Vývojáři jsou pro podniky stále důležitější

Vývojáři mají důležité slovo při rozhodování o nákupu a jejich role se i jinak rozšiřuje za hranice pouhé práce s kódem.

Společnost zveřejnila IDC výsledky své každoroční studie o vývoji softwaru. Průzkum (PaaSView and the Developer 2021: Executive Summary) byl proveden mezi vývojáři softwaru, odborníky na DevOps i IT manažery.
K závěrům studie patří např. následující zjištění:
Odpovědnost i rozsah práce vývojářů se rozšiřuje. Vývojáři jsou dnes často současně návrháři produktů, produktoví manažeři, obchodní analytici, konstruktéři, stratégové a obchodníci v jedné osobě. K těmto změnám samozřejmě přispěla i pandemie a s ní související nutnost rychle navrhovat, vyvíjet i nasazoval nové služby. „Vývojáři mají zásadní význam pro úspěch a růst podniků, co se týče schopností organizace inovovat, realizovat strategické a provozní plány a měnit obchodní operace v reakci na rychle se měnící podnikatelské prostředí,“ uvádí IDC.
Nejčastější vývojářskou rolí jsou full-stack vývojáři. Mají odborné kompetence jak ve vývoji obchodní logiky a správě dat, tak ve vývoji rozhraní („bohatých front-endových zkušeností“) pro koncové uživatele.
Odpovědnosti vývojářů se rozšířily i o nasazování aplikací, implementaci automatizace, správu výkonu, uživatelské prostředí a zabezpečení. Vývojáři mají ve stále větší míře na starosti celý životní cyklus aplikací, včetně provozních povinností, jako je implementace DevOps CD/CI, automatizace související s vývojem, a implementace UX a zabezpečení.
Vývojáři mohou být současně považováni za zajímavou cílovou skupinu pro dodavatele technologií, protože mají důležité slovo při rozhodování o nákupu. 70 % až 79 % vývojářů se podle průzkumu domnívá, že mají významný nebo úplný vliv na rozhodování o nákupu a pořizování podnikového IT, včetně rozhodnutí týkajících se modernizace starších aplikací, zavádění cloudu a výběru dodavatele cloudu. Vývojáři mají obecně pocit, že se je jim při výběru vývojářských nástrojů a infrastruktur poskytnut dostatek volnosti a autonomie (což v minulosti nebylo rozhodně pravidlem).
Nejoblíbenějším programovacím jazykem je Java. Java si zachovává svou pozici v mnoha oblastech, jako jsou podnikové aplikace, vývoj webových aplikací, data science, umělá inteligence/strojové učení, AR/VR a IoT, přičemž díky modernizačním snahám je kompatibilnější s nativními cloudovými infrastrukturami, jako jsou kontejnery.
Vývojáři nasazují běžně do cloudu produkční aplikace. Cloud se již nepoužívá hlavně pro vývojové a testovací účely, ale stále častěji pro produkční nasazení, ať už ve formě IaaS, PaaS, SaaS nebo hostovaného privátního cloudu.
DevOps je nyní hlavním způsobem vývoje. To znamená, že automatizace je stále častěji součástí operací souvisejících s vývojem a v důsledku toho mohou vývojáři nasazovat kód a aktualizovat aplikace častěji než dříve. Tento přechod znamená příležitosti k růstu pro dodavatele nástrojů, kteří podporují postupy DevOps.
Organizace intenzivně investují do modernizace starších aplikací. V roce 2021 až 86 % respondentů uvedlo, že jejich organizace modernizovala více než 50 % svých starších aplikací. V roce 2020 šlo pouze o 65 % účastníků průzkumu.

Zdroj: IDC

Exit mobile version