Stalo se: Samsung modifikoval Galaxy Tab, tak aby neporušoval patent Apple

Samsung speciálně pro německý trh modifikoval Galaxy Tab 10.1, polovina malých a středních firem podle Symantecu podceňuje hrozbu cílených kybernetických útoků a telefony LG Optimus dostanou nový systém – Android 2.3 Gingerbread.

Galaxy Tab 10.1.N

Společnost Samsung speciálně pro Německý trh lehce modifikovala design Samsung Galaxy Tab 10.1. Nový model ponese označení „N“, bude mít drsnější kovovou obrubu a posunuté reproduktory, které jsou nyní viditelné z čelní části tabletu.

Německý soud vyhověl stížnosti americké společnosti Apple na přílišnou podobnost s jeho iPadem v srpnu, kdy vydal nejprve předběžné opatření o zákazu prodeje tabletu, které později potvrdil a rozšířil ještě na další zařízení. Nařízení soudu Samsungu zakazuje na území Německa prodávat tablet Galaxy Tab 10.1. a Galaxy Tab 7.7.

Pokud by Samsung zákaz porušil, hrozí mu tučné pokuty či tresty pro managment firmy. Pro Samsung je přitom Německo jako největší trh v Evropě klíčový, Evropa samotná představuje pro tuto asijskou společnost hlavní odbytiště. V Americe segment tabletů opanovává právě Apple se svými produkty iPad a iPad 2, zatímco v Asii platí trochu jiná pravidla hry.

Společnost Symantec představila výsledky své studie SMB Threat Awareness Poll. Podle výsledků se malé a střední firmy nepovažují za cíle kybernetických útoků, přestože mají o možných rizicích a hrozbách relativně velké povědomí. Výsledkem je, že neimplementují odpovídající ochranná opatření, která by zabezpečila jejich informace. Studie SMB Threat Awareness Poll zkoumala informovanost malých a středních firem v oblasti bezpečnostních hrozeb a jejich schopnost obrany.

„Náš výzkum ukázal, že podniky kategorie SMB jsou vůči kyberútokům vcelku zranitelné, a je mnohem důležitější než kdy jindy, aby své informace náležitě zabezpečily,“ prohlásil Steve Cullen, senior vicepresident Worldwide Marketing pro SMB a Cloud společnosti Symantec. „I s omezeným rozpočtem a limitovanými zdroji lze realizovat jednoduchá opatření, jako je třeba vzdělávání nebo zavedení nejlepších postupů (best practices). Díky nim mohou malé a střední podniky posílit svou odolnost vůči kybernetickým útokům.“

Hlavní zjištění výzkumu:

Výzkum byl realizován telefonicky v září 2011. Zúčastnilo se ho 1 900 organizací z celého světa. Jedna čtvrtina respondentů spadala do kategorie firem s 5 až 49 zaměstnanci, druhá měla 50 až 99 pracovníků, třetí čtvrtina zaměstnávala 100 až 249 lidí a poslední 250 až 499 osob. Dotazováni byli pracovníci, kteří spravovali výpočetní zdroje.

Zdroj: Report: SMB Threat Awareness Poll Global Results 2011

Společnost LG Electronics uvolní aktualizaci operačního systému pro své smartphony z řady Optimus. Modely LG P970 Optimus Black a LG P920 Optimus 3D.

V druhé polovině listopadu by se měl objevit upgrade pro modely LG P970 Optimus Black a LG P920 Optimus 3D. „Nová verze operačního systému 2.3 Gingerbread přinese zlepšenou výdrž baterie, stabilitu softwaru a mírně vyšší výkon. Telefony s novou verzí systému byly testovány v České republice jak pro open-market, tak ve spolupráci s operátory, takže všichni mohou mít jistotu, že telefon bude bezchybně fungovat,“ prohlašuje Radek Hadraba, Sales Manager divize Mobilní komunikace LG Electronics CZ.

Instalaci je možné provést prostřednictvím počítače a aplikace LG PC Suite. Nová verze operačního systému by měla zejména prodloužit výdrž na baterie. Prohlížení multimédií méně zatěžuje CPU, stejné operace potřebují méně výkonu, což opět prodlužuje výdrž na baterie. Vyššího výkonu se uživatelé dočkají také u her a jiných graficky náročných aplikací. Přepracovaná je též funkce pro stahování souborů. Nová verze systému nyní podporuje také multimediální formáty, jako je AAC, AVC, MPEG4 nebo H.263.

O čem jsme v týdnu převážně psali

Windows 8 omezí počet potřebných restartů. Je počítačová kriminalita opravdu tak výnosná – aneb Kolik si vydělali provozovatelé obřího botnetu? Počítačový zločin v podání cyklisty. Malware DuQu se odkazuje k filmové postavě sériového vraha. Rozpoznávání tváře v systému Android 4 lze ošidit fotografií. Následuje pravidelný čtvrteční bezpečnostní přehled.

Bezpečnostní přehled: Nejpoužívanější antiviry zdarma pro Android jsou k ničemu

Firmy stále projevují zájem o IT specialisty. Trh práce však nedokáže tuto poptávku po odbornících plně uspokojit. Zájem o vývojáře tvoří 4,93 % celkové poptávky firem ze všech oborů na trhu. V celkovém pohledu na trh tuzemské firmy očekávají příznivý konec roku, posilují se o brigádníky.

Trh práce: 5 % ze všech hledaných pozic tvoří vývojáři aplikací

Jako neregulovaný a především zlatý důl pro mobilní operátory se již několik let jeví „zdánlivě bezplatné“ linky s předčíslím 800. Zatímco cena terminace (ukončování hovorů) se za posledních šest let snížila skoro třikrát, originace byla po tlaku některých operátorů snížena až předminulý rok – a to jen velmi „kosmeticky“.

Proč nejsou bezplatné linky opravdu bezplatné a kdo na nich skutečně vydělává?

{seealso}
Statistici napříč zeměkoulí se snaží neustále objevovat nové možnosti porovnání úrovně vlastních zemí s těmi ostatními, některé metodiky jsou více vypovídající, jiné spíše budí dojem snahy manipulace s nepříznivými čísly. Těmi druhými se ale dnes rozhodně zabývat nebudeme, místo toho se podíváme, jak lze měřit pokrok prostřednictvím síťové připravenosti, respektive jejího indexu.

NRI není INRI, aneb jak lze porovnávat vyspělost států pomocí indexu ICT připravenosti

Čerstvě uplynulý pátek jsme měli jako zatím jediné české médium poměrně unikátní příležitost navštívit v německém Darmstadtu sídlo řídicího střediska ESA ESOC, odkud jsou řízeny všechny evropské družice a kosmické sondy. Protože by bylo škoda ponechat si takový zážitek pouze pro sebe, přinášíme vám z události malou fotoreportáž.

Exkluzivně: fotoreportáž ze sídla ESOC Evropské kosmické agentury

Exit mobile version