Nebezpečné aplikace jsou podle Googlu jen na necelém procentu všech androidových zařízení

Z nových statistik společnosti Google vyplývá, že nebezpečné aplikace byly v minulém roce nainstalovány jen na necelém procentu všech androidových zařízení, přičemž nejohroženější jsou Rusové. Data byla shromážděna pomocí funkce s názvem Verify Apps, která byla poprvé představena v roce 2012 v Androidu verze 4.2. Verify Apps hledá na zařízení nainstalované potenciálně nebezpečné aplikace nezávisle na tom, zda byly staženy z Google Play nebo z jiných zdrojů.

Zpočátku Verify Apps kontroloval aplikace pouze při jejich instalaci, od března 2014 však skenuje aplikace průběžně na pozadí a snaží se tak odhalit nebezpečné programy, které se při instalaci tvářily jako legitimní. Verify Apps umí detekovat hrozby spadající do několika kategorií: potenciálně nebezpečné aplikace, phishing, rooting ransomware, SMS podvody, spyware, trojské koně, nebezpečné stránky, či podvody s hovory.

Ze statistik Goooglu vyplývá, že počet zařízení skenovaných pomocí Verify Apps se od představení této funkce pomalu zvyšuje – v listopadu minulého roku bylo na denní bázi kontrolováno přes 200 milionů zařízení. Před říjnem roku 2014 Verify Apps nerozlišoval mezi zařízeními, na něž byly nainstalovány pouze aplikace z Google Play a zařízeními, na které uživatelé stahovali aplikace i z jiných zdrojů. Tyto jiné zdroje (Googlem neautorizované e-shopy s aplikacemi třetích stran) jsou pro uživatele mnohem nebezpečnější, jelikož u nich na rozdíl od Google Play není zaručena kontrola aplikací poté, co je do e-shopu nahrají vývojáři. Na druhou stranu je třeba podotknout, že čas od času se nebezpečná aplikace dostane i do oficiálních e-shopu.

Během října 2014 nebyly žádné hrozby zaznamenány u 99,5 – 99,65 % kontrolovaných zařízení. Potenciálně nebezpečné programy tak byly nainstalovány pouze na méně než 0,5 % zařízeních,“ píše Google ve studii, která byla vydána minulý čtvrtek.

Většina závěrů ve studii Googlu vychází z dat shromážděných mezi listopadem 2013 a listopadem 2014. Statistiky, v nichž jsou rozlišována zařízení, na nichž jsou nainstalovány pouze aplikace z Google Play a zařízení s aplikacemi třetích stran, pak vycházejí pouze z dat shromážděných během dvou týdnů mezi polovinou října a prvním prosincem minulého roku. Během těchto dvou týdnů byly potenciálně nebezpečné aplikace detekovány na 0,7 % zařízení s programy od třetích stran a na méně než 0,1 % zařízení, jejichž uživatelé stahují aplikace pouze z Google Play.

Verify Apps nezaznamenává lokaci jednotlivých zařízení, avšak eviduje jazyk, který je na nich nastaven. I když jen podle jazykové volby není možné přesně určit lokaci uživatele, i tak lze z těchto dat vyvodit některé závěry. Tak například zařízení, jejichž uživatelé používali ruštinu a stahovali aplikace z e-shopů třetích stran, byla mnohem náchylnější k infikování nebezpečným kódem, než zařízení v jiných jazycích. Potenciálně nebezpečné aplikace byly podle Googlu nainstalovány na 3 – 4 % zařízení s ruštinou. Množství infikací zařízení s ruštinou tak bylo mnohem vyšší, než u zařízení v jakémkoli jiném jazyce včetně čínštiny, kde byly potenciálně nebezpečné aplikace detekovány na 0,8 % smartphonech či tabletech. To je velmi zajímavé zjištění, vezmeme-li v úvahu, že Google Play není v Číně oficiálně dostupný, takže většina uživatelů Androidu v zemi stahuje aplikace z e-shopů třetích stran.

Pro srovnání, potenciálně nebezpečné aplikace byly zaznamenány jen na 0,4 % zařízení v americké angličtině, jejichž uživatelé stahovali aplikace ze zdrojů mimo Google Play. Jak uvádí Google v závěru své studie, pokud vynecháme Rusko, globálně se množství potenciálně nebezpečných aplikací nainstalovaných z e-shopů třetích stran mezi prvním a druhým čtvrtletím minulého roku snížilo téměř o polovinu.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version