ERP: Novinky na trhu a jejich využití

Jaké jsou novinky dodavatelů podnikových informačních systémů ERP pro letošní rok? A jaké trendy aktuálně hýbou touto oblastí? Která rozšíření jsou mezi zákazníky nejpopulárnější? A jaká je definice ERP podle dodavatelů těchto komplexních softwarových řešení pro řízení firem?

Definice ERP

O tom, že pohled na oblast ERP je mnohorozměrný svědčí i fakt, že vlastně každý dodavatel předkládá jinou, vlastní definici ERP. Například pro Minervu je ERP mozek organizmu zvaného podnik. Microsoft jej vidí jako systém podporující efektivní fungování firmy, poskytující přehled o jejím hospodaření a podklady pro správné rozhodování s důrazem na zvýšení produktivity jednotlivců. Pro IFS představuje ERP agilitu, schopnost pružně reagovat na změny, předvídat a připravit se na změny proaktivním způsobem. Pro Control je hlavním faktorem mít všechna data pod jednou střechou. Z pohledu firmy BM Servis je ERP centrální informační systém společnosti, který spravuje firemní informace a v různých strukturách je poskytuje pro řízení a realizaci (i automatickou) firemních procesů. Asseco Solutions pod pojmem ERP vidí chytrá data pro rychlé rozhodování a efektivní řízení společnosti. A podle K2 atmitec má ERP systém uceleně pokrývat klíčové procesy ve firmách v produkční oblasti.

Novinky v ERP pro rok 2015

S jakými novinkami plánují v letošním roce jednotliví dodavatelé lákat zákazníky a čelit konkurenci? K2 atmitec přinese novinky v uživatelském prostředí, nové funkce odhalí až na podzim. Do budoucna chce firma otevírat systém zákazníkům a partnerům tak, aby mohl být využíván jako platforma pro vývoj vlastních řešení. BM Servis se zabývá rozvíjením technologické základny pro provoz v cloudu. Control plánuje představit novou verzi IS Dialog s modernějším uživatelským rozhraním a jednodušším ovládáním. IFS v květnu představí novou verzi IFS Aplikace 9, přičemž systém tvoří více než 100 podnikových komponent, které sestávají z více než 6 000 menších softwarových komponent. Praktickým přínosem tohoto přístupu je možnost vybrat si ty, které zákazník potřebuje.

Microsoft na začátku roku uvolnil Dynamics NAV2015, kde se zaměřili na rychlejší aktualizace a snadné používání, lepší propojení s Office365, tvorbu sestav a také pro využívání v terénu s mobilními aplikacemi pro tablety. Minerva s QAD uvolnila další dvě verze uživatelského rozhraní a doplnila je o nástroj BPM – Business Process Management. QAD přebírá do základního systému stále více prvků, které byly dříve výsadou manažerských aplikací. V oblasti aplikační logiky přibývají nové prvky plánování výroby a nákupu a nové prvky pro řízení spolupráce v dodavatelském řetězci. QAD také pracuje intenzivně na multiplatformním uživatelském rozhraní HTML5.

Aktuální trendy v informačních systémech

Podle BM Servisu u ERP uživatelé očekávají spíše stabilitu a dlouhodobou využitelnost, než každoroční podléhání trendům. Smysluplné zapojení nových trendů se vyskytuje ve víceleté periodě, v poslední době jsou to právě cloudová řešení a obecně zajištění dostupnosti informací přes různá zařízení odkudkoli. Dalším trendem je zpracování informací ze sociálních sítí, i když naprostá většina českých firem ještě ani neví, jak tyto informace vlastně využít. Dlouhodobou záležitostí – takovým stále neuzavřeným trendem – je integrace různých informačních systémů.

Asseco Solutions vidí letos jako hlavní trendy Big data, mobilitu, cloud, internet věcí a sociální kanály. Pro IFS jsou významným trendem mobilní aplikace. Microsoft vnímá zájem o cloud, mobilní přístup a relevantní výstupy o stavu svého byznysu a zejména o vztazích se svými zákazníky. Minerva jako hlavní trend vidí HTML5.

Co o ERP systémech říkají zákazníci

Společnost J.K.R. se stala s novým podnikovým informačním systémem Byznys EVO vítězem Microsoft Awards 2015 v kategorii Moderní aplikace na platformě Windows. Kromě technologické vyspělosti řešení Byznys EVO byly hodnoceny také aspekty ERP systému z pohledu uživatele včetně názoru společnosti PBtisk, jednoho ze zákazníků J.K.R. „Systém Byznys EVO nás příjemně překvapil svojí architekturou, propracovanou ergonomií a automatizovanou aktualizací upgradů. Naši pracovníci si pochvalují variabilní tvorbu výstupů, dynamické filtry a definice vlastních pohledů na data. Pro manažery využíváme automatické noční reporty a grafické dashboardy. Byznys EVO hodnotíme jako správnou volbu a systém, na který se do budoucna můžeme spolehnout,“ říká Václav Švehla, finanční ředitel společnosti PBtisk.

TD-IS pracuje na rozšíření webové aplikace Barcode, který zajišťuje komunikaci s ERP pomocí čárových kódů, druhým směrem je rozvoj plánovacího modulu, zejména v oblasti zobrazování a simulací zaplánování a výpočtu kapacit již ve fázi nabídky. TD-IS je kromě ERP výrobcem systémů pro správu dokumentace (DMS) a správu životního cyklu výrobku (PLM) i dodavatelem CAD/CAM/CAE společnosti Autodesk. Snaží se být partnerem podporujícím procesy od předvýrobních etap, přes výrobu po servis. Systém EasyTechnology (ET) byl v TD-IS od počátku vyvíjen ve spolupráci s výrobními firmami s odlišnými typy výrob. Právě na moduly a funkce potřebné pro pokrytí výrobních procesů s více typy zakázek se soustředil nejvíce. „TD-IS jsme vybrali nejen proto, že jejich systém splňuje požadavky na jednoduchou obsluhu a zvládá specifika naší výroby kartonážních strojů. Pro nás bylo důležité i to, že TD-IS disponuje dalšími řešeními, která v budoucnu zvažujeme nasadit,“ přibližuje Josef Milík, majitel Solarco Machinery.

Jaká rozšíření jsou nejvíce využívaná

U Controlu je nejpopulárnějším modulem řízení výroby a jeho další rozšiřování o snímací terminály pro zaznamenávání jednotlivých operací, do popředí také vstupuje tzv. Infobox – zobrazovací zařízení na dílně pro práci s aktuální výkresovou dokumentací. Neméně oblíbenými doplňky jsou také modul TPV, Laboratoř, Skladové hospodářství a jeho mobilní verze. Podle Asseco Solution lze zmínit například elektronickou inventuru majetku či Document Management. U Minervy zákazníci využívají funkce ke zdokonalenému plánování a logistice, ať se jedná o řízení toku materiálu uvnitř závodu a podniku nebo směrem ven k zákazníkovi. Pro BM Servis je všemi využívanou funkcionalitou podpora procesního řízení. U TD-IS patří mezi významné funkcionality kalkulace a kusovníky s možností efektivně zpracovávat je několika způsoby a TPV obecně. U K2 atmitec je nejvíce využívanou funkcionalitou nad rámec standardních modulů K2 workflow pro řízení firemních procesů.

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version