SAP dnes (už) není nuda

Na konferenci SAP Forum 2015 v Praze zazněly odpovědi na trendy dnešní doby – mobilitu, cloud, in-memory computing, SAP HANA jako naplněný revoluční koncept a doporučení pro Česko – nezůstaňte pozadu.
SAP Forum 2015 zahájil Roman Knap, generální ředitel SAP ČR a předal slovo Franckovi Cohenovi, regionálnímu evropskému řediteli. SAP se podle Francka Cohena mění. Jeden z našich klíčových zákazníků podle něj prohlásil: „SAP byl dříve nuda, dnes je zábavou.“ Obdobně se vyjádřil Slavomír Lener, vedoucí české hokejové reprezentace, kterou SAP podporuje: „Posun v technologiích za uplynulý rok je větší, než za posledních 20 let.

Franck Cohen: „Jde především o SAP HANA a in-memory computing. Přesun strategie SAPu je směrem k rozšířeným službám, mobilitě a cloudu. Zejména mobilitu každý chce, protože rozumí požadavkům dnešní doby. Dříve šlo o smartphone iPhone od Apple a Samsung Galaxy, teď už o nich nikdo nemluví, všeobecně jde o internet věcí. V této oblasti spolupracuje SAP zejména se společnostmi Intel, Cisco a Simens. Snahou SAP HANA je rychlý data mining, nikdo nechce čekat na dlouhou odezvu systému, nikoho nezajímá, kde jsou data geograficky uložena. Se SAP HANA jsme vytvořili koncept, který jsme naplnili. Cloud už je dnes také všude, stejně jako internet věcí.

Rolf Schumann, regionální SAP CTO, hovořil o výhodách SAP HANA ve spojení s big data: „Přes 80 % podnikových dat vzniklo v posledních dvou letech. Spousta dat je nestrukturovaných a zvládnout je bez podnikových procesů? To nedává smysl.
Franck Cohen: „Doporučení pro Českou republiku? Nezůstaňte pozadu, protože kdo pozadu zůstane, je mrtvý.“ To ale v Česku zřejmě nehrozí, protože zhruba 60 % nových instalací SAPu je právě SAP HANA, a to i přes vysoké nároky na hardware – na výpočetní sílu, a s ní i na cenu.

Vladimír Dlouhý, předseda Hospodářské komory ČR, hovořil na téma Budoucnost české ekonomiky – mohou nové technologie pomoci? Na které navazovaly další přednášky ohledně nasazení SAPu v ekonomice a zdravotnictví – profesor Jan Pirk z pražského IKEMu, zejména v podpoře diagnostiky a rozhodování o operacích. Další přednášky se týkaly využití technologií SAPu ke zvyšování výkonnosti týmů, a také ve sportu, jako například produktu SAP Match Insights, který má jako první hokejový tým na světě k dispozici česká reprezentace na probíhajícím mistrovství světa. „Dvanáct kamer nasnímá každý detail zápasu a aplikace SAP Match Insights celý obrazový záznam do detailu zanalyzuje. Je to obrovská pomoc pro celý tým,“ představil novinku videokouč české hokejové reprezentace Jan Procházka.

Večer byl zakončen vystoupením rockových skupin Pražský výběr a The Apples – Girl’s Rock!

Exit mobile version