Práce s talenty v Tieto

Společnost Tieto podporuje odborný rozvoj a kariérní růst svých zaměstnanců mnoha způsoby. Jedná se především o širokou nabídku interních a externích školení s možností získání certifikace v různých IT odbornostech. „Na vzdělávání našich zaměstnanců klademe velký důraz, a to nejen v odborných IT, ale také v tzv. měkkých a manažerských dovednostech,“ dodává Jaroslav Durda, personální ředitel Tieto.
Jenom od ledna do července letošního roku se různých vzdělávacích programů účastnilo téměř 1 400 zaměstnanců (Tieto zaměstnává nyní 1 960 zaměstnanců), kteří na vzdělávacích aktivitách různého charakteru strávili více než 122 800 hodin. Kromě odborných kurzů, zaměřených na jednotlivé oblasti IT, umožňuje mezinárodní prostředí společnosti rozvoj a plné využití jazykových znalostí, zejména angličtiny, a sdílení zkušeností napříč všemi 27 zeměmi, ve kterých má společnost Tieto své pobočky.

Jedním z inovativních programů zaměřených na rozvoj talentů je tzv. Greenhouse. Tento program, probíhající vždy po dobu jednoho roku, má za cíl identifikovat, vybrat a rozvíjet talentované zaměstnance s potenciálem stát se manažery. Na programu a jeho organizaci se podílí externí vzdělávací a konzultační společnost, která má letité zkušenosti v oblasti rozvoje lidských zdrojů.

Do programu mohou být zařazeni zaměstnanci, kteří jsou ve firmě déle než jeden rok a mají vůli a chuť na sobě dále pracovat. Základní předpoklad a impuls je tedy na nich a dále na jejich přímých nadřízených, jejichž role je zaměstnance v tomto podporovat a následně jim vytvářet podmínky pro další rozvoj. O zařazení do programu rozhoduje v poslední fázi úspěšný výsledek hodnocení (assessment), které je zaměřeno na identifikaci potenciálu jednotlivých přihlášených a výběr skutečných talentů.
V průběhu téměř celého programu účastníci intenzivně pracují na rozvoji svých manažerských dovedností pomocí externích i interních školení, seminářů, koučování, diskuzí s členy vrcholového managementu společnosti Tieto a prací na určeném interním projektu. Právě práce na konkrétním projektu zpravidla bývá pro účastníky nejobtížnější. Tříčlenné týmy spolupracují na předem definovaných úkolech a v rámci řešení se projevuje jejich postoj k rozdělení rolí v týmu, schopnost řešit úkoly, vypořádávat se s neočekávanými situacemi a také úroveň komunikačních a prezentačních schopností. Přidanou hodnotou je pak pro účastníky bezesporu i praktická implementace výsledků projektu a uplatnění jejich návrhů do života společnosti. Po úspěšném absolvování ročního programu dostávají účastníci nejen ucelenou zpětnou vazbu a certifikát, ale také individuální vzdělávací plány na další období, připravené speciálně pro ně. Jejich kariérní cesta může úspěšně začít…

S některými absolventy Greenhouse programu se můžete setkat v jejich rolích na akci IT Day – den otevřených dveří, kterou plánujeme na měsíc listopad, a to již v naší nové budově Ostrava Tieto Towers.

Tieto je přední evropská IT společnost poskytující služby v oblasti IT a produktového inženýrství. www.tieto.cz.

Exit mobile version