Programovací jazyky: pokračuje pokles popularity Javy a PHP

Statistiky mapující vývoj programovacích jazyků již několik let ukazují zhruba totéž. A sotva něco jiného očekávat v horizontu např. roku…

Jedním z nejoblíbenějších žebříčků je v tomto ohledu index TIOBE. Podle hodnot z ledna 2023 se v čele žebříčku dále udržuje Python. Následuje C, C++, Java, C#, VisualBasic a JavaScript. Oproti situaci před rokem si pozici vyměnila pouze Java a C++ (Java klesla; C++ na popularitě nejvíce získal, takže ho můžeme považovat i za nejúspěšnější jazyk loňského roku).
„Důvodem popularity jazyka C++ je jeho vynikající výkon a zároveň to, že se jedná o vysokoúrovňový objektově orientovaný jazyk. Díky tomu je možné v C++ rychle vyvíjet i rozsáhlé systémy (přes miliony řádků kódu), aniž by nutně musely skončit noční můrou v podobě údržby,“ uvádí TIOBE. Navíc nedávná verze C++20, která mj. zavedla moduly, zřejmě vyvolá pokračující nárůst obliby i v několika příštích letech.
TIOBE k výpočtu indexu používá popularitu odpovídajících dotazů ve vyhledávačích (zahrnuto celkem 25, různě zvážených); neřeší se zde, kolik je v jakém jazyce vytvořeno kódu, o co je největší zájem na trhu (= kteří z vývojářů si nejvíc vydělají) ani s jakým jazykem jsou jeho uživatelé nejvíc spokojeni.
Co se týče příjmů programátorů, v listopadu loňského roku byl vydán žebříček Stack Overflow. Průzkumu se zúčastnilo více než 73 000 profesionálů ze 180 zemí. V přepočtu na dolary vyhrál jazyk Clojure (součást rodiny LISP). Medián ročního platu je zde 106 000 dolarů; Clojure používají mj. ve Walmartu. Následuje Erlang, F# Microsoftu, Lisp, Ruby, Elixir, Scala, Perl, Go a Rust (10. místo odpovídá průměrnému ročnímu příjmu 87 000, čili rozdíly nejsou nijak dramatické).
Do třetice, Christopher Tozzi na ITPro Today. Ten do budoucna vidí pokračující dominanci Pythonu a C/C++, klesat má naopak obliba Javy a PHP. Sám Ch. Tozzi se přitom mimochodem považuje spíše za odpůrce Pythonu, podle něj je je dost pomalý, má příliš rigidní syntaxi a jako jazyk pro skutečně rozsáhlé projekty se zvlášť neosvědčil. Nicméně uznává, že jeho názor je prostě v menšině.
U PHP Tozzi uvádí, že WordPress sotva přejde na nový jazyk, což technologii drží nad vodou. Nicméně nových projektů využívajících PHP bude stále méně. A co se týče Javy, která v indexu TIOBE dlouho dominovala, i zde má její popularita do budoucna zvolna klesat.
Za pozornost dále stojí jazyk Rust, který se vysoce umisťuje v hodnocení spokojenosti svých uživatelů (na 1. místě, následují TypeScript, Python a Kotlin) a navíc má jeho použití kladný vliv i z hlediska bezpečnostních vlastností výsledného kódu. Samostatnou kapitolou pak je popularita rodiny assemblerů. Ta, alespoň dle Tozziho, souvisí s rozšířením specializovaného hardwaru (Internet věcí), kdy pro přístup k funkcím nejsou podporovány jazyky vyšší úrovně. (Poznámka: Nicméně s integrací IoT, edge computingu a dalších částí IT infrastruktury bude příslušná podpora stále častější, ostatně assemblery v žebříčku TIOBE na popularitě za poslední rok naopak ztratily.)

Nejoblíbenější programovací jazyky

Leden 2023

Leden 2022

Jazyk

1

1

Python

2

2

C

3

4

C++

4

3

Java

5

5

C#

6

6

Visual Basic

7

7

JavaScript

8

9

SQL

9

8

Assemblery

10

11

PHP

Zdroj: TIOBE

Poznámka: Ještě jiné žebříčky zohledňují, nakolik si vývojáři s daným jazykem vystačí jako s jediným. Tím oproti žebříčku TIOBE dále klesne např. VisualBasic, JavaScript a PHP, získá Java.

Zdroj: TIOBE, Stack Overflow, ITPro Today

Exit mobile version