Překvapení: Dodavatele čipů má čekat sestupná fáze ekonomického cyklu

Jak souvisí hodnota technologických firem s ekonomickým cyklem? Několik obecnějších úvah.

Situace na finančních trzích je aktuálně velmi turbulentní, což platí i pro firmy z oboru IT – jak jinak, když ty největší firmy jsou dnes právě z technologického sektoru (nebo se do této kategorie alespoň řadí, obchoduje se s nimi na NASDAQu atd.).
V této souvislosti ekonomové a burzovní analytici nemusejí pouze sledovat, jak se mění cena akcií a tržní hodnota (např.) Amazonu nebo Applu, ale mohou zkoumat i různé obecnější trendy a zkoušet nacházet dosud neznámé nebo alespoň nezdůrazňované korelace. Jak třeba souvisí hodnota technologických firem s ekonomickým cyklem?
Analytik Branislav Soták z Patria.cz např. uvedl, že v době zvyšování sazeb (zpřísňování měnové politiky) v USA hodnoty akcií (respektive amerických akcií) obvykle rostou. Proč? Protože sazby se většinou zvyšují v období růstu ekonomiky. Proč je to teď jiné a letos technologické akcie odepisovaly (už před válkou)? Protože příčinou přísnější měnové politiky není přehřátí ekonomiky, ale snaha zkrotit inflaci (platí nejen pro USA). Nicméně pokud se to podaří, mají mít velké technologické tituly opět slibnou budoucnost – dejme tomu, že aktuálně mohou být v kurzu komodity, energetické firmy, zbrojovky – technologické tituly ze současné krize nijak neprofitují, i když je můžeme považovat za investici celkem bezpečnou vzhledem ke geopolitickým událostem. Velké technologické firmy nejsou ani příliš závislé na poptávce koncových uživatelů – zde se jako rizikové začínají jevit firmy spojené s maloobchodem, což se ovšem týká i Amazonu.
(Poznámka: Proč NASDAQ tak silně rostl během pandemie, i když ekonomika jako celek rozhodně ne, a sazby byly nízko? Převládající výklad: Zčásti za to mohlo to, že právě technologie zajišťovaly v době pandemie alespoň nějaké fungování firem, zčásti v důsledku „tištění/rozdávání peněz“, které zvedlo finanční trhy jako celek.)
Další úvaha analytiků Patria.cz se pak týká firem opravdu „počítačových“, tedy těch, které vyrábějí čipy. Předpokládá se, že i pro nejbližší budoucnost bude přetrvávat jejich nedostatek, což vypadá pro dodavatele příznivě. Poslední výsledky TSMC byly opět rekordní. Jenže to, stejně jako očekávání dalšího růstu, je již (zřejmě také) zahrnuto v cenách akcií. Pokud předpokládáme, že ekonomický cyklus v USA směřuje k recesi, pak to nejvíc odnesou právě firmy, od nichž se očekává velký růst, tedy mj. výrobci čipů.
Dodávky čipů podle historických dat fungují v cyklech o délce v průměru něco přes 2 roky (předposlední fáze ovšem skončila v roce 2018 až po 3 letech, ta nynější bude určitě ještě o něco delší). Aktuálně se budují nové továrny – s tím, jak se zde státy snaží získat soběstačnost, často i s vládními investicemi či jinými formami podpory. Historicky to nicméně fungovalo tak, že investice, o nichž se rozhodlo na začátku vzestupné fáze cyklu, stejně jako vzestupem přilákaný kapitál, se na trhu plně projevily v době, když už poptávka byla cca nasycená. V tuto chvíli se fáze měnila na sestupnou. Projevoval se převis nabídky i zásob, klesaly marže. A právě poblíž vrcholu cyklu se nyní zřejmě nacházíme, i když to tak nemusí vypadat a řada prognóz očekává přetrvávající nedostatek čipů. Analytici Patria.cz na základě výše uvedených analýz nicméně stáhli dosavadní investiční doporučení na firmy Micron, Nvidia, Samsung a TSMC.
(Poznámka: Oproti minulosti je zde ovšem rozdíl v narušených dodavatelských řetězcích a také v aktivnější roli států v sektoru, a to lze ještě více čekat do budoucna. Ostatně už předešlá vzestupná fáze cyklu trvala déle, než by odpovídalo průměru.)
Goldman Sachs v této souvislosti upozorňuje i na to, jak se zvyšuje hodnota zásob v IT dodavatelských řetězcích obecně. (I když to nemusí znamenat převis nabídky, ale snahu o připravenost na další možná narušení; také je třeba vzít v potaz prudký skok inflace a mnohem víc než v minulosti rozlišovat, zda se podobná např. meziroční srovnávání provádějí v konstantní nebo nominální měně.)

Zdroj: Patria.cz a další

Exit mobile version