve srovnání s globálním průměrem (58 %) si sice stojíme lépe, ale čísla jsou to alarmující. Dokládá to i skutečnost, že absolutní většina (96 %) těchto organizací trpí nečekanými výpadky, přičemž téměř čtvrtina podniků zaznamenala za posledních 12 měsíců výpadky na více než čtvrtině svých serverů.

Podniky by se tedy měli zaměřit především na pravidelné automatizované testování obnovitelnosti záloh a nasadit takové zálohovací řešení, které zajistí ochranu proti kybernetickým útokům cílícím na smazání záloh nebo ztráty jejich funkčnosti.

Exit mobile version