Obce by podle Senátu neměly být pokutovány za porušení GDPR

ČTK , 31. leden 2019 09:00 0 komentářů

Senát zachoval navrhovanou věkovou hranici 15 let, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě.

Obce a kraje by podle Senátu neměly být vůbec pokutovány za porušení pravidel ochrany soukromí. Horní komora tak dnes doporučila upravit zákon o zpracování osobních údajů. Norma se tak vrací Sněmovně, která pouze omezila maximální sankce pro malé obce na 15.000 korun. Poslanci mají možnost senátory přehlasovat. Proti odpuštění sankcí pro veřejnou správu byl také ministr vnitra Jan Hamáček (ČSSD).

Senátoři v zákoně také zrušili ustanovení prosazené Piráty, podle něhož by se Úřad pro ochranu osobních údajů (ÚOOÚ) měl stát odvolacím správním orgánem pro odmítnuté žádosti o informace. Pirátští poslanci i uskupení Rekonstrukce státu postup Senátu označovali za omezování práva na informace.

Předseda senátorů ODS Miloš Vystrčil namítal, že ÚOOÚ by získal novou pravomoc na základě poslanecké úpravy bez hlubší analýzy, zda je na novou agendu personálně a finančně připraven. Podle Anny Hubáčkové (za KDU-ČSL) by to mohlo být napraveno chystanou úpravou o poskytování informací, kterou chce ministerstvo vnitra předložit do března.

Rozšíření kompetencí ÚOOÚ, který by podle sněmovní verze mohl informačním příkazem nařídit úřadům v případě jejich obstrukcí poskytnutí informace, prosadili do zákona Piráti. Podle nich by ÚOOÚ byl hlavním odvolacím správním orgánem pro případy, kdy úřady nevyhoví žádostem podle zákona o svobodném přístupu k informacím. Nyní se lidé musejí obracet na nadřízené úřady nebo na soudy.

Nová pravidla ochrany soukromí navazují na evropské nařízení GDPR (Obecné nařízení o ochraně osobních údajů). Nový zákon především zavádí přípustné výjimky z evropských pravidel. Maximální sankci za porušení zákona norma ponechává na deseti milionech korun.

Norma zavádí výjimky z obecných pravidel ochrany soukromí pro média nebo vědecké, výzkumné a statistické účely. Osobní údaje díky těmto výjimkám bude možné tak jako dosud zpracovávat tehdy, pokud to bude sloužit přiměřeným způsobem pro novinářské účely nebo pro účely akademické, umělecké či literární. Novináři tak například nebudou muset žádat každého řečníka nebo účastníka shromáždění o souhlas se zveřejněním jeho záběrů, názorů či politické příslušnosti.

Senát zachoval navrhovanou věkovou hranici 15 let, po jejímž dosažení by děti mohly samy naplno využívat sociální sítě. Podle nových pravidel bude mít každý možnost souhlasit se zpracováním svých osobních údajů. Neplatný bude souhlas podmíněný získáním služby nebo výrobku.

Evropské nařízení o osobních údajích, známé pod zkratkou GDPR, které je účinné od loňského 25. května, má pomoci hájit práva občanů EU proti zneužívání jejich dat. Týká se veřejných institucí, firem i osob samostatně výdělečně činných, které evidují své zaměstnance, členy, zákazníky nebo příznivce.


Komentáře

RSS 

Komentujeme

Brexit a osobní data

Tomáš Jirásko , 17. únor 2019 06:30
Tomáš Jirásko

Blíží se Brexit přináší společnostem řadu komplikací a nejasností ohledně budoucnosti. Ať již dojde ...

Více







RSS 

Zprávičky

MPSV dostalo námitku proti výběru dodavatele systému dávek

ČTK , 15. únor 2019 16:11

Podle Nejvyššího kontrolního úřadu resort při budování systémů selhal a porušil rozpočtovou kázeň za...

Více 0 komentářů

Spor o cenu za akcie Telecomu se vrací k Vrchnímu soudu v Praze

ČTK , 15. únor 2019 10:05

Telefónica získala v roce 2005 majoritu v Českém Telecomu a zbývajícím akcionářům učinila časově ome...

Více 0 komentářů

NÚKIB nezměnil názor, technologie Huawei stále považuje za riziko

ČTK , 15. únor 2019 08:00

Na základě varování NÚKIB Generální finanční ředitelství vyřadilo Huawei z tendru za půl miliardy ko...

Více 0 komentářů

Starší zprávičky

Red Hat rozšiřuje možnosti řízení a automatizace infrastruktury datových center

Pavel Houser , 14. únor 2019 14:47

Red Hat CloudForms představuje lokální komponentu portfolia Red Hat pro správu hybridního cloudu....

Více 0 komentářů

Vydavatelé dohodu o copyrightu vítají, on-line firmy ji kritizují

ČTK , 14. únor 2019 11:09

Asociace internetových a počítačových firem CCIA uvedla, že domluvená podoba směrnice je promarněnou...

Více 0 komentářů

Státy a EP se shodly na podobě směrnice o digitálním copyrightu

ČTK , 14. únor 2019 09:00

Nadále bude možné šířit chráněná díla za účelem citací, kritiky, karikatury či parodie....

Více 0 komentářů

Tvůrce nejúspěšnější české hry Kingdom Come mění majitele

ČTK , 14. únor 2019 08:00

Koch Media má za Warhorse Studios zaplatit 42,8 milionu eur, tedy asi 1,1 miliardy Kč....

Více 0 komentářů