Synology DiskStation DS1618+ poroste s vámi

Synology dlouho chyběl v nabídce 6šachtový model pro běžného zákazníka, respektive model, který by oslovil jak náročného domácího uživatele, tak SMB firmy. Jediným modelem byl DiskStation DS3018xs, a ten je určen přece jenom náročným korporátním uživatelům. V 5adě Plus, která cílí sice na malé firmy, ale jedním z hlediska je i cena, chyběl NAS, který by vyplnil mezeru mezi 4 a 8diskovými modely.
Po pravdě řečeno, 5 disková varianta DS1517+, která se nabízí jako vyplnění této mezery není vůbec k zahození, ale je to takové divné číslo a pátý disk pro běžného uživatele ze segmentu SMB byl plonkový. Byť to může znít divně, ve světě, kde duplikace znamená především fyzické zdvojení a RAID rovná se RAID 1 (1-mirroring), nemá šanci něco takového existovat. To si raději pořídí čtyř šachtový NAS a větší disky. Prostě psychologie zákazníka je nevyzpytatelná. V modelové řadě 2018 se tak objevuje 6diskový NAS přesně navržený s ohledem na poměr výkon/cena.

DS1618+ je už osazen novým čtyřjádrem Intel Atom C3538 (2,1 GHz), který nahrazuje v době 4K přece jenom už dýchavičný Atom C2538, na kterém běží pár předchůdců (třeba osmi šachtový DoskStation DS1817+). Dodává se s jedním 4GB SO-DIMM modulem operační paměti, ale celkově lze tento NAS rozšířit až na 32 GB (2 x 16 GB) RAM. Celková podporovaná kapacita úložného prostoru je 84 TB (6 x 14 TB), tu lze ještě rozšířit s využitím až dvou expanzních jednotek Synology DX517 (5dískové jednotky) na 224 TB (16 x 14TB).

Instalace 3,5 disků je řešena bez nutnosti použít šroubky, což není u Synology novinka, ale stále je to pěkné řešení, které pokud by ho někdo neznal, stojí za zmínku. Na boku rámečku, do kterého vkládáte disk je lišta, kterou odejmete, vložíte disk a lištu opět přicvaknete. Její kolíčky přesně dosednou do otvorů, které jsou určeny původně pro šrouby a disk je takhle jednoduše ukotven. Pokud se rozhodnete použít 2,5“ disky, tak je už nutné do rámečku uchytit šroubky. Rámeček pak jednoduše zasunete čelní stěnou do šachty. Každá šachta má samostatnou diodu indikující stav a je uzamykatelná klíčem, který je součástí balení. Vepředu pak najdete ještě USB 3.0/3.1 port.

Co u Synology postrádám, je absence stavového displeje. Diody indikující stav sice na letmé zjištění, co se děje postačují a člověku dojde, že výstražné pískání NASu neznamená radostnou událost, ale vzhledem k segmentu, pro který je právě tento NAS určen, by bylo dobré, aby si uživatel na displeji přečet co se děje. Zda mu zkolaboval disk nebo se NAS prostě jenom restartuje. Ne vždy se lze okamžitě připojit k síťovému rozhraní pro zjištění podrobností.

Vzadu najdeme čtveřici síťových konektorů RJ-45, dva 6Gb eSATA porty, dva USB a také dvojici větráků. Rychlost otáček větráku můžete regulovat podobně jako u dalších modelů z webového rozhraní, kdy vybíráte z režimu ticha, chlazení (hluk na úrovní kancelářského pozadí) a plného výkonu (který odpovídá puštěnému větráku v letních vedrech – což je asi tak období, kdy má tento režim smysl. Pro běžný provoz postačíte s oběma tiššími režimy, při plném výkonu musíte NAS mít, aby nerušil, někde ve vyhrazené místnosti.

Pokud používáte nebo jste měli v ruce menší modely, tak jasným rozdílem u DS1618+ je interní zdroj. Do NASu píchnete pouze kabel a hotovo – nikde žádný zdroj, u kterého musíte řešit kam ho vhodně umístit, případně pokud máte NAS někde volně doma, neřešit, kdy se o něj někdo přerazí nebo jak do něj pod stolem nekopat. Už jenom tenhle detail je potěšující.

Z hlediska výkonu je DS1618+ nakonfigurován přesně na úrovní dvou prostředí – domácího, pro který přináší extrémní výkon a menších firem, kterým umožňuje pohodlné fungování v základní konfiguraci a v případě problému vše vyřešit přidáním více operační paměti. Pro náš test jsme do NASu dali 4 klasické disky WD Red (2 TB) s teoretickou rychlostí 147 MB/s, které patří v segmentu, kam je DS1618+ směřován, k velmi oblíbeným. Hojně se samozřejmě uživateli používají jako datové disky do desktopů a z nich často končí právě v NASu v okamžiku, kdy si majitel pořídí právě síťové uložiště, protože osmidiskový desktop prostě nechcete nechat běžet celý den. U těchto disků jsme se dostali na hodnoty 125- 130 MB/s, podobné to bylo s rychlejšími 8TB modely (210 MB/s), kde rychlost byla okolo 180 MB/s. NAS je tedy v ideálním případě schopen využít 80-90% rychlosti disku. Tyto hodnoty se samozřejmě s různými disky a kvalitou sítě mění, nicméně z hlediska propustnosti samotného hardwaru jde na tuto kategorii o dobrý výsledek.

Pokud potřebujete další výkon, má NAS připraven rozšiřující PCIe slot, do kterého lze připojit buď duální M.2 SATA SSD adaptér a vytvořit si tak velice rychlou cache nebo 10Gb ethernetová karta, pokud potřebujete nebo disponujete vysoce propustnou sítí.

Samozřejmě hlavní síla DS1618+ se skrývá ve vlastním operačním systému Synology DSM (DiskStation Manager), o kterém jsme již několikrát psali. Ten je pro NASy Synology stejný, takže pokud umíte nakonfigurovat malý NAS, teoreticky vám nebude dělat problém ani 18šaschtový model. K dispozici je samozřejmě jako u dalších modelů Synology možnost zálohování celého fyzického zařízení, kdy jedno je aktivní, druhé backup, cloudové úložiště Synology C2 a pro korporátní prostředí je výhodou i nutností podpora virtualizačních nástrojů jako VMware vSphere 6, ODX (Windows Offloaded Data Transfer) pro přenos a rychlost migrace nebo blokového úložiště OpenStack Cinder.

Synology DS1618+ je velice zajímavě navržený model, který dokáže oslovit širokou skupinu zákazníků. V základní konfiguraci vyhoví potřebám náročných domácích uživatelů i pro běžný provoz malých firem. Ovšem díky možnosti upgradu je připraven na růst firmy jak z hlediska počtu zaměstnanců, tak používaných technologií a potřeb. Od běžného NAsu s několika GB paměti a běžnou sítí se velice jednoduše dostanete na velmi výkonné úložiště s 32 GB paměti a s 10gigabitovou sítí nebo SSD vyrovnávací pamětí. Jde o zajímavě pojatou win-win situaci, kdy Synology má sice zisk z dalšího prodeje, ale pro zákazníka představuje určitou formu ochrany jeho původní investice, která se dokáže přizpůsobit růstu jeho podnikání. Tato škálovatelnost, střední velikost a uživatelsky přívětivý systém DSM dělá z tohohle modelu jeden z nejzajímavějších NAsů na trhu.

Synology DiskStation DS1618+
CPU: Intel Atom C3538 (4 jádra; 2.1 GHz)
Systémová paměť: 4 GB DDR4 (až 32 GB)
Porty: 4x RJ-45 1GbE LAN, 3x USB 3.0, 2x eSATA
Kompletní technické specifikace najdete zde

Mohlo by vás zajímat

Synology DiskStation Manager 6.2

Synology C2 Cloud – jednoduchá záloha do cloudu pro Synology NAS

Synology DiskStation DS916+ | Vzdálená kancelář

Synology DiskStation DS916+ | Virtualizace na síťovém úložišti

Synology DiskStation DS916+ | Vysoká dostupnost a bezpečnost dat

Synology DiskStation DS916+ | NAS jako poštovní server

Synology DiskStation DS916+ | Cloud Station Suite

Exit mobile version