Power 9 už nepotřebuje samotnou IBM

Světová datacentra v současné době skloňují tři procesorové platformy – ARM, Power a x86. OpenPOWER Foundation přitom představuje ekosystém pro sílu – společnou snahu, jak přemoci dominanci tradiční architektury x86. Každým rokem se k tomuto konsorciu hlásí stále více poskytovatelů a zákazníků. IBM totiž otevřela svoji platformu Power světu.
K tomu se přidává přijímání CPU IBM Power 9 v prvním a druhém kroku. IBM otevřela svoji platformu Power světu a díky tomu vyrábí servery s procesory Power 9 stále více ostatních výrobců. Díky svému výkonu a podpoře akcelerátorů a dalších technologií nacházejí uplatnění v datacentrech, aplikacích big data, umělé inteligence či strojového učení.

Rok 2018 jako zlomový?

Na summitu v Las Vegas 19. března 2018 se objevila řada hlasů od vedoucích výrobců hardwaru, softwaru a poskytovatelů cloudu, jak využijí Power 9 ve svých nových produktech, založených na OpenPOWER. Největší „peckou“ přitom bylo prohlášení Googlu, že nasadili Power do Google Data Center, což je pro OpenPOWER velká věc.

Podpora akcelerátorů a dalších technologií

Největší výhodou architektury Power vždy byly schopnosti zrychlení prostřednictvím GPU (Graphic Processing Unit), FPGA (Field Programmable Gate Array), DSP (Digital Signal Processor) a ASIC (Application Specific Integrated Circuit) s přidanými paměťovými prvky, které je podporují. Tyto přídavné karty nebo čipy pro architekturu Power poskytují přímé zrychlení těchto CPU pro aplikace strojového učení, big data, bezpečnost a sítě. Nové CPU Power 9 mají značnou podporu nejnovějších technologií, včetně Nvidia NVLink, OpenCAPI a PCIe Gen4. Procesory Power 9 mají čtyřnásobný počet výpočetních vláken (threadů) na jádro, až 9,5násobnou propustnost paměti než x86 a byly od základu navrženy pro zátěže typu big data, umělé inteligence (AI, artificial intelligence) a strojového učení (ML, machine learning). To také přirozeně otevírá členům konsorcia OpenPOWER nové možnosti pro vývoj těchto aplikací.

Nové servery – rychlejší výpočty, sítě i storage

Na summitu byly ohlášeny nové servery s procesory Power, ke kterým se hlásí společnosti Atos, Gigabyte, Hitachi, Inspur, Inventec, Rackspace, Raptor, Winstron a další. K tomu byla ohlášena nová zařízení OpenCAPI od firem AlphaData, Amphenol, Cavium, Mellanox, Nallatech, Rambus a Xilinx, které hledají možnosti, jak vytěžit výhody značné propustnosti paměti Power 9. Společnosti Broadcom Limited, Eiditicom a NEC ohlásily nová zařízení PCIe Gen4, která mají díky platformě OpenPOWER zrychlit výpočty, sítě a storage.

Software nezůstává stranou

Na poli softwaru zase ohlásily podporu kompatibility společnosti jako brytlit, Elinar Oy, a také nezávislí poskytovatelé softwaru (ISV, independent software vendors) H20, MapD a další, přičemž mnozí z nich se zaměřují na AI a nové druhy pracovní zátěže, jež jsou pro Power 9 něco jako chléb s máslem.

Google jako největší hráč s Power 9

Nejvýznamnější zprávou na summitu OpenPOWER bylo, že Google potvrdil nasazení vlastní platformy Zaius do svých datacenter pro produkční zátěže, a že v tomto úsilí stále rychleji pokračuje. Googlu se na platformě Power 9 líbí zejména:

Systémy pracující s PowerSystems již využívá více velkých podniků. IBM uvádí, že jde o 8 z 10 největších retailerů, 8 z 10 největších pojišťoven, 10 z 10 telekomunikačních operátorů a 10 z 10 největších bank. Kromě toho používá systémy s předchozí platformou Power 8 ve svých datacentrech 7 z 10 společností z Fortune 10 a 12 z 20 Fortune 20.

Ale co noví zákazníci?

Jde sice o dojemný výčet, avšak co na to noví zákazníci, zejména ti, kteří už vyrostli v cloudu? Kdo zvažuje vs. nasazuje komerční aplikace?

Tencent, Alibaba, Uber a Limelight

Tencent, jeden z poskytovatelů datacenter, se už nechal slyšet, že od nákupu „několika“ systémů založených na OpenPOWER pro svá podniková datacentra se účinnost zvýšila o 30 % a že přitom ušetří 30 % na zdrojích jak v racku, tak serverech.

PayPal tvrdí, že využití architektury Power jim dává výkon pro zpracování velkých datových souborů a zrychluje učení systémů (deep learning) pro ochranu proti zneužití. Retailový gigant Alibaba nasadil do svého Ali Cloudu servery OpenPOWER v pilotním projektu Ali X-Dragon Cloud pro vyzkoušení snazšího využití serverů a kompatibility.

Uber zase sdělil, že zamýšlí využít superpočítač v Oak Ridge National Labs k testování svého projektu AI nazvaného Horovod se škálováním 27 000 GPU Nvidia.

LimeLight, firma, která poskytuje svým klientům (BBC a Marvel Comics) různé nástroje pro obohacení videostreamingu, říká, že OpenPOWER (s PCIe na Power 9) jí umožní překonat úzké hrdlo na PCIe Gen3, ke kterému dochází na jiných serverech. Výsledkem je rychlejší streamování a menší využívání vyrovnávacích bufferů.

Ukázaná platí – spojenci a jejich tichá spolupráce

Takto širokého záběru produktů a řešení, založeného na Power 9, je možné jen díky modelu otevřené spolupráce modelu OpenPOWER. IBM moc dobře ví, že tajemství úspěchu pro Power 9 je založeno na vytvoření ekosystému, který podpoří sílu její architektury v relevantních aplikacích pro tyto pracovní zátěže, a že její spojenci budou schopni rozpoznat dobrý produkt, když uvidí výhody v podobě prvních výsledků, jež na sebe pravděpodobně nedají dlouho čekat.

Zdroj: Patrick Moorhead, Forbes

Pozn.: Moor Insights & Strategy, podobně jako další výzkumné a analytické společnosti, poskytují nebo poskytly placený výzkum, analýzy, poradenství nebo konzultace mnoha high-tech společnostem v oblasti IT průmyslu (kompletní výčet viz originální zdroj).

Exit mobile version