Výdaje na zabezpečení v Evropě i letos porostou

Zdroj: Pixabay

Pandemie v Evropě zvýšila výdaje na zabezpečení podnikového IT, protože podniky potřebovaly řešit bezpečnost v souvislosti se změnami procesů, především s rozšířením vzdáleného přístupu a přesunem aplikací do cloudu. I v letošním roce tento trend podle IDC přetrvá a investice do zabezpečení IT dále porostou.

Prognóza Worldwide Security Spending Guide odhaduje, že celkové výdaje na bezpečnost IT v Evropě v roce 2021 překročí 35,6 miliard dolarů. Mezi roky 2020 a 2024 předpokládá IDC průměrný růst trhu 8,8 %což bude odpovídat 46,4 miliardám dolarů r. 2024. Co se týče jednotlivých odvětví, růst výdajů na zabezpečení má být celkem vyrovnaný: např. v segmentu bankovnictví 7,3 %, u procesní výroby 7,6 % a diskrétní výroby 7,3 %. V případě bank výdaje zvyšuje především to, že pro klienty nabízejí služby stále více vzdáleně a rozšiřují automatizaci (tedy IT systémy) kvůli tlaku za zefektivnění podnikání. Banky také stále větší míře nabízejí různé podpůrné služby a snaží se své systémy hladčeji integrovat.

Podle IDC netvoří Evropa z hlediska budoucího vývoje bezpečnostního trhu homogenní celek; ve střední a východní Evropě mají nejrychleji růst výdaje na zabezpečení IT ve vládních a státních institucích. Přířinou tohoto rozdílu je, že v souvislosti s epidemií tyto státy teprve nyní modernizují své IT systémy a poskytované služby na úroveň západní Evropy, logicky proto bude následovat i důraz na zabezpečení nových služeb.

Obecně platí, že spolu s migrací do cloudu budou mít výdaje na zabezpečení IT stále častěji podobu bezpečnostních služeb (ať už jde o bezpečnostní služby ve veřejném cloudu, řízené bezpečnostní služby nebo poradenství). Náklady na pořizování nového bezpečnostního softwaru a hardwaru porostou také, ale zdaleka ne tak rychle.

Exit mobile version