Stalo se: Android již svým podílem ohrožuje i desktopová Windows

Android po součtu všech platforem, na kterých běží, již ohrožuje i klasická Windows. HTC v Praze představilo své vlajkové telefony ukázané v Barceloně. Následuje přehled vybraných událostí uplynulého týdne.

Vývoj prodejů pro jednotlivé platformy (graf: IDC)

Android napříč hardwarem bude mít brzy větší podíl než Windows na PC, tvrdí to ve své analýze trhu a predikci budoucího vývoje americká analytická společnost IDC. Z více jak miliardy zařízení srovnatelných s klasickým počítačem (zahrnuje například chytré telefony a tablety) připadne na chytré telefony 660 milionů, na PC pouze 371 milionů a 106 milionů na tablety.

Zatímco ještě loni v konečném součtu stále dominovala v tomto koláči operační platforma Windows na x86 procesorech (35,9 %), letos by se měla situace začít vyrovnávat a do roku 2016 by se měl na prvním místě ocitnout Android na ARM platformě (s podílem okolo 31 %), Windows mají klesnout na 25 %, podíl iOS zařízení by se měl držet okolo 17 %. Nutno ovšem dodat, že do prognóz ovšem IDC nezahrnuje podíl Windows na ARM platformě, ani Android na x86 procesorech.

Společnost HTC koncem týdne v Praze představila novou vlajkovou řadu telefonů HTC One, kterou poprvé ukázala na únorovém veletrhu MWC v Barceloně. „Po vydařené premiéře nové vlajkové řady telefonů HTC One na veletrhu v Braceloně jsem rád, že mohu novinky osobně představit i v České republice,“ prohlásil Antonio Muñoz Tallón, Head of Regional Product Management v HTC EMEA. „Nová řada telefonů HTC One přináší zásadní inovace do funkcí, které naši zákazníci nejčastěji využívají. Těšit se tedy mohou na vylepšený fotoaparát a fotografické nástroje, hudební zážitek se zvukovou technologií Beats Audio a novou generaci intuitivního uživatelského prostředí HTC Sense 4,“ dodává.

Všechny tři telefony využívají Android 4.0 (Ice Cream Sandwich) s novou generací uživatelského rozhraní HTC Sense 4. Uživatelské prostředí přináší zejména vylepšenou podporu multimédií (Beats Audio, HTC ImageSense).

Hlavní loď fregaty tvoří model HTC One X, nejvýkonnější přístroj celé řady. Telefon má tělo z jediného dílu, bohužel se ovšem jedná o polykarbonát. Model je jako první telefon od HTC vybaven čipovou sadou NVIDIA Tegra 3 s integrovaným čtyřjádrem, které je taktováno na 1,5 GHz.

Nasazená Tegra 3 má ve skutečnosti 5 jader Cortex-A9, ale využívá najednou pouze čtyři. Páté jádro je aktivní v době, kdy operační systém a aplikace nevyžadují plný výkon CPU. Takovou situací může být vyčkávání, či ničím nedoplňované přehrávání audia a videa. V případě potřeby vyššího výkonu se jádro vypne a o výkon se starají čtyři zbylá jádra.

Grafické výpočty obstarává dvanáctijádrová grafická jednotka NVIDIA GPU. Velikost telefonu vychází z rozměrného 4,7 palcového displeje s HD rozlišením 720p (1280 x 720 pix.) s 3D technologií ochrany displeje Corning Gorilla Glass.

Druhý model, HTC One S je určen uživatelům, kteří hledají vysoký výkon v kompaktnějším těle než v případě předchozího telefonu. Telefon se 4,3 palcovým displejem s ochranou Corning Gorilla Glass je vybaven dvoujádrovým 1,5 gigahertzovým procesorem Qualcomm Snapdragon S4. Model HTC One S je pouze 7,9 milimetrů tlustý a jedná se nejtenčí HTC na trhu.

Třetí novinkou společnosti je model HTC One V inspirovaný několikrát oceněným designem a zpracováním legendárního modelu HTC Legend. Na přístroji je nejsympatičtější jeho tělo, které je vyrobeno z jednoho kusu hliníku.

Všechny telefony jsou ryze dotykové, bez hardwarové klávesnice. HTC One X bude společně s HTC One V k zakoupení v prvním dubnovém týdnu za doporučenou cenu 15 499 Kč, resp. 7 999 Kč. Telefony budou dostupné na pražské značkové prodejně HTC a maloobchodní prodejní síti. Dostupnost modelu HTC One S se očekává v červenci letošního roku za odhadovanou doporučenou cenu 13 499 Kč.

O čem jsme v týdnu psali

Informační Institut a Český telekomunikační úřad se pustily do argumentační přestřelky o kompetentnosti obou institucí. Úřad hají svá dřívější rozhodnutí a zpochybňuje studii institutu o oligopolu mobilních operátorů.

ČTÚ zpochybňuje studii O oligopolu mobilních operátorů

Informační Institut: ČTÚ nám vkládá do úst argumenty, které ve studii vůbec nejsou

Americká armáda má vlastní aplikační marketplace pro vojáky. Vlastní marketplace s mobilními aplikacemi se armáda rozhodla spustit po řadě bezpečnostních incidentů (vzpomeňme zničení helikoptér poté, co vojáci zveřejnili jejich fotografie, které v sobě ukrývají GPS souřadnice), ke kterým došlo díky nezodpovědným vojákům.

Americká armáda spouští vlastní marketplace s aplikacemi

Vraha z Toulose prý pomohla dopadnout IP adresa. Microsoft se pokusil omezit botnet Zeus. Pentagon vyvíjí pro kybernetickou válku nejen obranné, ale i útočné prostředky. Následuje pravidelný čtvrteční bezpečnostní přehled.

Bezpečnostní přehled: Jak napadnout armádní síť nepřipojenou k Internetu

České a slovenské banky patří podle Softec ve využití smartphone bankingu ve srovnání se zahraničím k lepšímu průměru. Vyplývá to ze studie společnosti Softec o budoucnosti bankovních distribučních kanálů v České republice a na Slovensku.

Ve využití smartphone bankingu patří ČR a Slovensko k evropskému průměru

Mobilní zařízení se stala nedílnou součástí každodenního života. Obsahují množství osobních i podnikových dat a jejich ochrana se stává prioritou. Ačkoli mezi nespornou výhodu užívání mobilních zařízení patří větší efektivita a mobilita zaměstnanců, tento trend přináší i nezanedbatelná rizika.

Nejlepší strategie jak zabezpečit podnikovou mobilitu

Notebooky dnes ke své práci využívá většina lidí, jen malé procento uživatelů si však zvládá udržovat přehled o tom, jaké komponenty jejich počítač ukrývá. Stejně tak má dnes při rozhodování o koupi nového notebooku většině lidí činí problém rozluštit tabulku technických specifikací. Množství čísel a nejrůznějších fyzikálních veličin může vypadat hrozivě, orientace v nich však překvapivě není až tak složitá. Zeptali jsme se odborníků jednoho nejmenovaného velkého výrobce notebooků na jednoduchý návod, určen je spíše běžným kancelářským uživatelům.

Průvodce nákupem nejen firemního notebooku

Exit mobile version