Obce by podle Senátu neměly být pokutovány za porušení GDPR

ČTK , 31. January 2019 09:00 0 komentářů

Senát zachoval navrhovanou věkovou hranici 15 let, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě.

Obce a kraje by podle Senátu neměly být vůbec pokutovány za porušení pravidel ochrany soukromí. Horní komora tak dnes doporučila upravit zákon o zpracování osobních údajů. Norma se tak vrací Sněmovně, která pouze omezila maximální sankce pro malé obce na 15.000 korun. Poslanci mají možnost senátory přehlasovat. Proti odpuštění sankcí pro veřejnou správu byl také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Senátoři v zákoně také zrušili ustanovení prosazené Piráty, podle něhož by se Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) měl stát odvolacím správním orgánem pro odmítnuté žádosti o informace. Pirátští poslanci i uskupení Rekonstrukce státu postup Senátu označovali za omezování práva na informace.

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil namítal, že ÚOOÚ by získal novou pravomoc na základě poslanecké úpravy bez hlubší analýzy, zda je na novou agendu personálně a finančně připraven. Podle Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) by to mohlo být napraveno chystanou úpravou o poskytování informací, kterou chce ministerstvo vnitra předložit do března.

Rozšíření kompetencí ÚOOÚ, který by podle sněmovní verze mohl informačním příkazem nařídit úřadům v případě jejich obstrukcí poskytnutí informace, prosadili do zákona Piráti. Podle nich by ÚOOÚ byl hlavním odvolacím správním orgánem pro případy, kdy úřady nevyhoví žádostem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Nyní se lidé musejí obracet na nadřízené úřady nebo na soudy.

Nová pravidla ochrany soukromí navazují na evropské nařízení GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Nový zákon především zavádí přípustné výjimky z evropských pravidel. Maximální sankci za porušení zákona norma ponechává na deseti milionech korun.

Norma zavádí výjimky z obecných pravidel ochrany soukromí pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely. Osobní údaje díky těmto výjimkám bude možné tak jako dosud zpracovávat tehdy, pokud to bude sloužit přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademické, umělecké či literární. Novináři tak například nebudou muset žádat každého řečníka nebo účastníka shromáždění o souhlas se zveřejněním jeho záběrů, názorů či politické příslušnosti.

Senát zachoval navrhovanou věkovou hranici 15 let, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě. Podle nových pravidel bude mít každý možnost souhlasit se zpracováním svých osobních údajů. Neplatný bude souhlas podmíněný získáním služby nebo výrobku.

Evropské nařízení o osobních údajích, známé pod zkratkou GDPR, které je účinné od loňského 25. května, má pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce.


Komentáře

RSS 

Komentujeme

Chvála černých skřínek

Pavel Houser , 20. April 2019 10:30

Umělé inteligenci, respektive strojovému učení, se poslední dobou často vytýká, že nikdo přesně neví...

Více

Kalendář

14. 05.

17. 05.
FESPA 2019
16. 05. Document Management Conference 2019
19. 05.

23. 05.
IEEE SP 2019







RSS 

Zprávičky

Irsko vyšetřuje Facebook kvůli uchovávání nezašifrovaných hesel

ČTK , 26. April 2019 10:00

Nové vyšetřování již jedenáctým, které je v Irsku proti Facebooku a jeho dceřiným společnostem veden...

Více 0 komentářů

Nokia překvapila ztrátou, akcie propadly o 10 %

ČTK , 26. April 2019 10:00

Společnost předpokládá, že bude těžit z rychlého růstu investic operátorů do sítí 5G. ...

Více 0 komentářů

Praha má problémy s datovým centrem na Chodovci

ČTK , 26. April 2019 09:00

V datových centrech chce město shromažďovat a spravovat všechna svá data....

Více 0 komentářů

Starší zprávičky

Tržní hodnota Microsoftu překonala hranici jednoho bilionu dolarů

ČTK , 26. April 2019 08:00

Akcie Microsoftu v loňském roce stouply zhruba o třetinu díky růstu zájmu o cloudové služby. ...

Více 0 komentářů

Zisk Facebooku kvůli mimořádným položkám klesl, příjmy vzrostly

ČTK , 25. April 2019 12:54

Akcie firmy od počátku letošního roku stouply o téměř 40 %....

Více 2 komentářů

Samsung chce diverzifikovat výrobu čipů, investuje 116 mld. USD

ČTK , 25. April 2019 09:00

Ceny DRAM a NAND Flash se za první čtvrtletí 2019 snížily o 20 % z úrovně předchozího kvartálu....

Více 0 komentářů

Británie omezeně umožní Huawei účast na budování sítí 5G

ČTK , 25. April 2019 08:00

Mluvčí britské vlády sdělil, že kabinet dodavatelský řetězec pro 5G prověřil a zaměřil se při tom na...

Více 0 komentářů