Mýty kolem digitalizace firmy (2): Řešení jako služba vychází dráž

Přestože se o nutnosti digitalizace firem hovoří již léta, stále existuje mnoho společností, které z ní mají obavy nebo v ní udělali jen minimální pokrok. Na klidu pak nepřidává ani řada mýtů a polopravd, jež se o digitalizaci šíří.
Tyto mýty jsou však vždy buď neopodstatněným výmyslem, nebo vycházejí ze špatné zkušenosti způsobené neodborně provedenou digitální transformací firmy. Podle odborníků lze přitom například pomocí nástrojů Microsoft 365 dosáhnout relativně rychlé, jednoduché, a přitom efektivní digitalizace za přiměřené náklady.

Mýtus č. 1: Jednorázová investice do IT on-premise je levnější
Otázka ceny je paradoxně jedním z nejčastějších mýtů, který od digitalizace s využitím Microsoft 365 firmy odrazuje. Především mezi konzervativnějšími společnostmi převládá názor, že jednorázová investice do vlastní (on-premise) infrastruktury je cenově výhodnější než provozní náklady za různá softwarová řešení využívaná formou služby (Software as a Service – SaaS). „Softwarová řešení poskytovaná formou služby zpravidla nemají on-premise ekvivalent. Pokud se tedy firma rozhodne pro na první pohled levnější on-premise variantu, přichází o klíčové vlastnosti těchto cloudových řešení a z nich plynoucí benefity,“ vysvětluje Michal Hanko, Business Development Manager ve společnosti Konica Minolta Business Solutions Czech, a dodává: „Vyčíslit náklady na provoz on-premise řešení není navíc vůbec jednoduché. Na rozdíl od SaaS je cena za on-premise řešení pouze částí celkových nákladů, které musíte do kalkulace zahrnout. Další náklady souvisejí s hardwarem, platformou, energiemi, ale hlavně s personálem, který se o toto vybavení stará a obměňuje, zabezpečuje a zajišťuje jeho bezproblémový provoz a maximální dostupnost.

Mýtus č. 2: Data v cloudu nejsou v bezpečí
Zákazníci využívající cloudové služby se nemusejí obávat ani o bezpečnost svých dat, což představuje další z široce rozšířených mýtů. Faktem je, že k uloženým datům se v žádném případě nemůže dostat nikdo nepovolaný. „Veřejný cloud není veřejný internet, který je přístupný všem. Data ve veřejném, stejně jako v privátním cloudu jsou šifrována, uchovávána v nejnovějších datových centrech a neustále kontrolována nejenom odborníky na kybernetickou bezpečnost, ale také umělou inteligencí, která dokáže odhalit případné útoky na data firem či identity lidí daleko účinněji než člověk,“ podotýká M. Hanko.

Přínosy využití Microsoft 365
Technologie a nástroje služby Microsoft 365, jež společnost Konica Minolta využívá při digitalizaci, přinášejí jejím zákazníkům spoustu benefitů. Obsahují totiž širokou škálu nástrojů pro komunikaci, které umožňují zaměstnancům komunikovat a spolupracovat efektivněji bez ohledu na to kde jsou a zda využívají stolní počítač, notebook, tablet nebo chytrý telefon. Mezi takové nástroje nově nejčastěji patří Teams a Yammer, které postupně nahrazují komunikaci a spolupráci v Outlooku a také cloudová úložiště dokumentů SharePoint a OneDrive, které umožňují spolupráci na dokumentech v reálném čase. Vysoký důraz se samozřejmě klade také na bezpečnost a ochranu dat. Součástí Microsoft 365 je proto množství bezpečnostních funkcí, jako šifrování, autentizace nebo možnost monitorování a auditingu. Všechny tyto nástroje pomáhají chránit citlivá firemní data a aplikace před neoprávněným přístupem. A protože součástí cloudové služby Microsoft 365 je také Microsoft Power Platform, může být toto prostředí navíc velice snadno přizpůsobeno potřebám konkrétního zákazníka a rozšířeno o jednoduché i komplexní aplikace či vazbu na další firemní systémy.

Garik Hammer


PDF v plném rozlišení

Exit mobile version