Nejlepší strategie jak zabezpečit podnikovou mobilitu

Mobilní zařízení se stala nedílnou součástí každodenního života. Obsahují množství osobních i podnikových dat a jejich ochrana se stává prioritou. Ačkoli mezi nespornou výhodu užívání mobilních zařízení patří větší efektivita a mobilita zaměstnanců, tento trend přináší i nezanedbatelná rizika.

mobilní konektivita představuje sama o sobě zvýšené riziko

Dle studie Dimensional Research z ledna 2012 o vlivu mobilních zařízení na informační podnikovou bezpečnost zaznamenalo 94 % společností nárůst soukromých mobilních zařízení (chytré telefony a tablety), které se připojují k podnikové síti.

Hrozby související s použitím mobilních zařízení

Bez řádu to nepůjde

O co může (doslova i pomyslně) firma přijít

Pokud podniky chtějí čelit těmto bezpečnostním hrozbám, měly by v prvé řadě zavést a důrazně aplikovat interní postupy a politiky pro požívání mobilních zařízení. Součástí těchto regulací by měl být seznam schválených mobilních zařízení a typ dat, která na nich mohou být ukládána a vynesena z podniku. Současně jen nutné mít jasno také v tom, které aplikace je možné stahovat, a jak postupovat při ztrátě či odcizení. Musí být zaveden režim pravidelných aktualizací systémů, zabezpečení mobilních zařízení hesly včetně funkce vymazání v případě odcizení či ztráty.

Používání mobilních zařízení v práci je trend, se kterým je třeba počítat i v budoucnosti. Jeho velkou výhodou je větší efektivita zaměstnanců, kteří nejsou vázáni na kancelář a mohou pracovat i na cestách. Je však třeba nalézt rovnováhu mezi mobilitou zaměstnanců a novými bezpečnostními výzvami.

Exit mobile version