Stephen Hawking: roboti by nad námi mohli převzít kontrolu během 100 let

Bojíte se, že jednoho dne nadvládu na světem převezmou roboti? Podle známého vědce Stephena Hawkinga máte proč.

Stephen Hawking na konferenci Zeitgeist v Londýně uvedl, že roboti s umělou inteligencí by mohli převzít nadvládu nad lidmi již během příštích sta let. „Umělá inteligence bude během příštích sta let vyspělejší, než ta lidská a my bychom měli do té doby zabezpečit, aby cíle počítačů byly stejné, jako ty naše,“ uvedl Hawking na konferenci.

Není to poprvé, co Hawking veřejně před nebezpečím umělé inteligence varoval. V prosinci minulého roku známý vědec uvedl, že „i když v současné době umělá inteligence nepředstavuje pro lidstvo žádné riziko, tento stav by se mohl v budoucnu, kdy přístroje – především roboti – budou chytřejší, větší a silnější, než jejich lidští tvůrci, rychle změnit.“ Jak tehdy dodal Hawking, roboti by se mohli v budoucnu sami vyvíjet obrovskou rychlostí a lidé, kteří jsou limitováni pomalým procesem biologické evoluce, jim v tomto směru nebudou moci konkurovat.

Stephen Hawking není jedinou známou osobností, která před rychlým a nepromyšleným vývojem umělé inteligence varuje. I šéf společnosti Tesla Motors a spoluzakladatel firmy SpaceX Elon Musk na podzim minulého roku při svém vystoupení na půdě univerzity MIT upozornil na to, že vývoj umělé inteligence představuje pro lidskou rasu velkou hrozbu. „Myslím si, že bychom měli být s umělou inteligencí velmi opatrní,“ uvedl tehdy Musk na MIT. „Kdybych si měl tipnout, co nejvíce ohrožuje naši existenci, byla by to pravděpodobně právě umělá inteligence.

Pravdou je, že obavy z umělé inteligence nemají všichni vědci a technologičtí experti. I když si lidé často AI představují pouze jako mozek pohánějící roboty, díky umělé inteligenci fungují čím dál lépe také třeba filtry na spam, aplikace, které nabízejí uživatelům různá doporučení v závislosti na jejich lokaci a preferencích, nebo různá elektronická zařízení, která nám každodenně zpříjemňují život.

Mohlo by vás zajímat

Exit mobile version