Mobilní výpočetní technika ve zdravotnictví

Moderní zdravotnictví si bez informačních technologií dnes již nikdo nedokáže představit. Nejvíce viditelným místem jsou počítače používané lékaři či dalším zdravotnickým personálem přímo v ordinaci nebo na sále. Zdravotnictví ale charakterizuje řada specifik. Výpočetní technika pro zdravotnický personál musí proto být nejen dostatečně výkonná, mobilní a snadno použitelná, ale musí odolat celé řadě vlivů daných právě zdravotnickým prostředím.

Mobilita a funkčnost

V dnešní době si lékař u nemocničního lůžka může prostřednictvím tabletu do interního elektronického systému zaznamenat všechny potřebné údaje k pacientovi či si například prohlédnout aktuální digitalizované rentgenové snímky.

Aby toto bylo nejen možné, ale především bezproblémové, musí zdravotnická mobilní zařízení nabízet vylepšení oproti běžně prodávaným přístrojům. Na jednom z předních míst je vysoký výkon – obvykle dosahovaný pomocí nejnovějších mobilních procesorů a čipových sad, následovaný dostatečnou konektivitou umožňující připojení do informační architektury zdravotnického zařízení. Moderní tablety proto poskytují konektivitu na bázi drátového připojení (LAN), bezdrátových sítí (WiFi) i dalších bezdrátových technologií (4G sítě, Bluetooth). Výhodou používání WiFi sítí je také možnost lokalizace zařízení s přesností na metry.

Neméně důležitá je i dlouhodobá výdrž provozu na baterie. Lékaři mají mnohdy delší než osmihodinové pracovní směny a málokdy mají šanci dobít si své mobilní zařízení. Z tohoto důvodu se moderní zařízení vyznačují jak vysokou výdrží provozu na jedno nabití, tak i možností výměny baterie bez nutnosti vypínat zařízení.

Vzhledem ke stále rozšiřujícím se nárokům na podrobné evidence pacientů, léků a vybavení musí moderní tablet pro zdravotnictví nabízet možnost rozšíření o čtečky kódů a otisků prstů až po 3D kamery, které umí změřit např. rozsah popálenin.

Snadné ovládání

Ve zdravotnictví je potřeba, aby se zařízení dalo ovládat jednou rukou. Moderní tablety na toto pamatují a nabízí řadu vylepšení umožňujících pohodlné ovládání právě jednou rukou či několika prsty. Přínosem je také možnost ovládat dotykové displeje v rukavicích či pomocí dotykového pera.

Ideální situace je, pokud je zařízení odolné proti nárazům a pádům z výšky. V opačném případě se v rychlém provozu nemocnice pořizování neustále nové IT techniky prodraží. Důležitá je i nízká hmotnost. Pracovníci mají tablet neustále při sobě, což je při celodenní směně namáhavé. Za velmi dobrou hodnotu se u tabletů považuje 1,5 kilogramu.

Kapaliny, prach …

Moderní mobilní zařízení ve zdravotnictví musí být odolné vůči polití různými tekutinami, nejen vodou. Obdobně nesmí mít na funkčnost používaných tabletů vliv prach či jiné více či méně agresivní látky rozptýlené ve vzduchu, se kterými je možné se potkat.

Vzhledem k potenciálním rizikům plynoucím z infekčního chování řady chorob je zásadním požadavkem možnost dezinfekce mobilního zařízení, a to všech jeho částí – od krytů až po displeje. Nespornou výhodou je, pokud sám povrch zařízení je vybaven antibakteriální vrstvou.

V budoucnosti běžné

Tablety si ve zdravotnictví úspěšné proráží cestu na výsluní, například mnozí lékaři v terénu si již dnes nedokážou svoji práci bez podpory kvalitního mobilního zařízení představit. Spolu s tím, jak rostou nároky na poskytování zdravotní péče, porostou i nároky na mobilitu a odolnost tabletů.

Odolný tablet Panasonic Toughpad FZ-M1 s integrovanou kamerou Intel RealSense 3D například umožňuje vytvořit 3D obraz popáleniny nebo vředu. U snímku je možné změřit velikost, tvar a hloubku zranění, porovnat jej s předchozími snímky nebo odeslat na další analýzu.

Exit mobile version