Open source základem inovací

Lee Miles, VP CEMEA ve společnosti Red Hat

Lee Miles, VP CEMEA ve společnosti Red Hat

Bezprecedentní změny, kterými dnes prochází způsob, jakým žijeme a pracujeme, mají dopad na komunity, podniky i celá průmyslová odvětví. Bez inovací nemůžete uspět a open source je jejich nezbytným základem, říká Lee Miles, VP CEMEA ve společnosti Red Hat.

U příležitosti konání Red Hat Fóra 2020, které se po čtyřech letech vrátilo i do České republiky, byť v digitální podobě, jsme s Leem Milesem měli možnost bavit se o digitální budoucnosti, která se rychle stává realitou a roli open source softwaru i dalších technologií v digitální transformaci, .

Jakou technologickou změnou dnes podniky procházejí?

Výrazně se zrychluje tempo digitální transformace, a organizace proto musí přehodnotit své procesy a technologie, aby si udržely konkurenceschopnost, zůstaly relevantní vůči potřebám svých zákazníků a celkově mohly uspět v digitální budoucnosti. V rámci celého regionu nyní mnoho renomovaných organizací zkoumá, jak mohou nově vznikající technologie prostřednictvím open source komunit přispět k dalšímu pokroku v inovacích. Můžeme přitom stavět na snadno dostupné infrastruktuře, využívané na bázi modelu pay-as-you-go, stejně jako vysoce agilních a inovativních aplikacích.

S jakými požadavky za vámi společnosti přicházejí?

Narušení tradičních byznysových modelů znamená rostoucí nároky na rychlost a rozsah inovací a změn. Zákazníci našich klientů vyžadují stále větší množství plně digitalizovaných služeb, což tradičním společnostem značně zvyšuje konkurenci. A tak i když je letošní rok pro mnohá odvětví rokem úsporných opatření, která se nevyhnutelně týkají i investic do IT, nemohou podniky opomíjet rychlý vývoj v oblastech jako jsou umělá inteligence, kontejnerizace aplikací nebo automatizace, jejichž motorem jsou často otevřené technologie. A naši zákazníci chtějí, abychom s pomocí právě takových technologií podpořili jejich konkurenceschopnost a úspěšnost na trhu.

Jak velkou roli hrají v inovacích open source technologie?

Naprosto zásadní, protože pružně reagují na exponenciální růst potřeby rychlých a nevyhnutelných změn na straně podniků. Open source technologie jsou nedílnou součástí technologického světa – ve svých strategiích s nimi počítá 89 % šéfů IT napříč odvětvími. Během uplynulého roku využilo open source technologie 68 % společností a 59 % během následujících 12 měsíců svoje využití otevřených technologií zvýší. Vlastní strategie pro open source technologií mají dnes celé státy a rozsáhlé organizace, protože míra jejich inovace je tak rozsáhlá, že jí žádný dodavatel proprietárních řešení nemůže konkurovat.

Jaké jsou širší přínosy open source technologií?

Open source nejen že pohání inovace, ale má přesah i do dalších oblastí. Zvyšuje kvalifikací lidí a podporuje vznik regionálních skupin talentovaných tvůrců softwaru. Ze zkušeností z open source komunit a jejich agresivnějším a proaktivnějším přístupem k inovacím čerpají také transformační technologie jako jsou IoT, 5G, AI nebo blockchain. Kromě toho mohou organizace těžit z nově nalezených schopností prostřednictvím interakce s rozsáhlým ekosystémem partnerů. Open source přístup může podporovat inovace v každé organizační části otevřené komunity a následně usnadňovat spolupráci, výměnu dovedností, akceleraci inovací, větší ziskovost a realizaci cílů a aspirací.

Vývoj softwaru nepochybně vyžaduje spolupráci – co si v této oblasti můžeme z open source přístupu vzít?

Dopad open source přístupu je dalekosáhlý a zasahuje i další oblasti, jako je právě spolupráce. Protože open source vývoj zdroj sdružuje komunity a usnadňuje proaktivní spolupráci, která dále podporuje inovace a rozšiřuje prostor pro nové nápady. Organizace pracující otevřeným způsobem zapojují všechna interní oddělení a externí komunity a umožňují společnostem získat přístup ke zdrojům, zaměstnávat talentované lidi i reagovat rychleji a na všech úrovních inspirovat, povzbuzovat a pomáhat zaměstnancům. Místo rozhodovacího procesu shora dolů mají lidé svobodu pracovat na projektech a sami rozhodovat. Hierarchie není tak důležitá, týmy nejsou jasně ohraničené a každý má právo přispět.

Filozofie a metodiky open source mohou i ostatním pomoci fungovat otevřeněji a flexibilněji. Když se spojí otevřená technologie s otevřenou organizací, přinese to modely rychlejšího nasazování inovací, nové zdroje příjmů a ekosystémy inovací, stejně jako možnost rychlejšího uvádění produktů na trh a celkovou transformaci firemní kultury. Zásadní změnou je, že inovace už nemusí vycházet ze čtyř stěn společnosti nebo výrobce, ale mohou pocházet z jakéhokoli místa na světě.

Můžete uvést příklady takové spolupráce?

Existuje mnoho následováníhodných příkladů projektů open source, kterými se lidé a komunity mohou inspirovat. Například Red Hat intenzivně investuje do komunit open source a nabízí čas a dovednosti v rámci mnoha projektů, aby urychlil tempo inovací a podpořil agendy svých zákazníků. Dalším příkladem je banka Emirates NBD, která nedávno vybudovala distribuovanou privátní cloudovou platformu jako součást své strategie digitální transformace. Její platforma už teď poskytuje společný základ a přístup ke cloudově nativním službám pro interní týmy a zlepšuje integraci, spolupráci i rychlost vývoje.

Z lokálních projektů bych zmínil Fortuna Entertainment Group, kde přijali jako základ pro své servisní prostředí kontejnerovou platformu Red Hat OpenShift Container Platform, díky čemuž mohou nejenom vytvářet dynamičtější a relevantnější služby na vysoce konkurenčním sázkovém trhu, ale s přijetím podnikové open source technologie umožňují zachovat zapojení vývojářů v průběhu celého životního cyklu aplikací.

Dobrým příkladem je i O2 Slovakia, kde vybudovali škálovatelné a podporované cloudové výpočetní prostředí založené na Red Hat OpenStack Platform a Red Hat Ceph Storage, což jim umožňuje sdílet odborné znalosti o strategických technologiích napříč všemi interní týmy a přinášet tak inovace na trh rychleji a pro více uživatelů.

Jakkoli se podnikatelské prostředí vyvíjí stále komplexněji, existují příležitosti, čekající na odhalení svého obrovského transformačního potenciálu prostřednictvím open source přístupu. Nastupující trendy určitě v blízké budoucnosti transformují průmyslová odvětví a transparentní open source kultura bude základem úspěchu.

Představíte nám některé inovace v projektech open-source u Red Hatu?

Významným trendem současnosti je kontejnerizace aplikací, a proto neustále vyvíjíme naši platformu OpenShift, založenou na systému Kubernetes. OpenShift pomáhá urychlovat vývoj, zvyšuje stabilitu, snižuje náklady na provoz a stále přináší nové technologie připravené pro stabilní a dlouhodobý provoz – a také proto se stal platformou, na kterou spoléhá nejedna firma, která jej provozuje jak v on-premise prostředí, tak i ve veřejném cloudu. Jednou z hlavních novinek platformy Red Hat OpenShift Container Platform je podpora serverless technologií. Ale OpenShift Serverless není jen záležitostí funkcí. Přináší také plnou podporu kontejnerů. Zároveň pomáhá řešit běžné problémy kontejnerizace a přináší další úroveň abstrakce, která umožňuje snadněji a rychleji vyvíjet a integrovat nové aplikace.

Rychle se vyvíjí také automatizační platforma Ansible, která je díky své jednoduchosti a podpoře vhodná pro instalaci, konfiguraci či reporting všech zařízení v organizacích. I díky požadavkům na zvýšenou rychlost, škálovatelnost a komplexitu prostředí se dnes automatizace stává jednou priorit. Organizace nehledají pouze způsob, jak jednoduše automatizovat, ale také potřebují automatizované činnosti sdílet a využívat napříč projekty a týmy se správnou úrovní řízení a kontroly.

Exit mobile version