Rok 2017 v IT: Technologie, produkty, byznys

Rok 2017 v informačních technologiích byl mimo jiné ve znamení kvantových počítačů, bateriových systémů, autonomních automobilů umělé inteligence, sdílené ekonomiky, blockchainu, kryptoměn. Přinášíme vám shrnutí toho nejpodstatnějšího z hlediska technologií, produktů a byznysu.

Technologie

Některé technologie letos pokračovaly ve svém nástupu, ale těžko je můžeme pokládat vysloveně za trend roku, když k jejich nástupu či přijetí docházelo už loni nebo ještě dříve. V této souvislosti lze zmínit třeba cloud, kvantové počítače (Kvantové technologie na hranici) nebo umělou inteligenci, internet věcí, nové telekomunikační sítě, ze širšího hlediska rovněž autonomní automobily (včetně nákladních, dále samořízené vrtulníky: Budeme mít samořízená létající elektroauta?) a vývoj bateriových systémů. S bateriemi souvisí i otázka našich domácích zásob lithia (Lithium není zlato). Umělá inteligence/strojové učení zdaleka není jen technologií z laboratoří, uplatňuje se v běžném podnikovém softwaru, při plánování reklamy, ve hrách i komunikaci se zákazníky (chatboty).

Za technologie roku ve smyslu rostoucí medializace lze spíše označit robotizaci (včetně diskusí o jejím dopadu na trh práce), sdílené služby (podnikové i „sdílenou ekonomiku“ obecně: Sdílená ekonomika v ČR má potenciál až 60 miliard Kč) a blockchain (nejen ve smyslu kryptoměn). U sdílené ekonomiky se samozřejmě diskutuje o její regulaci, jak na úrovni jednotlivých států, tak i EU.

Produkty

Za zmínku snad stojí aktualizace Windows 10, autonomní databázový cloud Oracle (Oracle uvádí autonomní databázový cloud) a samozřejmě nové iPhony včetně zcela nového modelu X (Apple představil zcela nový iPhone X s displejem OLED). Opět se objevila značka Nokia. Opouští nás mobilní platformy Microsoftu (ukončena byla podpora pro Windows Phone 8.1, oznámen byl i konec vývoje Windows 10 Mobile).

Byznys

Trh s PC klesá již několik let, totéž platí pro tablety (nicméně i zde by se podle Gartneru mohlo blýskat na lepší časy: Díky ultrabookům se trh PC má vrátit k růstu). Smartphonům snad ze specializovanějších produktů už dokáže konkurovat pouze čtečka Amazon Kindle. Nositelná elektronika, ať už jde o náramky, chytré hodinky nebo brýle, se prosazuje pouze relativně pomalu, posiluje zde Apple.

Akciím IT firem se daří, totéž platí pro jejich hospodářské výsledky. Zisky jsou mnohdy rekordní (zisk Googlu jednorázově klesl kvůli pokutě od EU, i když se firma odvolala: Zisk Googlu kvůli pokutě z EU klesl o 28 %). Na budoucnost akciového trhu, respektive eventuální existenci bubliny, nepanují jednotné názory – jako ostatně nikdy. Proti dalšímu růstu akcií by mohlo mluvit (ovšem velmi opatrné) utahování měnové politiky. Některé IT firmy slibují, že přesunou výrobu zpět do USA (Šéf Applu prý slíbil Trumpovi, že postaví v USA tři velké továrny). Obecně s robotizací se výroba i služby přesouvají z levných zemí do zemí s kvalifikovanější pracovní silou – nebo se to alespoň tvrdí.

Událostí konce roku byl růst ceny bitcoinu. Na jedné straně v Číně či Rusku došlo k uvalení sankcí na transakce s kryptoměnami, v USA se naproti tomu začalo s bitcoinem i oficiálně obchodovat na burzách – zatím ve smyslu termínovaných kontraktů (Termínovaný kontrakt na bitcoin dosáhl 20 650 dolarů). Celková „kapitalizace“ bitcoinu se může pohybovat kolem 250 miliard dolarů (dejme tomu na úrovni VISA nebo AT&T; u IT firem je pořadí podle kapitalizace celkem stabilně Apple, Alphabet, Microsoft, Amazon, Facebook, Samsung – s tím, že samozřejmě řada dalších velkých hráčů jsou investiční skupiny, takže k IT mají vztah rovněž).

Co se týče financí, související je samozřejmě otázka daní. V EU máme kauzu daní pro Apple (Irsko vs. EK: EK posílá Irsko k soudu kvůli sporu o daňové výhody pro Apple) a dále otázku, jak (v jakých zemích EU) mají danit své příjmy globální internetové firmy (EU chce získat víc daní od internetových firem).

Více viz Rok 2017 v IT: Akvizice, bezpečnost, události v ČR

Exit mobile version