Stalo se: právní bitva Apple a Samsungu a nečekané partnerství Lenova s EMC

Po delší době přinášíme další přehled významných událostí posledních dnů. Navzdory tomu, že by měla panovat okurková sezóna se toho ve světě IT děje poměrně dost. Zde je přehled uplynulého týdne.

V pondělí začala v kalifornském San José jedna z nejzásadnějších bitev v telekomunikačním průmyslu, tedy alespoň v jeho spotřebitelské části, americká společnost Apple a jihokorejský Samsung se soudí o patenty za miliardy dolarů. Spor, ve kterém jde o případné miliardy dolarů na licenčních poplatcích je ve skutečnosti především bitvou o nadvládu v segmentu trhu chytrých telefonů, tedy v současné chvíli jednoho z nejlukrativnějších koncových trhů vůbec.

Firmy vedou právní válku na několika trzích světa, oběma dominantním výrobcům jde o to si do budoucna zajistit dominantní postaven na trhu. Současné přelíčení v San José bude precedentní pro celý americký trh.

Uvedený spor má kořeny již v loňském roce, kdy kdy Apple svého rivala zažaloval pro údajné kopírování přístrojů iPhone a iPad. Samsung reagoval promptní protižalobou, v té se nyní snaží prokázat, neoprávněnost požadavků Apple a snahu o neférové potlačování konkurence.

Prodeje smartphonů a
tržní podíly největších
dodavatelů

 

2011

1Q12

 

Prodeje

Tržní
podíl

Prodeje

Tržní
podíl

Samsung

87126

18%

37994

26%

Apple

89263

19%

33121

23%

Nokia

84614

18%

13324

9%

RIM

51542

11%

9939

7%

HTC

42997

9%

7676

5%

Ostatní

116200

25%

42337

29%

Pozn.:
globální data, prodeje v
tisících

Zdroj: Gartner, květen
2012

Česká pošta oznámila tržby za první pololetí, ty přesáhly 10,03 miliardy korun. Společnost o tom informovala včera. I přes úpadek listovních zásilek je tak státní podnik v zisku 460 milionů korun.

„Solidní hospodářský výsledek nám zaručuje dokončení přípravy na plnou liberalizaci, kdy podnik potřebuje finance pro náročný investiční program. Ať už jde o dokončení přestavby logistické sítě, obnovu vozového parku anebo investice do ICT a nových technologií,“ prohlašuje generální ředitel České pošty Petr Zatloukal.

Na pozitivním výsledku hospodaření se podle vyjádření podniku podílejí klasické poštovní služby, stejně jako služby elektronické. Významný příspěvek představuje nové balíkové portfolio, zvyšují se tržby ze služeb poskytovaných pro podporu e-Governmentu. Česká pošta dnes zaměstnává 34 374 lidí a provozuje 3 385 poboček.

sídlo české pobočky firmy Lenovo (Foto: ITbiz.cz)

Společnosti Lenovo a EMC Corporation oznámily uzavření partnerství, které posiluje pozici Lenova v oblasti standardních serverů a síťových úložných řešení a výrazně rozšiřuje působnost EMC v Číně a dalších klíčových rychle rostoucích trzích. Firmy vytvořily vývojový program serverových technologií, který rozšíří možnosti Lenova v segmentu standardních serverů x86. Servery budou uváděny na trh společností Lenovo a instalované postupně do vybraných systémů pro ukládání dat firmy EMC.

Také došlo k vytvoření OEM platformy a velkoobchodního vztahu, ve kterém bude Lenovo poskytovat EMC síťové řešení pro ukládání dat nejprve svým zákazníkům v Číně s následným rozšiřováním na ostatní světové trhy. Společnosti dále plánují přinést určitá aktiva a zdroje z podniku společnosti EMC Iomega do nového společného podniku, který bude poskytovat Network Attached Storage (NAS) systémy pro malé a střední firmy (SMB) a do distribuovaných podnikových prostředí.

„Oznámení je dalším krokem v naší cestě stát se lídrem v nové PC-plus éře,“ řekl Yang Yuanqing, předseda představenstva a CEO společnosti Lenovo. „Toto partnerství nám pomůže plně realizovat naši PC-plus strategii díky tomu, že získáme silné back-end schopnosti a obchodní zázemí v oblasti serverů a úložišť navíc k naší již tak silné pozici v zařízeních. EMC je ideálním partnerem, který nám pomůže plně realizovat PC-plus možnosti v dlouhodobém horizontu.“

V joint venture se bude Lenovo podílet hotovostí, zatímco EMC přispěje některými aktivy a zdroji ze společnosti Iomega. Lenovo bude mít v novém společném podniku většinový podíl.

Výběr událostí, o kterých jsme psali

Vrchní soud státu Kalifornie potvrdil platnost smlouvy, zavazující Oracle portovat jeho software i pro servery HP s procesory Intel Itanium.

HP vyhrálo nad Oracle spor okolo serverů s procesory Intel Itanium

Přestože to není ani měsíc, co fatálním selháním začal provoz centrálního registru vozidel, na který stát také nevypsal regulérní výběrové řízení, ale přiklepl jej spřátelené firmě ATS-Telcom, chystá nyní stát podobně narychlo spíchnutý projekt centrálního registru penzí. Opět se jedná o zakázku přiklepnutou bez výběrového řízení, byť tentokráte se schopnějším dodavatelem.

Zakázku na centrální registr penzí dostalo bez výběrového řízení IBM

Hlava českého státu ve středu podepsala novelu zákona o elektronických komunikacích. Pro operátory to znamená návrat povinnosti ukládat údaje o tom, kdo, odkud, s kým a po jakou dobu komunikoval, vše navíc dohádatelně minimálně půl roku zpětně.

Operátoři budou opět muset uchovávat údaje o komunikaci půlroku zpětně

Stručně

Exit mobile version