Microsoft láká k testování Office 2013, jaké jsou?

Microsoft v pondělí nechal nahlédnout pod pokličku nově připravované generace Office. Kromě dema a představení hlavních změn jsou od pondělního večera nové Office v testovací verzi k dispocizi ve verzi Office 365, co přinášejí?

Bez sociálních sítí by to dnes už nešlo

Načasování kampaně pro nová Office je trochu zvláštní, léto je tradičně lehce okurková sezóna, navíc jej zastiňuje hned několik negativních zpráv, které se společností souvisí. Mezi nimi vede prim bezpečnostní incident Skype, který díky chybě v programu přeposílal některé zprávy náhodným adresátům.

Právě Skype bude hrát v nových Office poměrně významnou roli a má být do Office poměrně silně integrován. První co je na nových Office patrné, je zjednodušené uživatelské rozhraní. To nyní připomíná designové linie grafického prostředí Metro a Windows 8.

V případě klasického rozhraní pak vynikne unifikované, kompletně bílé pozadí celého rozhraní. Microsoft již dříve slíbil podporu dotykového ovládání, nové Office se tak dají spravovat také dotykem prstem a perem. V programu OneNote pro tvorbu poznámek zaujme kruhové víceúrovňové menu typické pro Windows 8.

Změny ale nejsou jen kosmetické

Ukázka Wordu a editace PDF

Poměrně významným prvkem je nativní podpora ukládání souborů ve SkyDrive, ostatně ne nadarmo znělo Oficiální heslo dema, “Office as a service“.

První věcí je tedy integrace s cloudovými službami společnosti, konkrétně se samostatně nepříliš populárním řešením Live. Dokumenty Office tak bude možné otevírat a upravovat rovnou z Live úložiště SkyDrive a to nejen z PC, ale také z mobilního telefonu či dalšího zařízení. Patnáctá generace kancelářského balíku od Microsoftu ale přinese změn přeci jenom vícero.

Kromě klasiky v podobě aplikací Word, Excel, PowerPoint a Outlook propojených s cloudovými službami firem, které Microsoft nedávno koupil (korporátní sociální síť Yammer, Perspective Pixel) to bude především integrace Skype a dotykového ovládání. Ukládání na Skydrive bude dokonce defaultně přednastaveno, takže uživatelům bude ušetřena část práce.

Novinky v distribuci

Powerpoint umožňuje při prezentaci na dvou monitorech udržovat na jednom z nich informace tzv. "za scénou"

Office 2013 čekají také významné distribuční změny, zůstane sice i klasická verze, tedy samostatný softwarový balík, který byl dlouhou dobu hlavní dojnou krávou společnosti, ale přibude také online distribuce v podobě inovovaných Office 365 (měsíční pronájem Office jako cloudové lužby), ta bude nově dostupná tak samostatně pro domácí uživatele (verze Office 365 Home Premium). Další inovací je kompletní podpora balíku na platformách s ARM procesory (Windows RT a Windows Phone 8), s těmito platformami přibude automaticky přeinstalovaná verze Office (s aplikacemi Word, Excel, PowerPoint a OneNote.) minimálně na ARM tabletech, tedy v případě Windows RT.

Když už jsme u té nové distribuce, testovat nové Office lze prostřednictvím Office 365 dema zde.

Funkční novinky

Nový Excel: funkce rychlého vyplňování

Jaké novinky čekají Office dále? Z funkčního hlediska přibude nativní podpora PDF dokumentů v aplikaci Word, zajímavou novinkou je schopnost Wordu zapamatovat si posslední pozici čteného dokumentu a otevřít ho příště na stránce či obrazovce, kde jste předtím skončili, pozice se navíc přes SkyDrive synchronizuje s dalšími zařízeními.

Excel obsahuje nově hlavně nástroje pro intuitivnější práci, například automaticky navrhuje nejvhodnější způsob sumarizace dat a jejich ideální vizualizace grafem.

PowerPoint přinesl automatické zarovnávání objektů, zoomování jednotlivých objektů a podporu přímého importu souborů, které jsou umístěny online. O dalších změnách vás budeme informovat po detailnějším otestování balíku.

Exit mobile version