Poptávka po IT specialistech přichází i z nečekaných stran

Zdá se, že v řadě oborů si odborníci na IT dnes mohou téměř diktovat. Nabírat mají stavební firmy i právní kanceláře, poptávku zvyšuje zavádění on-line služeb, požadavky na zabezpečení i nástup internetu věcí.
Cynthia Hartwey na InformatinWeek rozebírá, z jakých oborů dnes vychází největší poptávka po IT specialistech, kde si tedy lze říct největší peníze a kam se podívat, pokud se člověk zrovna chystá změnit zaměstnání. I když lokální trh má samozřejmě svá specifika, i tak tento přehled mnohé napoví. Současně lze brát také jako indikátor pro dodavatele – kde se přijímají noví lidé, tam vedle toho probíhají i další investice do IT.

Viz také: Absolvent techniky může nastoupit i za 40 tisíc, humanista tolik nedostane

Hartwey na prvním místě možná poněkud překvapivě uvádí zdravotnictví – je to dáno rostoucími požadavky na ochranu dat pacientů, stále větší je závislost oboru na funkčnosti IT systémů, loni se jako speciální typ problému objevil i ransomware cílící na zdravotnická zařízení. Tyto instituce navíc nasazují nové specializované systémy (přístrojovou techniku), kolem kterých zase vzniká další IT infrastruktura.
U nás je možná otázka, zda do značné míry státní zdravotnictví může nabídnout konkurenční platy.

Na druhém místě mají co se týče poptávky po IT specialistech být technologické a výrobní firmy, „klasický průmysl“ – právě zde se dnes nejvíce nasazují systémy Internetu věcí a s tím související technologie pro zpracování takto generovaných dat.

Třetí v řadě jsou finanční služby. Podle Hartwey se tím nemyslí zdaleka jen klasické banky, ale celý rychle se rozvíjející fin-tech sektor, kde se nové firmy snaží zavedeným finančním institucím konkurovat neustálými inovacemi – zavádějí se technologie jako blockchain nebo mobilní placení. Současně rostou požadavky regulátorů, stabilní je poptávka po zabezpečení služeb. Ve finančních službách rychle postupuje také využívání umělé inteligence/strojového učení a samozřejmě i zpracování velkých objemů dat.

Následuje poněkud překvapivě stavebnictví. Proč by zrovna zde měla být nějaká speciální poptávka po IT specialistech? Ekonomické oživení prostě znamená, že se také více staví, firmy mají peníze a investují i do svých IT systémů.
Zajímavou příležitostí jsou i služby pro firmy – nabírají společnosti, které pro jiné zajišťují účetnictví, údržbu majetku nebo dočasné zaměstnance. Souvisejícím oborem podnikání je pak přímo zajišťování IT služeb pro jiné podniky. Speciálně v ČR představují sdílené podnikové služby stále významnější sektor ekonomiky.

Viz také: ABSL: Sdílené podnikové služby rostly více, než se čekalo

Dále Hartwey speciálně zmínila kategorie firem, které podnikají v oborech vyžadujících „štempl“ – různé právnické kanceláře, architekti… I tyto firmy nyní expandují a najímají, navíc ale zavádějí bezpečnostní opatření pro ochranu údajů svých zákazníků i svého know-how. Ohrožují je úniky dat a navíc i třeba právní služby začínají být v nějaké míře poskytovány on-line, zákazníci to stále více očekávají. Právní kanceláře zavádějí aplikace pro získávání zákazníků a kontakt s nimi a konkurenční výhodou se i zde stávají pokročilé analytické nástroje.

Další v pořadí je automobilový průmysl; i když pomineme populární samořízená auta, téměř celý vůz je dnes IT zařízením a v ještě větší míře to platí pro obklopující ekosystém výměny dat a služeb. V ČR je automobilový průmysl samozřejmě také významným sektorem.

A za pozornost ještě stojí vládní instituce včetně armády – speciálně v ČR v posledních letech přibývá úřadů i úředníků, vše je provázeno budováním dalších dalších podpůrných systémů. A nakonec Cynthia Hartwey zmiňuje vzdělávání. Což neznamená jen školství, ale i tvorbu výukových/vzdělávacích aplikací poskytovaných jiným způsobem. Opět, někdo to vše musí vytvořit i vymyslet mechanismus, jak aplikace dostat k uživatelům.

Exit mobile version