Zapojte se do implementace

Výběr vhodného informačního systému není snadný a bohužel ani správnou volbou nemá ještě firma vyhráno. Důležité je, aby dokázala správně spolupracovat s dodavatelem na jeho implementaci a integraci s dalšími využívanými systémy. Co vše firmu při zavádění nového systému čeká?
Zkušenosti ukazují, že nejúspěšnější implementace systému ERP jsou ty, které jsou vedeny finančním ředitelem. To však není jediný pracovník, jenž by měl na přípravách a na zprovoznění systému s dodavatelem spolupracovat. Naopak, při prvotní analýze, která mapuje potřeby zákazníka, by se do spolupráce mělo zapojit pokud možno co nejvíce pracovníků a rolí ve firmě. To platí i pro instalaci a testování demoverze, během níž by mělo dojít k ověření, že systém bez problémů poběží na prostředcích uživatele.

Další krok nasazení informačního systému, převod datové základny, je plně v rukou dodavatele. Ten pak musí zajistit proškolení ovládání systému, kterého by se opět měli zúčastnit všichni jeho budoucí uživatelé. Školení se tradičně provádí až poté, co jsou v systému k dispozici vlastní a známá data, neboť díky tomu pak uživatelé mohou sledovat vazby a příčinné souvislosti.

Fáze testování, šance na změny

Ještě před zahájením rutinního provozu probíhá testovací provoz, který mnozí praktici označují za pomyslnou poslední „záchrannou brzdu“, jež je schopna rozjetý proces změnit či zastavit. Při zjištění neshod proti původnímu projektu je nutné provést korekci stavu a následně zopakovat testovací den. Teprve po jeho úspěšném provedení je možné realizovat předposlední etapu implementace, kterou je spuštění ostrého běhu a dohled nad rutinním zpracováním po smluvenou dobu.

Po nasazení systému je nutné dohodnout i následnou údržbu ERP produktu. Firma i produkt se totiž stále rozvíjí, mění, a je tedy nutné koordinovat nové potřeby firmy s novými možnostmi jejího podnikového systému. Již v průběhu prvotní analýzy prostředí a potřeb zákazníka vyjdou najevo potřeby případné tvorby vazeb na jiné podnikové systémy a procesy.

Typickým příkladem může být integrace ERP se systémy pro projektové řízení. Pokud je totiž systém pro řízení projektu oddělen od zbytku podnikového softwaru (například řízení výroby, nákupu, prodeje, údržby), ztrácejí jeho uživatelé přehled nad projektem v reálném čase a objevit se může i nekonzistence v datech, jejich duplicitní zadávání či problémy s aktualizací dat. A to vše má nejen vliv na spokojenost se systémem, ale především dopad na ziskovost podnikání.

<img src="/images/wp-content/oldwebupload/i/ifs-splash.JPG" width="520">

O společnosti IFS

Společnost IFS je celosvětově uznávaným lídrem v oblasti vývoje a dodávání podnikového informačního systému pro ERP (Enterprise Resource Planning/Plánování podnikových zdrojů), EAM (Enteprise Asset Management/Správu provozních prostředků) a ESM (Enterprise Service Management/Řízení podnikových služeb).

IFS Applications přináší veškerou funkcionalitu, kterou firmy očekávají od špičkového ERP systému a navíc vestavěnou funkcionalitu pro řízení dalších kritických částí podnikání. Tímto způsobem lze snížit náklady na správu majetku během jeho celého životního cyklu i na správu potřebných informací. Funkčnost systému IFS Applications pomůže optimalizovat jak kancelářské, tak terénní zdroje, a zajistit tak efektivnější provoz. Díky dokonale propojenému systému pro řízení vztahů se zákazníky (CRM) a podpoře kritických podnikových procesů, jako je správa financí, HR nebo Business Intelligence, získá firma zákaznický pohled na každodenní podnikové činnosti. V kombinaci s našimi hlubokými znalostmi o trhu tak IFS Applications přinášejí kompletní řešení pro všechny potřeby podnikání.

Exit mobile version