Taktik počtvrté se zákazníky 93 metry nad zemí

Firma Taktik, která se specializuje na dodávky infrastrukturních systémů, prezentovala zákazníkům s partnerskými dodavateli Lenovo, ExaGrid a PaloAlto Networks. Nutanix, software pro vytvoření hyperkonvergované architektury, ten zde dodává sama a točil se okolo něj už čtvrtý večer s Taktikem na Žižkovské věži v Praze.

 

Petr Belatka, CEO Taktik
Petr Belatka, CEO Taktik

Zákazníky přivítal Petr Belatka, CEO Taktik, a s hyperkjonvergovanou infrastrukturou na platformě Nutanix pokračoval Richard Vršník, Taktik presales engineer. Hyperkonvergenční software Nutanix odstraňuje náročnost zejména správy tradiční třívrstvé architektury, která se zvyšujícím počtem uzlů neúměrně narůstá kvůli její přílišné komplexnosti. Nehledě na další nevýhody, například náročnost na sítě u propojení se storage. Základ hyperkonvergované softwarové architektury Nutanix je v kompletně softwarově definovaném systému, díky kterému může být celek sestaven z běžného komoditního hardwaru (u kterého mj. každý server obsahuje i storage), který je propojen tímto softwarem dohromady. Díky hyperkonvergované architektuře má celek samozotavovací vlastnosti; minimální počet uzlů pro Nutanix je tři a čím více uzlů obsahuje, tím je vlastnost samozotavení silnější. Nutanix může kromě toho spolupracovat se softwary třetích stran, například lze na něj napojit kromě vlastního hypervisoru Prism také VMware, MS Hyper-V a další. Živé nasazení hyperkonvergované architektury na platformě Nutanix prezentoval zástupce Fakultní nemocnice Motol, kde mají zatím nasazené čtyři nódy.

Podepsali smlouvu o spolupráci

Marián Korienek a Petr Belatka

Komoditní hardware Lenovo HX Series a Lenovo DM Storage, které jsou pro Nutanix jakožto partnera certifikovány, představil za Lenovo Jan Jiskra. Marián Korienek, Regional Director Poland, Czech & Slovak Republic Data Center Group Lenovo a Petr Belatka, CEO Taktik, vzápětí podepsali smlouvu o spolupráci obou společností.

ExaGrid pro rychlé backupy a bezpečnost od PaloAlto Networks

Taktik dodává také inteligentní hyperkonvargované úložiště ExaGrid pro backup a recovery s deduplikací, které představil Zdeněk Kopta, Taktik. ExaGrid možňuje rychlé zálohy, krátká zálohovací okna, rychlé obnovy a booty viurtuálních strojů. Konkurenční in-line appliance provádějí deduplikaci v reálném čase. Oproti tomu ExaGrid část dat ukládá v „syrové formě“ do tzv. landing zóny a teprve pak je deduplikuje do backup zóny, takže jsou poslední uložená data z landing zóny prakticky ihned k dispozici. Na ta starší si uživatel tak jako tak v obou případech stejně (a rád) počká, rozhodující je přece jen rychlá obnova posledních produkčních dat. ExaGrid se navíc navenek chová jako diskové pole a databáze lze na něj ukládat jejich nativními nástroji bez mezivrstvy. ExaGrid je provázán i se zálohovacím softwarem Veeam přes Integrated Veeam Data Mover. ExaGrid je vhodné řešení buď spíše pro větší objemy dat, typicky nad 100 TB, nebo někdy i pro nižší objemy dat, avšak s vyšší retencí. ExaGrid dává pětiletou garanci na cenu za box, včetně ceny za podporu.

Taktik se věnuje i IT security a dodává firewally od PaloAlto Networks, kterou prezentoval Jakub Jiříček. Řešení, které u PaloAlto Networks vyvinuli pro podniky a stali se podle analytických agentur světovou jedničkou, v současné době přenesli i do cloudu.

Richard Vršník, Taktik
Jan Jiskra, Lenovo
Jakub Jiříček, PaloAlto Networks
Exit mobile version