Zákony informatiky: Finanční deriváty Mooreova zákona (3)

Rockův zákon je známý též jako druhý Mooreův zákon a je jeho jistým protipólem. Signalizuje, že investice nutné pro výrobu integrovaných obvodů rostou exponenciálně. Přesněji: Náklady na výrobu polovodičových čipů se každé čtyři roky zdvojnásobují.
Tudíž zatímco Mooreův zákon nutně potěší každého uživatele výpočetní techniky, jejím výrobcům se pod tíhou Rockova zákona dělají vrásky na čele. Však se také Dan Hutcheson, šéf výzkumné agentury VLSI Research, jež se dlouhodobě zabývá sledováním této branže, nechal před lety slyšet ve smyslu: „Náklady na vývoj čipů jsou pobuřující. Povede to k základním strukturálním změnám v odvětví. Bufet v nové výrobní fabrice může dnes představovat náklady vynaložené kdysi na celou továrnu.“

 

Mooreův vs. Rockův zákon

 

Moorův zákon

Rockův zákon

Definice

Rychlost procesoru se
zdvojnásobí každých 18 měsíců

Náklady na výrobu
polovodičových čipů se zdvojnásobují každé čtyři roky

Výstup

Klesající náklady na
jednotku

Zvýšení kapitálových
nákladů

Ano, do vývoje IT se investuje stále větší množství peněz, přičemž ceny jsou pořád nižší a tyto technologie jsou stále výkonnější.

Dnes dvaadevadesátiletý Arthur Rock byl jedním z prvních novodobých venture kapitalistů spojovaných s rizikovými investicemi do inovativních technologií. Už od šedesátých let působil v Silicon Valley, kterému se tak tehdy ještě neříkalo – a je spojován s prvními investicemi do tehdejších technologických startupů, kterým se tak tehdy rovněž neříkalo. Patří mezi ně Fairchild Semiconductors, Teledyne, Intel, Apple, a mnohé další. V r. 1980 měl tu čest být členem dozorčí rady Apple, jež vypoklonkovala Steva Jobse ze dveří jeho vlastní firmy.

Konečné limity růstu výrobního odvětví polovodičů se stále rostoucími náklady na výrobní jednotku budou tedy omezeny maximální výší kapitálu, jenž lze investovat do nových produktů. V jistém okamžiku se tedy Rockův zákon musí srazit se zákonem Moorovým.

Finanční otázky vývoje IT vtipně postihuje také zákon Billa Machronea, dlouholetého šéfredaktora amerického PC Magazine. Ten kolem r. 1984 napsal: Počítač, který chcete, bude vždy stát 5 tisíc dolarů. To platilo napříč celými devadesátými lety a platí dodnes pro některé herní platformy a pracovní stanice.

Machronův zákon vystihuje skutečnost, že cena posledních modelů počítačů je téměř konstantní, i když jejich výkon roste exponenciálně. Vyjadřuje trend, kdy se výrobci snaží tlačit prodejní ceny směrem dolů, aby získali co největší tržní podíl, a přitom jsou nuceni z důvodu tvrdého konkurenčního boje svá zařízení neustále zlepšovat při zkvalitňování poskytovaných služeb. Je zajímavé, že tento trend neplatí pouze pro osobní počítače, ale má svou platnost i ve světě superpočítačů.

Seriál Zákony informatiky:

 

 

 

Exit mobile version