Trh s podnikovými aplikacemi má čekat silný růst

Podle nové prognózy IDC dosáhnou tržby za podnikový software v roce 2027 celosvětově 483,1 miliardy dolarů, což odpovídá průměrnému meziročnímu růstu (CAGR) o 9,6 %. Téměř veškerý tento růst mají přitom táhnout pokračující investice do softwaru provozovaného ve veřejných cloudech. V roce 2027 má pak veřejný cloud představovat více než dvě třetiny všech příjmů z podnikových aplikací.

Analýza 2023 SaaS Path Survey tvrdí, že podle provedeného průzkumu si 51 % organizací ponechá své současné aplikace, zatímco 46 % v příštích 3 letech své současné systémy plánuje nahradit. Vzhledem k tomu, že organizace zrychlují svůj přechod na cloud a mnoho dalších vedle toho plánuje výměnu svého současného cloudového systému, bude trh se softwarem pro podnikové aplikace celkově i trh s jednotlivými aplikacemi i v příštích letech velmi dynamický.
Podniky dále vzhledem k postupující digitalizaci chtějí investovat do nových nástrojů především pro automatizaci, modernizaci procesů a lepší využití dat. Mnoho organizací je ochotno zaplatit více za cloudovou nativní architekturu zahrnující mikroslužby a kontejnery, dále je velký zájem také o řešení pro strojové učení/umělou inteligenci a o pokročilé/prediktivní analytické nástroje. Mickey North Rizza, viceprezident skupiny Enterprise Software ve společnosti IDC, k tomu uvádí, že noví hráči na trhu podnikového softwaru mají šanci podobu trhu zcela přetvořit.
Kromě probíhající migrace do cloudu identifikovala IDC řadu dalších faktorů, které podporují růst trhu s podnikovými aplikacemi. V této souvislosti se zmiňuje generativní umělá inteligence pro automatizaci opakujících se podnikových činností, vylepšení rozhodování, personalizaci zkušeností zákazníků i zaměstnanců a snaha o celkové zvýšení efektivity podnikání. Kompozitní modulární aplikace se stávají atraktivní alternativou k softwarovým produktům vyvíjeným na zakázku, a to díky nižším nákladům a menší závislosti na týmech vývojářů. Díky modularitě lze složitý software rozdělit na jednodušší komponenty, které jsou nezávisle vytvořeny a integrovány/sestaveny tak, aby vytvořily požadovaný konečný produkt. V souvislosti s automatizací procesů se také stále více bude investovat do nástrojů pro odhalování i prevenci finančních podvodů v klíčových obchodních procesech.
Mezi 10 největších dodavatelů na trhu podnikových aplikací v roce 2022 patřily společnosti SAP, Salesforce, Oracle, Microsoft, Intuit, Workday, Constellation Software, Siemens, Dassault Systèmes a Autodesk. Těchto 10 hráčů mělo v roce 2022 podíl na tržbách ale dohromady pouhých 30,8 %. (o 0,9 % nižší než v roce 2021), což právě odpovídá příležitostem i pro další dodavatele a velké konkurenci panující na trhu. V pořadí/podílech těchto 10 největších hráčů na trhu docházelo v posledních 2 letech podle IDC pouze k dílčím změnám.

Zdroj: IDC, Worldwide Enterprise Applications Software Market Shares, 2022: Cloud Is the Digital World Foundational Choice

Exit mobile version