Smart Energy Hackaton Prague 2017

Dodavatel energií innogy společně s dalšími průmyslovými společnostmi uspořádala pod záštitou Úřadu vlády, Ministerstva průmyslu a obchodu a hlavního města Prahy o prvním listopadovém víkendu mezinárodní soutěž mladých talentů CEE Hacks Smart Energy Hackaton Prague 2017.

František Vašek, Innogy

Přihlášených bylo přes 100 účastníků, z toho dvě třetiny z ciziny, celkem z 22 států. „Innogy hledá startupy s potenciálem, jak například obchodování P2P provést na blockchainu. Těšíme se na vaše nápady, hodně štěstí,“ povzbuzoval František Vašek před 48hodinovým maratonem v hackatonu, který se konal první víkend listopadu 2017.

Nové myšlenky, ale peníze až v první řadě

O peníze šlo až v první řadě, první cenou bylo pět tisíc eur pro vítězný tým a další cenou bylo dva tisíce eur od primátorky za nejlepší nápad pro smart city. Pořádající si samozřejmě od všech nápadů slibovali i to, že nápady soutěžících budou moci rozvinout a využít v praxi – pro utužení vztahu se zákazníkem, predikci, nebo nový model poskytování služby s dopadem na celou přenosovou soustavu – smart grid.

„Cílem je nejen získat nové myšlenky, ale také podchytit je tak, aby nezapadly, protože spousta startupů skončí na to, že se s nimi vůbec nedostanou ani k prvnímu zákazníkovi,“ prohlásil Miloš Mojžíš ze společnosti Unicorn a zároveň jeden ze čtyř mentorů soutěže.

Matematika, software i elektronika

Každý tým si mohl vybrat, zda vymyslí matematický model, softwarovou aplikaci, nebo zařízení IoT. Měli pro to připraveny vzorky čidel, moduly pro přenos dat do systému LoRaWAN provozovaného ČRA, ale i páječky.

Prosumers a jejich obchodování P2P

Jedním z „požadavků na dobrý nápad“ bylo vymyslet pro „prosumers“ (producers & consumers – tj. výrobce i spotřebitele energie) jak předvídat spotřebu energie.

Jedenáct soutěžních úloh

Soutěžící z několika zemí si mohli vybrat z jedenácti úloh. Formulovaly je firmy podporující tuto soutěž v čele s hlavní pořádající innogy, která z nich namíchala dobrý mix. Daly požadavky na inovativní řešení distribuce, chytřejšího bydlení, nebo řešení pro automobilový průmysl, zejména problematiku elektromobilů a jejich nabíjení. „Jen u letišť ve Frankfurtu nebo Mnichově se za den vystřídá až 50 tisíc aut,“ sdělil zástupce Škoda Auto, a také na fotografii ukázal, jak jsou i v sousedním Německu elektromobily popelkou. „Zatímco benzinové stanice jsou pro motoristy něco jako zájezdním hostincem, stanici pro dobití elektromobilu představuje i v Berlíně kdesi na parkovišti osamocený ‚kůl v poli‘ se zásuvkou, kde vám prší za krk. „Ani nabíjení elektromobilů doma není pro všechny, může si je pořídit jen nějakých 20 % domácností. Na spalovací motor ujedete 10 tisíc kilometrů a jeho nádrž plníte 30 minut. Pro ujetí stejné vzdálenosti elektromobilem potřebujete nabíjet jeho baterie 12 tisíc minut, a přitom je zatím nabíjecích stanic málo a jsou od sebe příliš vzdáleny,“ zdůraznil.

První soutěžní úlohou bylo, jak změnit základy současných energetických systémů, aby byly schopny přizpůsobit se decentralizované budoucnosti, jak nabídnout možnosti nového druhu transakcí (P2P). Druhým oříškem k rozlousknutí bylo, jak předvídat spotřebu energií z velkého množství doposud nekorelovaných dat, nejlépe s pomocí umělé inteligence (AI). Třetím soutěžním úkolem bylo navrhnout ekosystém pro podporu elektromobilů.

Dalším úkolem bylo sdílení ekonomiky v energii, vymyslet pro P2P něco nového, než dnes už běžné obchodování typu peer-to-peer (každý s každým). Pátým úkolem byla digitalizace obchodního procesu a prodejního kanálu, přijít s kreativním způsobem prodeje energií pro vyvolání vyššího zájmu o prozatím nízkou spoluzodpovědnost za neviditelnou energii – elektřinu, teplo, plyn a související produkty a služby.

Šestý úkol měl posílit zapojení zákazníků do myšlení, jak zacházejí s energií, vyvolat v nich emoce, zájem ohledně obchodování s poskytovateli energií, například plánovací systém nebo virtuálního energetického poradce ve formě hry. Big data a jak je využít v energetice bylo sedmým požadavkem, a sice popřemýšlet o energetickém datovém hubu, kde by byly k dispozici na míru vytvořené produkty a služby na individuálním profilu.

Optimalizace výroby a využití energie pomocí aplikací a gadgetů IoT – jedna myšlenka, jedno tlačítko, žádná menu, prostě plug and play. Jednoduchá řešení pro jednoduché potřeby zákazníků. Chytrá domácnost a zlepšení života zákazníků, opět lidský přístup spíše než počítačový algoritmus bylo devátou úlohou. Jak by se mohl zrovna váš domov přizpůsobit vašim myšlenkám, vaší náladě?

Chytřejší osvětlení pro zlepšení života ve městech, domácnostech, firmách a budovách bylo desátou soutěžní úlohou – jak pokud možno naplnit vše objímající buzzword „smart city“. Vyřešit a zefektivnit osvětlení se totiž zdá být první skutečnou příležitostí, jaká může dát návod k dalším řešením.
Volné téma na vlastní bláznivý nápad bylo posledním vypsaným úkolem, který neměl nikoho svazovat, prostě obrátit naruby myšlení i svět, kde je energie zadarmo, vlastnictví čehokoliv je překonané, lidé se volně pohybují ve virtuálních světech a netráví čas prací. Co by si asi tak mohli a chtěli koupit?

Innogy Innovation Hub

Centrální innogy Innovation Hub provozuje v Berlíně pobočky v Londýně, Tel Avivu a v Silicon Valley. „V České republice vyvíjíme stejné činnosti, oslovujeme startupy a podporujeme nápady v podobě hackatonů,“ dodal František Vašek na úvod.

Praha chce také

Hlavní město Praha jako jeden z pořadatelů CEE Hacks také touží po nových řešeních – pro mobilitu, řízení spotřeby energie, nakládání s odpadky, životní prostředí, turistiku a data (www.smartprague.eu). I proto věnovala Praha těch dva tisíce eur za dobrý nápad.

Vítěz hackatonu

Vítězem se stal tříčlenný česko-německý tým Round Pancakes za návrh konverzačního robota pro mobilní telefony, který hlídá účty za energie. Účelem soutěže bylo nalézt co nejzajímavější zlepšovací systém úspory energie v budoucnosti.

Exit mobile version