Obce by podle Senátu neměly být pokutovány za porušení GDPR

ČTK , 31. January 2019 09:00 0 komentářů

Senát zachoval navrhovanou věkovou hranici 15 let, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě.

Obce a kraje by podle Senátu neměly být vůbec pokutovány za porušení pravidel ochrany soukromí. Horní komora tak dnes doporučila upravit zákon o zpracování osobních údajů. Norma se tak vrací Sněmovně, která pouze omezila maximální sankce pro malé obce na 15.000 korun. Poslanci mají možnost senátory přehlasovat. Proti odpuštění sankcí pro veřejnou správu byl také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Senátoři v zákoně také zrušili ustanovení prosazené Piráty, podle něhož by se Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) měl stát odvolacím správním orgánem pro odmítnuté žádosti o informace. Pirátští poslanci i uskupení Rekonstrukce státu postup Senátu označovali za omezování práva na informace.

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil namítal, že ÚOOÚ by získal novou pravomoc na základě poslanecké úpravy bez hlubší analýzy, zda je na novou agendu personálně a finančně připraven. Podle Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) by to mohlo být napraveno chystanou úpravou o poskytování informací, kterou chce ministerstvo vnitra předložit do března.

Rozšíření kompetencí ÚOOÚ, který by podle sněmovní verze mohl informačním příkazem nařídit úřadům v případě jejich obstrukcí poskytnutí informace, prosadili do zákona Piráti. Podle nich by ÚOOÚ byl hlavním odvolacím správním orgánem pro případy, kdy úřady nevyhoví žádostem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Nyní se lidé musejí obracet na nadřízené úřady nebo na soudy.

Nová pravidla ochrany soukromí navazují na evropské nařízení GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Nový zákon především zavádí přípustné výjimky z evropských pravidel. Maximální sankci za porušení zákona norma ponechává na deseti milionech korun.

Norma zavádí výjimky z obecných pravidel ochrany soukromí pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely. Osobní údaje díky těmto výjimkám bude možné tak jako dosud zpracovávat tehdy, pokud to bude sloužit přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademické, umělecké či literární. Novináři tak například nebudou muset žádat každého řečníka nebo účastníka shromáždění o souhlas se zveřejněním jeho záběrů, názorů či politické příslušnosti.

Senát zachoval navrhovanou věkovou hranici 15 let, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě. Podle nových pravidel bude mít každý možnost souhlasit se zpracováním svých osobních údajů. Neplatný bude souhlas podmíněný získáním služby nebo výrobku.

Evropské nařízení o osobních údajích, známé pod zkratkou GDPR, které je účinné od loňského 25. května, má pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce.


Komentáře

RSS 

Komentujeme

IoT může znamenat také Internet myšlenek

Pavel Houser , 22. June 2019 18:15

Koncept Internet of Thoughts předpokládá propojení lidských mozků s počítačem přes přímé rozhraní. V...

Více



Kalendář

03. 08.

08. 08.
Black Hat USA 2019
25. 08.

29. 08.
VMworld US 2019
05. 09.

06. 09.
Technical Computing Camp 2019
RSS 

Zprávičky

EK dala Qualcommu už druhou pokutu, tentokrát 242 milionů eur

ČTK , 19. July 2019 10:00

Qualcomm se podle komise snažil pomocí "predátorské cenové politiky" vytlačit z trhu britského výrob...

Více 0 komentářů

Evropský navigační systém Galileo obnovil poskytování služeb

ČTK , 19. July 2019 09:00

Technický incident údajně souvisel s aktualizací softwaru v kontrolním středisku....

Více 0 komentářů

Růst počtu předplatitelů Netflixu zklamal, akcie spadly

ČTK , 19. July 2019 08:00

Na vině nepříznivého vývoje je především zvyšování cen předplatného. ...

Více 0 komentářů

Starší zprávičky

Evropská komise schválila akvizici UPC Vodafonem

Pavel Houser , 18. July 2019 12:40

EK schválila akvizici aktivit společnosti Liberty Global v České republice, Německu, Maďarsku a Rum...

Více 0 komentářů

EU prověří Amazon, zda neporušuje pravidla hospodářské soutěže

ČTK , 18. July 2019 10:00

EK se zaměří na dohody, které Amazon uzavírá s firmami, jež nabízejí výrobky na jeho platformě Marke...

Více 0 komentářů

Akcionáři Alibaby schválili štěpení akcií v poměru osm k jedné

ČTK , 18. July 2019 08:00

Schválení plánu přichází po objevení spekulací, že firma požádala o vstup na hongkongskou burzu....

Více 0 komentářů

Apple testuje výrobu ve Vietnamu, chce snížit závislost na Číně

ČTK , 17. July 2019 14:03

AirPods jsou nejrychleji rostoucím produktem Applu, loni se jejich dodávky zvýšily na 35 milionů....

Více 0 komentářů