Novinky v IBM Cloud včetně zlevňování

Co všechno se událo u IBM od nedávné akvizice společnosti Red Hat a jakou to má spojitost s nabídkou a službami IBM Cloud odpovídal Petr Leština, IBM Cloud Computing.

Když jste koupili Red Hat, nabízíte jej i v cloudu? Co jste udělali pro to, abyste byli v cloudovém prostředí více vidět?

Petr Leština, IBM
Petr Leština, IBM Cloud Computing

Produkty společnosti Red Hat jsou k dispozici multicloudová, takže je můžete provozovat u různých cloudových poskytovatelů včetně IBM. Ještě před akvizicí RedHatu jsme nabízeli IBM Kubernetes Service (IKS) jako cloudové služby typu PaaS. Nyní, po akvizici Red Hatu, jsme přidali OpenShift. Klient tak má možnost volby, kterou platformu preferuje. Kubernetes Service i OpenShift je standardně k dispozici v katalogu https://cloud.ibm.com/catalog. Protože RedHat je jedním z významných přispěvovatelů do open source podobně jako IBM, je akvizice jedním z hlavních důvodů pro vzájemnou synergii v oblasti podpory provozu cloudově nativních aplikací. Toto je jistě také bylo jedním z hlavních důvodů akvizice Red Hatu.

Cloud služba IBM Kubernetes Service s automatizací správy linuxových kontejnerů pomocí technologie IBM OpenShift je nyní k dispozici jako služba PaaS (Plarform-as-a-Service). Podobně jako Kubernetes lze OpenShift provozovat jak na virtuální, tak dedikované infrastruktuře x86, a to i na bare-metalu.

V čem se IBM Kubernetes Service liší od ostatních řešení, případně v čem může být lepší?

Master nódy jsou standardně spravovány IBM jako PaaS služba, tudíže se o ně nemusí zákazník starat. Ve worker nódech jsou provozovány kontejnerizované aplikace. Mohou být implementovány na bázi virtuálních i fyzických serverů na platformě x86, a to v několika konfiguracích. Nejnižší instance je na čtyřech jádrech, 32 GB RAM, 2 TB disků a s konektivitou 10 Gb/s. Maximální instance může obsahovat až 28 jader, 512 GB RAM, 2 TB s primárními disky, 1,9 TB SSD sekundárními disky s možností rozšíření až na 4x 3,8 TB SSD disků, také s připojením 10 Gb/s. Zákazník přitom má možnost lokality umístění takového serverového a storage prostředí, a sice ve Spojených státech, v Evropské unii, konkrétně v německém Frankfurtu, nebo v Asii. Kubernetes je tedy v IBM Cloud nabízen jako běžná služba PaaS. Klient má možnost si formou zkušební verze pronajmout a vyzkoušet jednonódový cluster Kubernetes na měsíc zdarma.

Novinky v IBM Cloud se omezují jen na Red Hat?

Spektrum novinek je mnohem širší, Red Hat je pomyslnou „třešinkou na dortě“, mezi další hlavní novinky patří kromě poskytování serverů x86 i virtualizované servery na procesorové platformě IBM Power. Na nich pak je možno zvolit jako operační systém náš unixový IBM AIX, nebo IBM i (dříve OS/400), a samozřejmě i Linux, kromě Red Hatu ještě IBM Power Linux, Suse a Ubuntu Linux. Platforma Power se osvědčila také jako výkonná platforma pro open source databázová řešení PostgreSQL apod.

Kdo je typickým zákazníkem pro IBM Cloud v České republice a na Slovensku?

Především jde o klienta, který má reálné představy, co lze cloudu očekávat. Za druhé pak klient expandující do EU případně i mimo prostředí EU. Za třetí je to klient hledající optimální poměr cena/výkon a nikoliv ten, kdo hledá nejnižší cenu. Naši lokální klienti se rekrutují převážně z oblasti středně velkých firem, tj. midmarketu, a k nim přibývá nový segment startupů. Všichni tito klienti, kteří vědí, co chtějí, požadují kromě optimálního poměru cena/výkon i přidanou hodnotu.

Co jim jako přidanou hodnotu v IBM Cloudu poskytujete?

Jde o služby a konzultace v českém jazyce, telefonická podpora, pomoc s migrací, doporučení a optimalizace zákaznických IT systémů  v IBM Cloudu.

Malé rýpnutí nakonec. Když se řekne IBM, téměř každému znalci IT přijde na jazyk slovo „drahé“. Co vy na to dnes?

Zdaleka to už neplatí, alespoň ne všude. V oblasti cloudových služeb jsou ceny za komoditizované komponenty, tj. servery, storage apod., vyrovnané s hlavními konkurenty. Hlavní odlišnost je opět v tom, že přidáváme „něco navíc“.

Fyzické servery v cloudu s procesory Intel x86, nabízené jako IaaS (Infrastructure-as-a-Service) jsme od 1. 8. 2019 zlevnili o 25 % a vybrané konfigurace až o 50 %. Další zlevňování, tentokrát virtuálních serverů a storage lze očekávat v průběhu dní (rozhovor byl natočen 18. 9. 2019), tj. do konce září 2019.

Exit mobile version