Stalo se: 1Gbps DSL, 300 milionů dolarů pro Mozillu a CES bez Ballmera

Google si zavázal Mozillu 300 milióny ročně. Čínská společnost oznámila DSL s přenosovou rychlostí 1Gbps Fullduplexně. Microsoft se nechal slyšet, že jeho CEO vystoupí v příštím roce se svoji otevírací keynote na CES naposled. Souhrn posledních sedmi dnů na ITbizu a dalších důležitých událostí.

Společnost nejen prodloužila smlouvu o spolupráci s Mozillou za nastavení Google jako prvního vyhledávače ve firefoxu, což se dalo celkem předpokládat, ale dokonce si jí zavázala výplatou mnohem zajímavější částky, než tomu bylo doposud. Podle webu All Things Digital, který se odvolává na jednu z viceprezidentek Google, bude společnost Mozille vyplácet 300 milionů USD ročně. Dosud tvořily příjmy od Google cca. 102 milionů dolarů (84 % z celkové částky 123 milionů dolarů.
Google nejspíš rozhoupal zájem Microsoftu, který by uvolněné místo velmi rád zaplnil, ať to stojí, co stojí.

Huawei v tomto týdnu informovala o vyvinutí DSL technologie, která umožní symetrický přenos rychlostí jeden gigabit za vteřinu, vše je realizováno přes běžnou kroucenou metalickou linku. Má to samozřejmě jeden háček, Giga DSL linka musí být v adekvátním stavu, takže některá rezidua bývalého Českého Telecomu, na kterých dodnes běhá ADSL mají smůlu.
Pro komunikaci je využíván Time Division Duplex Orthogonal Frequency Division Multiplexing (TDD-OFDM) a rozšířené frekvenční spektrum. Druhým problémem je vzdálenost od DSLAMu, ta může být pouhých 100 metrů, s každými dalšími sto metry klesá rychlost na polovinu.

Zdroj: ITportal

A když už jsme u komunikačních technologií, připomeňme také, že se momentálně připravuje nový standard WiFi 802.11ac, ten má umožnit až 1,3 Gbps přenos, bude se odehrávat výhradně v 5 GHz pásmu a nebude zrovna šetrný k využitelné šířce kanálu. Standard by se mohl objevit již počátkem roku 2013.

Lednový Consumer Electronic Show (CES) bude nejspíše poslední, který zahájí CEO Microsoftu. Co to vypovídá? Po dvaceti letech je to rozhodně trochu šok a věřit oficiálnímu oznámení, které říká cosi o nových prioritách firmy, se moc nechce. Hlavním důvodem může být pochopitelně vzrůstající cena, kterou požaduje veletrh po svých partnerech, zároveň je v tom však jistá symbolika. Microsoft ustupuje ze spotřebního veletrhu, který ovládly mobilní technologie, tedy segment, kde se MS momentálně dvakrát dobře nedaří.

Zdroj: NYT a další

A když už jsme u CES, zmiňme ještě jednu novinku, Intel zde hodlá zabodovat vlastním mobilním SoC (System-on-a-Chip), procesorem s kódovým označením Medfield. Po neúspěšných Atomech konečně pořádná konkurence pro ARM? Kdo ví…

Na konce pár novinek z byznysu: Společnost VMware představila tento týden nové klienty VMware View pro Kindle Fire, Mac a Linux a vydala aktualizace oblíbených klientů VMware View pro Android a iPad. Noví klienti VMware View pro Mac a Linux umožňují IT oddělením zajistit pružnější a produktivnější spojení se zaměstnanci a školním organizacím snadno přístupný zážitek z desktopové virtualizace, optimalizovaný pro vybrané zařízení.

„Stále více lidí chce mít možnost vybrat si zařízení, které nejlépe vyhovuje jejich potřebám ve škole i v práci,“ prohlásil k to mu Pat Lee, ředitel pro koncové uživatele, VMware. „S novými klienty VMware View získají koncoví uživatelé i IT oddělení kompletní, zabezpečené a snadno přístupné virtuální desktopy na zařízeních, která jim nejlépe vyhovují.“

Lumii 800 se zatím na trhu moc nedaří, alespoň ne na tom britském, přes velkou marketingovou podporu ze strany Nokie i Microsoftu a velkolepá prohlášení na londýnském Nokia Worldu, získal přístroj v listopadových prodejích jen 0,17 tržního podílu, za prosinec by se mělo toto číslo zhruba zdvojnásobit. Naopak nejlépe si vede Samsung Galaxy S II.

Zdroj: Mobiles Please

Společnost Software602 uvedla na trh aplikaci Software602 SecuPIX, která umožňuje vytvořit přímo v mobilním zařízení fotografii, o níž bude zřejmé a nezpochybnitelné, že nebyla pořízena ani pozměněna dodatečně. Aplikace je k dispozici pro operační systémy iOS a Android OS.

SecuPIX usnadňuje ty situace, kdy je zapotřebí vytvářet protokol nebo jiný obdobný dokument a podepisovat jej svědky. A to zejména při prokazování:

Celé to funguje tak, že uživatel situaci vyfotografuje tabletem nebo smartphonem, převede fotografii do formátu PDF a připojí k souboru kvalifikované časové razítko. To pak prokazuje, že ve fotografii nebyla provedena dodatečná změna a že fotografie existovala v termínu a čase vyznačeném na časovém razítku. Samotné údaje jsou odvozeny od hodin v sídle kvalifikované certifikační autority.

Nástroj Software602 SecuPIX využívá kvalifikovaná časová razítka poskytovaná službou SecuStamp.com, která je rovně provozována společností Software602.

O čem jsme psali (Přehled hlavních témat)

Dokázal Írán opravdu podstrčit americkému letounu falešné souřadnice GPS? Byl malware DuQu zacílen primárně proti Íránu? Nahradí ve Windows 8 gesta klasické alfanumerické přihlašovací heslo? A pak je tu další záplava prognóz pro rok 2012. Následuje pravidelný čtvrteční bezpečnostní přehled.

Bezpečnostní přehled: Přihlášení gesty ve Windows 8

Koncová značka Mobilkomu, operátor U:fon, nemá dnes zrovna dvakrát velké pokrytí trhu a dokonce nenabízí ani klasické GSM služby. Přesto není alespoň v některých směrech ke klasickým operátorům marnou alternativou. Co se 3G pokrytí týče (CDMA 2000 1×RTT a CDMA 2000 EV-DO), to sice není kompatibilní s ostatními českými operátory v ČR, zato ale disponuje bezkonkurenčně největším plošným pokrytím a v současnosti také nejnižší cenou. U:fon se dnes také účastní aukce o nové licence mobilního volání, ale na infrastrukturu teprve hodlá sehnat investora, více v rozhovoru s obchodním ředitelem MobilKomu, Davidem Spiesem.

David Spies: MobilKom prochází insolvenční restrukturalizací, přesto je v provozním zisku

IBM Five in Five vědecká prognóza vývoje populace ve vztahu k technologiím se stala již podobnou jistotou jako pravidelné vize Cisca ohledně budoucnosti Internetu. Které technologie mají potenciál změnit náš život, a kterým se to skutečně nejspíš podaří? Máme se těšit nebo spíš bát?

IBM se opět dívá do budoucnosti, jaké technologie změní v pěti letech náš život?

V prvním článku „Jak správně na přístupnost webu“ našeho seriálu jsme popsali základní informace o tom, co byste měli při návrhu webu pro nevidomé a další hendikepované skupiny vědět. Nyní ukážeme rozdělení HTML layoutů, jejich specifika a jak správně HTML dokument strukturovat.

Přístupnost webu: Jak na správnou strukturu HTML

Obavy z monopolizace zkonsolidovaného HDD trhu nejspíš nebyly úplně liché. Seagate, v reakci na podobný krok ze strany Western Digital (který snižuje záruku o jeden rok), plánuje snížit dosavadní záruku na pevné disky pro změnu jen na jeden pouhý rok, navíc dokonce ještě letos.

Seagate oznámil záměr snížit záruku pevných disků na jeden rok

Exit mobile version