Michael Silver: konec podpory ještě nebude znamenat konec samotných Windows XP

Zeptali jsme se Michaela Silvera, vice presidenta a ředitele výzkumu ve společnosti Gartner, který se coby jeden z předních analytiků společnosti specializuje na uživatelské stanice, jak se dotkne zítřejší ukončení podpory Windows XP společností a institucí, které tento systém stále ještě používají. Windows XP bez podpory představují především bezpečnostní riziko, jsou zde ale ještě duší skryté hrozby?
Kolik společností podle vás dnes ještě používá Windows XP?

Myslím, že hodně. Vážně, téměř každá organizace v Evropě má nějaká aktivně využívaná PC s Windows XP. Ale mohli bychom jít ještě dále, velké organizace nekancelářského typu dodnes využívají i HW s mnohem staršími systémy s dávno ukončenou podporou. Například v nemocnicích bychom našli mnoho PC ještě s Windows 95.

Celkově lze říci, že po ukončení podpory poběží v Evropě na Windows XP okolo 20 až 25 procent korporátních PC. Také nám v odhadech vychází, že systémy s Windows XP tvoří ve velkých firmách okolo 10 procent podílu mezi ostatními využívanými platformami.

Nejen podle předpokladů Gartneru, ale také dalších analytiků a koneckonců i samotného Microsoftu je v případě Windows XP a jejich vysoké oblibě zastavení aktualizací spojeno s vysokým rizikem. Jak by se k němu měly firmy stavět?

Napadají mě tři přístupy:

1) V ideálním případě mít připravený plán a zbavit se jich, jak rychle to jen půjde, to je ale někdy těžké.
2) Omezit práva uživatelů a spouštěných aplikací na nezbytné minimum, problémem ale i tak zůstává Web a e-mail.
3) Přesunout kritické aplikace a uživatele na serverové aplikace. Tam, kde to nejde (ať již kvůli cenám za licence, které by se vyšplhaly do závratných výšin, nebo z důvodu vytíženosti HW či linky) mít alespoň zálohu aplikací vyřešenou serverovou instalací pro případ krize.

Jsou zde ještě nějaká další rizika dalšího používání Windows XP, o kterých se nemluví?

Napadá mě jeden případ a to je BYOD, dokonce v organizaci, která Windows XP sama nepoužívá, představuje závažný problém zaměstnanec, jenž se k síti připojuje například vlastním notebookem s tímto systémem.

Jak je to se samotnou migrací? Čekají zde nějaká závažná úskalí, které by měly organizace
před samotným přesunem zvážit?

Typicky zatímco většina aplikací dnes podporuje Windows 7 (pozn. redakce: nativních Windows 8 aplikací je zatím málo), je pravděpodobné, že organizace používá nějaký velmi starý program, který na novějším systému nepoběží (ať již kvůli právům, nebo změně architektury) buď vůbec, nebo alespoň tak jak má. Podcenit by proto IT oddělení nemělo zejména testování kompatibility.

Také je důležité se rozhodnout, zda li bude organizace podporovat spíše Windows 7, nebo Windows 8. Zatímco v případě „Sedmiček“ bude migrace plynulejší, rychlejší a komfortnější pro uživatele bez zkušenosti s novým rozhraním, u osmé verze systému lze očekávat delší životnost platformy.

Ukončení podpory pro Windows 7 je naplánováno na konec ledna 2020, šest let se sice může jevit z pohledu produktového cyklu jako dlouhá doba, ale v byznysu to vždycky tak docela neplatí. Organizace, které používají přes deset let Windows XP a čeká je nyní nepříjemný přechod, určitě nebudou chtít to samé za pár let opakovat s Windows 7.

Pro většinu platí, že nejlepší alternativou je rychlý přesun kritických uživatelů a aplikací na Windows 7 a s ostatními vyčkat a na začátku roku 2015 postupně je přemigrovávat na Windows 8.

Děkujeme za rozhovor.

Exit mobile version