Helios zabalí zákazníkům cokoliv

Na letošním Mezinárodním strojírenském veletrhu v Brně byla v pavilonu „Z“ k vidění softwarově řízená automatická balicí linka – HELIOS Packaging Live (HPL), ovládaná prostřednictvím ERP systému HELIOS.
Celkové softwarové řešení pro tuto linku vzniklo ve spolupráci tvůrců základního systému, Asseco Solutions, s jeho partnery, kteří dodali jednotlivé části řešení, tak, aby celek byl „ušit na míru“ balicí lince.

Sběr prvotních dat

Celá linka simulovala závěrečnou fázi výroby čokolád – balení a expedici. Na vstupu probíhal sběr dat – objednávek z mobilních zařízení. Pro tento účel zde bylo začleněno řešení HELIOS Mobile od firmy Aldor. Data z něj putovala do vlastního podnikového ERP systému HELIOS.

Údaje byly poté v systému zpracovány jako požadavky obchodu, došlo k vyhodnocení jejich zajištěnosti a plánovacím mechanismem byly v potřebném množství přeneseny do „výroby“ (ta zde již samozřejmě reálně neprobíhala). Jednotlivé výrobní příkazy pak představovaly konkrétní úkoly, které má výroba v daném čase a množství vyrobit a následně předat skladu hotových výrobků.

Kompletace u balicí linky

Do fronty k balicí lince pak, na základě vstupních dat, putovaly jednotlivé výrobky – čokolády. Pokud by se v praxi jednalo o sériovou výrobu, mohlo by jít o různé položky, jako bonboniéry, případně jiné hromadné balení. Zde figurovaly velkoobchodní krabice s různými druhy čokolád. Systém REVA pro sběr, monitorování a vyhodnocování dat, v přímém propojení s výrobními zařízeními (na MSV s dvěma manipulačními roboty), dodala další partnerská společnost systémů HELIOS, ASV Náchod. Zvláštností a výhodou daného napojení na výrobní zařízení je, že je lze aplikovat i na starší výrobní stroje, stačí je jen dovybavit čidly.

BI – zpětná vazba pro zpřesnění kalkulací

Veškeré informace o případných změnách zakázky a rozdílech proti původnímu zadání jsou v průběhu výroby a balení evidovány. Průběžné i výsledné vyhodnocování je přehledně vidět v nasazeném modulu Business Intelligence (BI), který je také součástí řešení HELIOS. Na veletrhu jej realizovala partnerská společnost BI Experts. Jedním ze zajímavých výstupů byla i manažerská výsledovka pro zjištění problematických míst a odchylek od prvotního plánu. BI totiž umožňuje komplexní pohled na výrobní podnik a jeho hospodaření ve sledovaném období s možností prokliku do zobrazení detailních dat. Skutečnost porovnává s existujícím plánem a vyčísluje odchylky. Na první pohled tak lze vidět problematická místa a prostřednictvím odchylkové analýzy zjistit příčiny odklonění od plánu. Podle odváděcích časů je navíc možné stanovit skutečnou cenu každé výrobní operace a porovnat ji s technologickým postupem výroby a původní kalkulací. Pomáhá se tím zpřesnění kalkulace dalších zakázek.

Výstup zakázky z balicí linky, naskladnění a expedice

Balicí linka poté, na základě údajů z objednávek, zakázku kompletovala – plnila krabice různými druhy čokolád podle zadání. Jednotlivá balení (zde naplněné krabičky několika druhy čokolády) byla opatřena dílčím identifikátorem, aplikovaným tiskárnou přímo na běžícím pásu linky. Důležitou pomůckou bylo značení čárovým kódem.

Zkompletované zboží – jednotlivé krabice s čokoládami – skládal robot, jenž byl též součástí linky, na paletu, která byla poté zabalena automatickou obalovačkou. Na konci linky byla paleta označena souhrnným štítkem a zaevidována do skladu. A to jsme již u posledního softwarového řešení. Naskladnění řídí automatizovaný systém řízených skladů WMS (Warehouse Management Systém), který v rámci řešení HELIOS připravila společnost Gatema. WMS je velice užitečný pomocník, neboť poskytuje úplný přehled o dění ve skladech v reálném čase a eliminuje chybovost, která by vznikla při ruční evidenci logistických procesů. Naskladnění na konci výrobní linky mohlo probíhat automaticky nebo pomocí přenosného terminálu, který komunikoval s informačním systémem přes bezdrátovou síť. Skladník načetl čárový kód z paletové etikety a pak čárový kód paletového místa. Tím ukončil proces naskladnění palety na konkrétní umístění.

I další úkony byly v rukou skladníka. Za pomoci mobilního terminálu si zobrazil expediční příkaz. Pak přečtením souhrnné identifikace palety zkontroloval připravovanou expedici přímo při naskladňování například vysokozdvižným vozíkem do přepravní dodávky.

Balicí linka – strojařský „majstrštyk“

Automatická balicí linka, to byl tak trochu „majstrštyk“ spojení strojařské robotizace a softwaru. Na MSV v Brně jej předvedli Asseco Solutions a jeho partneři – ASV Náchod, BI Experts, Aldor Gatema a spolu s nimi dodavatelé všech těch chytrých strojů, které společně tvořily linku, z nichž každý pocházel od jiného výrobce. Přímo na největší strojírenské akci ve střední Evropě tak došlo ke zkoušce bojem – prověření schopnosti jednotlivých dodavatelů strojů i softwaru spolupracovat na společném řešení.
Zajímavé je, že o automatizaci dnes hovoří více firem, jak strojařských, tak softwarových, avšak na MSV v Brně bylo takové řešení vidět pouze v hale Z – HELIOS Packaging Live (HPL).

Mohlo by vás zajímat:

Exit mobile version