Sci-fi ve Švýcarsku v podání IBM

IBM Research – Zurich je jedním z dvanácti laboratoří základního výzkumu na celém světě. Byla založena v roce 1956 a pracují v něm vědci z více než 45 zemí. Bylo v ní dosaženo mnoha významných objevů a dva byly dokonce vyznamenány Nobelovou cenou. Současné projekty zahrnují například kvantové počítače, kognitivní technologie pro zdravotnictví, neuromorfní výpočty a řadu dalších výzkumů.
Neuromorfní výpočty fungují na základě imitace funkčnosti neuronů s přístroji s fázovou změnou pro zrychlení kognitivních výpočtů a aplikací IoT big data, dále se v centru vědci zabývají také využitím technologie blockchain pro podnikové prostředí, zkoumají také a „elektronickou krev“ pro 3D čipy inspirované přenosem energie v lidském mozku na základě mikrokanálového systému konceptu nejen chlazení, ale i elektrochemického oxidačně-redukčního (redox) toku v baterii s cílem vytvořit superpočítač o velikosti PC.

IBM ve Švýcarsku spolupracuje například s ETH Zurich (Eidgenoessiche Technische Hochschule Zurich – Swiss Federal Institute of Technology Zurich).

Sdílení léčebných informací díky IoT a strojovému učení

IBM Research spolupracuje se švýcarským start-upem docdok.helalth na vývoji technologií zaměřených na plicní diagnostiku pro zlepšení kvality života pacientů s chronickým onemocněním (COPD – chronic obstructive pulmonary disease), což má také za účel snížit náklady na jejich léčbu. COPD je onemocnění s progresivním průběhem, které způsobuje dušení a je spojováno s kouřením cigaret a znečištěním vzduchu. Předpokládá se, že do roku 2030 půjde o třetí největší příčinu smrti, v 90 % v zemích se středně velkými příjmy obyvatel.

Po dokončení zkoušek bude docdok.health analyzovat data z řady senzorů (IoT, internet of things) s využitím algoritmů strojového učení vyvinutých vědci IBM pro zjištění korelací (souvztažností) a vzorů. V budoucnosti budou tyto algoritmy odvozené ze vzorů využívány k určení stavu a progresi nemoci a předvídání akutních stavů, zhoršení nemoci, kdy se pacienti téměř dusí a vyžadují novou hospitalizaci. Aplikaci bude možno využít k předvídání a sdílení informací přes komunikační platformu docdok.health s lékaři, kteří mohou zajistit léčebný zásah a nasazení vhodných léků pro snížení rizika takového akutního stavu, aby se neopakoval.

Lékařská pomoc v Africe s využitím AI

Nepřenosné nemoci (NCD – non-communicable diseases) se mají stát v Africe do roku 2030 závažným problémem a mají převýšit dohromady všechna rizika smrti nemocí přenosných a způsobených podvýživou, rizika mateřství a prenatální. Infekční nemoci (zejména HIV, tuberkulóza a malárie) zůstávají závažným problémem a jdou ruku v ruce s NCD). Samozřejmě to způsobuje další zátěž na už tak přetížený systém zdravotní pomoci a farmacie.

Vědci z IBM Research – Africa proto vyvíjejí inteligentní platformu (AI – artificial intelligence, umělá inteligence) pro správu medikací poskytovateli zdravotní péče a pacientů. Platforma nabízí novou metodu analytiky pro umožnění sledování pacientů, aby ji bylo možno efektivně provádět v komunitě podle příslušnosti, dopadu a nežádoucích efektů předepsané léčby. Jádrem této platformy jsou služby, které podporují místní příslušnost a konzistentní sledování pro podporu klinického rozhodování zdravotnických profesionálů a získání nástrojů pro spolupráci pacientů a jejich konzistentního sledování.

Exit mobile version