V kancelářském tisku místo úspor nastupují inovace

Tisk ve firemním prostředí, to jsou pořád jen samé úspory, snižování nákladů a optimalizace, i když v jiných oblastech firma snadno a neefektivně „propálí“ mnohem vyšší částky. Přitom oblast tisku nabízí nemalý potenciál pro inovace například v oblasti elektronizace oběhu dokumentů či využití softwarových nástrojů pro správu tiskových úloh i zařízení.
Úspory při tisku jsou evergreen, z praxe víme, že náklady na tisk bývají ve firmách oproti jiným, podstatně vyšším provozním nákladům, dlouhodobě pod drobnohledem,“ popisuje Radek Cinádr ze společnosti OKI. I poslední trendy spočívající v nasazení firemních dokument management systémů (DMS) přispívají podle jeho názoru k dalšímu snižování nákladů, a to tak, že poměrně zásadně mění způsob oběhu dokumentů ve firmách. Hledání úspor je podle něj pochopitelně rozumné: „Kromě inovací a vyšší přidané hodnoty je však důležité řešit také uživatelskou vstřícnost, kdy například velmi vzdálená chodbová zařízení připraví pracovníky o spoustu času při docházení pro výtisky.“ Samotné náklady na kancelářský tisk se podle něj už dostaly na poměrně rozumnou úroveň.

Úspory a náklady jsou ve veřejných zakázkách vždy na prvním místě, a tak se tomu asi nelze vyhýbat, i když jsem na tyto výrazy již přecitlivělý,“ říká Jindřich Balogh ze společnosti Brother. Přímé náklady na provoz jsou podle něj víceméně dány výrobcem zařízení a nemalou mírou i cenou respektive kvalitou papíru. „Dotování strojů z budoucího prodeje spotřebáku se přestává vyplácet a někteří výrobci to již pochopili,“ konstatuje Balogh. Za přidanou hodnotu tiskových zařízení lze podle jeho slov považovat spoustu věcí od automatické informovanosti o spotřebním materiálu a stavu zařízení, sledování tiskových úloh, tisky z mobilních zařízení až po sofistikovaný software dodávaný na míru. Zásadní ale podle něj zůstává kvalita servisu, která se projeví až v okamžiku poruchy.

I když úspory zákazníci stále řeší, určitě nejsou jediným důvodem pro změnu nebo pro nákup nových tiskových zařízení. Zákazníky k inovaci tiskového parku často vede i snaha získat novější řešení, které jim nabídne více funkcí a umožní snížit délku zpracování tiskových úloh a zjednodušit celý proces práce s dokumenty,“ přibližuje Lucie Pertile ze společnosti Janus, která je dodavatel tiskových zařízení Kyocera. Janus se snaží nabízet taková řešení, díky nimž zákazník získá jak úspory finanční, tak i administrativní a časové. „Vedle tiskových strojů proto poskytujeme i software MyQ, který umožní sjednotit tiskové prostředí a potřebné funkce,“ doplňuje Pertile.

Jenom inovace a služby trh posunou dál,” myslím si Vojtěch Miler ze společnosti DC4 CZ, která je distributorem tiskových zařízení Dell. Ten nabízí u všech modelů záruku 3 roky se zásahem do druhého pracovního dne v místě, což považuje Miler za názorný příklad služby, která je efektivní, ale dá se jenom těžko spočítat.

Kde hledat prostor pro další úspory

Když opustím myšlenku tisku soukromých dokumentů, což je vlastně krádež, pak odpověď je netisknout všechno, používat elektronický oběh dokumentů,“ radí Balogh. Také doporučuje správně využívat sortiment dostupných strojů, což považuje za věc správné implementace tiskového řešení. Miler se domnívá, že moc prostoru pro další úspory v oblasti tiskových zařízení už asi není: „Samozřejmě je potřeba vždy brát ohled na TCO ve všech jeho aspektech.

Pokud je vše správně nastaveno, pak náklady na tisk jsou prakticky vždy závislé na objemu tisku. Jde zejména o výběr vhodného zařízení ve vazbě na očekávaný objem tisku a kopírování. Ušetřit lze na nákladech spojených se servisem a profylaxí zařízení, a to například bezplatnou 3letou zárukou se servisem přímo v místě instalace zařízení,“ říká Cinádr. Ušetřit lze podle něj nejlépe tím, že se bude méně tisknout, ale tiskárny se obvykle kupují proto, aby se na nich tisklo. „Ve firmách se stále více skenuje, zde určitě doporučujeme zařízení s robustním oboustranným skenerem. Šetřit na spolehlivosti se ve firemním prostředí určitě nevyplácí,“ radí Cinádr.

Mobilní telefonování kdysi stálo desítky tisíc měsíčně a odborníci neviděli prostor pro snížení cen, ale konkurence a inovace ho umožnily,“ vzpomíná David Lev z HP, přičemž podobná paralela podle něj platí i pro tisk. HP prý s takovými inovacemi přichází v podobě technologie PageWide, která má zlevňovat barevný inkoustový tisk pod úroveň laserového, a JetIntelligence, jenž u laserového tisku nabízí úspory ve spotřebě energie, rychlosti tisku i prostoru. Prostor pro úspory vidí Lev i ve změně pohledu na tradiční tisková řešení poptávaná ve výběrových řízeních: „Tisk centralizovaný do A3 zařízení může mít vyšší pořizovací cenu než A4 varianta.

Janus klientům umožňuje šetřit s pomocí softwarových nástrojů. „MyQ umí v rámci firmy optimalizovat tiskové úkoly, tiskne se na těch správných strojích, se správným nastavením a navíc se netiskne zbytečně. Tím, že jsou všechny tiskové úkoly sledovány a rozúčtovány na konkrétní střediska či pracovníky, jsou zadávány tisky s daleko větším rozmyslem,“ popisuje Pertile. Další cesta k úsporám vede podle ní přes správnou péči o tisková zařízení, kdy může být dodavatel schopen monitorovat stav tiskáren a vysílat technika či doplňovat spotřební materiál: „Nástroje na sledování tisku dokáží optimalizovat i rozložení a využívání jednotlivých tiskových zařízení. Když se zákazník rozhoduje o výměně nebo koupi nového stroje, má díky tiskovému řešení k dispozici jasná data o tom, jaký stroj koupit, kolik ho bude stát provoz, a to nejenom z hlediska nákladů na tisk, tonerů a spotřebního materiálu, ale třeba i z hlediska servisu a oprav, a jaké budou celkové náklady na vlastnictví stroje.

Mohlo by vás zajímat

Exit mobile version