Rok 2016 v IT – Události a technologie

O čem se nejvíc psalo, kdo koho koupil a jak se vyvíjely jednotlivé segmenty trhu? Populární technologie, produkty nově uvedené i ty končící. Pokus o shrnutí nejdůležitějším událostí.
Bereme-li události v IT podle toho, co proběhlo běžnými médii, respektive jejich technologickými či vědeckými rubrikami, asi největší publicity se dostalo následujícím zprávám.

Algoritmus Googlu (AlphaGo) vyhrál v Go

Úspěch umělé inteligence: Program porazil lidského šampiona v Go
Go se ukázalo pro programy větším oříškem než šachy, kde nakonec počítačům víceméně stačí hrubá síla. V Go algoritmy musejí využívat např. rozpoznávání vzorů, jednu z metod řazenou do umělé inteligence.

Mánii vyvolala aplikace/hra Pokémon Go

Akcie Nintenda díky nové hře na chvíli prudce rostly
(Přitom není úplně jasné, jak se na mase uživatelů bude vydělávat.)

První havárie samořízených aut

Ve voze Tesla se zapnutým automatickým řízením došlo k první smrtelné dopravní nehodě. Také viz: Samořízený vůz Googlu zřejmě poprvé způsobil nehodu

Start systému Galileo

Systém začal poskytovat první služby. Plně funkční by měl být v roce 2020.
Galileo, evropská GPS, bude využívat i družice jiných systémů

První satelit s kvantovou kryptografií

Do provozu ho uvedla Čína a v podstatě jde o to, že šifrovací klíče jsou (v podobě fotonů) poprvé distribuovány i bezdrátově.
Viz také: Bezpečnostní přehled: Shadow Group vs. Equation Group

Kvantový počítač jako služba

IBM zdarma pronajímá svůj kvantový počítač. Nabídka je určena i pro české vědce a školy. Dosud je zájem především o úlohy z kvantové fyziky a chemie.
Kvantový počítač IBM zdarma i pro české vědce a školy

Útok botnetu Mirai

Na rizika Internetu věcí se upozorňuje již dlouho. DDoS útok kompromitovaných IoT zařízení nyní vyřadil z provozu i hlavní internetové služby (respektive jejich poskytovatele DNS). Proto vzbudil větší pozornost, než když útočníci zneužívají ovládaná zařízení proti jejich vlastníkům.
Viz také: Bezpečnostní přehled: Budoucnost útoků DDoS

IT událostem roku 2016 se budeme věnovat také v dalších navazujících článcích. Některé události v této souvislosti pomíjíme, protože jsou krajně spekulativní (ovlivnily ruské kybernetické útoky prezidentské volby v USA?) a navíc se spíše než přímo IT týkají např. politiky.

Exit mobile version